Misterele Iordaniei
  • Descopera comorile ascunse ale Iordaniei, intr-un circuit de 10 nopti. Vei vizita Amman, capitala alba a Iordaniei, Marea Moarta si Aqaba, dar si bijuteria Iordaniei – orasul Petra si o escapada in aventurosul Wadi Rum.


    Amman, capitala alba a Iordaniei

    Amman, capitala Iordaniei, este un oras al contrastelor fascinant – o contopire unica dintre vechi si nou, situat pe o zona deluroasa intre desert si Valea Iordaniei.

    In centrul comercial al orasului, vei admira cladiri cu arhitectura unica, hoteluri si restaurante elegante, galerii de arta ultra-moderne, cafenele traditionale si mai mult, poti vizita atelierele de lucru ale micilor artizani.

    Datorita zilelor prospere si climatului temperat, aproape jumatate din populatia Iordaniei este concentrata in aceasta zona. In comparatie cu suburbiile orasului, unde vei vedea case elegante si bulevarde spatioase, zona centrala este mai veche si mai traditionala. Aici, localnicii sunt foarte educati si ospitalieri.

    Ca si cazare in Amman, iti propunem 2 nopti la Kempinski Amman, un hotel ce te va inspira si va intregi decorul spiritual al acestui oras. 

     

    Valea Iordaniei si Marea Moarta

     
    Marea Moarta este unul dintre cele mai dramatice locuri de pe pamant, situata la 400m sub nivelul Marii, cu un mediu natural la fel de uimitor precum puternica sa importanta spirituala.

    Marea Moarta este inconjurata de munti la est si dealurile Ierusalimului la vest, dandu-i o frumusete parca din alta lume. Unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume, coasta de est a Iordaniei a evoluat intr-un centru major de turism, atat religios, cat si de relaxare si wellness.

    Apele neobisnuit de calde au atras vizitatori din cele mai vechi timpuri, inclusiv Regele Irod cel Mare si regina Egiptului, Cleopatra. 

     
    Aici, vei sta timp de 3 nopti la Hotel Kempinski Ishtar.

     

    Aqaba

    Aqaba este un loc plin de distractie. Poate fi asemanat cu un microcosmos unde toate lucrurile bune din Iordania si-au dat intalnire.

    Pe langa o istorie fascinanta, hoteluri si activitati excelente si magazine de unde iti poti face cumparaturile, in Aqaba vei intalni oameni prietenosi si primitori, care se bucura de lucruri simple si marunte, dar care vor face tot posibilul sa petreci clipe de neuitat in orasul lor. Insa cea mai mare comoara a orasului este Marea Rosie.

    Aici este un paradis pentru iubitorii de sporturi acvatice. Climatul temperat si curentii de apa blanzi au creat un mediu perfect pentru dezvoltarea de corali si viata marina. Aici poti inota cu testoasele si delfinii extrem de prietenosi, iar scufundarile nocturne dezvaluie crabi, homari si creveti.

    Centrele de scufundari sunt numeroase in Aqaba. Aici vei gasi instructori profesionisti si echipamente bine intretinute. Nu rata o plimbare cu barca de sticla, o modalitate foarte buna pentru cei care vor sa ramana pe uscat de a vedea minunile subacvatice din Marea Rosie. 

    In Aqaba, 5 nopti la Hotel Radisson Blu Tala Bay vor fi suficiente pentru a explora si a te bucura de numeroasele activitati din oras.




    Petra, orasul de piatra

    Una dintre minunile Terei este “orasul de piatra” – Petra. Inconjutat de pereti masivi din piatra si alimentat cu apa dintr-un rau ce strabate locul, orasul Petra se afla la intersectia unor importante drumuri comerciale.

    Intrarea in defileu, din parte estica a vaii, este una impresionanta ce uimeste de fiecare data cand este  strabatuta. Defileul este numit “Siq” (sageata), iar la capatul acestui defileu  se afla  cea mai impresionanta cladire  “Al Khazneh” – Trezoreria. Aceasta impresionanta ruina este sapata in intregime in piatra aurie-rosiatica cu motive arhitecturale impresionante.

    Continuand calatoria prin acest oras, si trecand de impresionanta Trezorerie, intalnim  la poalele muntelui en-Nejr un imens “teatru”. Acest teatru este amplasat in asa fel incat din interiorul lui sa fie vizibila mare parte a mormintelor din apropiere.

    La capatul defileului, valea se deschide brusc iar orasul Petra se infatiseaza in toata splendoarea lui.

     


    Wadi Rum

    O excursie rapida la Wadi Rum ofera o experienta unica si aventuroasa. Un loc uimitor, atemporal, parca neatins de nimeni.

    Un labirint de roci se ridica din desert la inaltimi de peste 1700m, creand o provocare pentru alpinistii impatimiti.

    Cei care vor vizita acest obiectiv, se pot bucura de liniste si pot explora canioanele unde vor descoperi desene vechi de peste 4000 de ani si multe alte comori spectaculoase pe care aceasta pustietate le detine.

    Sfat: Daca vizitezi Wadi Rum, nu uita sa iti aduci haine mai groase, intrucat aici, in timpul noptii, temperaturile pot varia de la 32°C la 4°C

  • Pentru majoritatea vizitatorilor, Iordania incepe si se termina cu fermecatorul oras vechi, Petra. Si nu e de mirare, Petra fiind, fara indoiala, unul dintre cele mai spectaculoase orase din Orientul Mijlociu.

    Insa Iordania are de oferit mult mai mult decat atat: orase-ruine romane, castele, cetati si locuri biblice cu puternice conotatii religioase: paraul unde Iisus a fost botezat, cetatea in care Irod a taiat capul Sf. Ioan Botezatorul si muntele unde Moise a pasit.

    Scenele biblice nu sunt doar de domeniul trecutului in Iordania. Aici, veti vedea o multime de localnici care poarta robe lungi si conduc animalele prin desertul nesfarsit. Capitala Iordaniei, Amman, este un oras modern cu o cultura diversa, care nu se incadreaza in cliseele Orientului Mijlociu.

    Iordania ofera, de asemenea, una dintre cele mai salbatice aventuri din zona, precum si peisaje extrem de variate, de la deserturile cu nisip rosu din Wadi Rum la golfurile pline de corali din Aqaba, de la vai bogate intesate de palmieri la Marea Moarta.

    In cele din urma, gustul dulce-amar de cafea cardamom sau mirosul bogat parfumat de narghilea te vor face sa versi cateva lacrimi la plecare.

  • Lasa-te acaparat de ospitalitatea localnicilor. Iordanienii sunt foarte mandri de tara lor si sunt obisnuiti sa intampine vizitatorii cu bratele deschise.

     


    In Petra, participa la o sesiune de meditatie. Vei avea o experienta unica, iar acest oras este locul perfect pentru o asemenea activitate relaxanta. 

  • Zona araba este recunoscuta prin multitudinea de condimente folosite in bucatarie, deci nici Iordania nu face exceptie. Bucataria din aceasta zona este foarte elaborata si sofisticata.  

    Cultura gastromomica  reprezinta un factor principal in viata de zi cu zi si reflecta generozitatea si ospitalitatea arabilor. Popoarele arabe sunt extraordinar de ospitaliere, insa iordanienii ii intrec pe toti.  

    Astfel poti fi invitat la masa chiar daca nu cunosti gazdele. Pe mesele lor intalnim aperitive precum mezze, placinte, iaurturi, dulciuri, fistic, precum si manaf – mancarea traditionala din carne de miel  cu orez si iaurt.

cum ajungi acolo

Exista zboruri directe cu TAROM in fiecare saptamana, Bucuresti – Amman.

Travel Tips

Ai grija sa intrebi de fiecare data inainte de a fotografia localnicii.