La Bella Sicilia - Circuit Palermo- Siracusa- Taormina
  • Se dauo insula scaldata de soare, care se reflecta in mare si crestele vulcanilor, fumegand in departare.
    Se adauga: dealuri acoperite de o vegetatie luxurianta, plaje incantatoare si ruinele unor civilizatii antice. 

    Mai departe, trebuie doar sa-ti pastrezi ochii deschisi si simturile alerte - Sicilia e un spectacol al naturii care-ti va solicita trupul si spiritul si iti promitem ca, dupa ce ai cedat farmecului ei decadent, te vei intoarce. 
      

    Povestea incepe la Palermo - capitala regionala a Siciliei e un loc misterios, unde realitatea adesea depaseste imaginatia calatorului si  stereotipurile din ghidurile turistice, un oras aglomerat, cu un milion de locuitori, cu puternice influente arabe si normande. Marturie stau cladirile din centru - un mozaic de stiluri arhitecturale, bucataria traditionala si denumirile locurilor, dintre care putine sunt de origine italiana.  Viziteaza Catedrala Arabo- Normanda - te va impresiona prin grandoare si amestecul de stiluri si pietele orasului , care pastreaza atmosfera souk-urilor arabe. Dintre ele, cea mai interesanta e Vucciria , situata in Centrul Istoric, e deschisa in fiecare dimineata de la ora 04.00, cand pescarii se intorc din larg, cu prada zilei. Pana la ora 06.00, piata e plina de cumparatori si vanzatori , iar vacarmul se aude de la cateva strazi distanta. 

    Continua spre Cefalù, un sat de pescari situat la o ora de Palermo - cea mai populara destinatie litorala, dupa Taormina, preferata de localnici si, ca urmare, mult mai putin turistica. Cladirile medievale, catedrala impunatoare, magazinele si restaurantele traditionale iti vor umple cel putin o zi, de dimneata pana seara, si cu siguranta vei vrea sa te intorci. 

     

    Dupa trei zile petrecute in Palermo, pornesti spre  Siracusa, cu o oprire pe drum la Piazza Armerina - care nu e, de fapt, o piata, ci un oras faimos pentru o vila romana, construita in antichitate, foarte bine conservata, din care s-au pastrat peretii cu mozaicuri .

    Ultimul oras al povestii de dragoste este Taormina.  

    Lasa-te inspirat de peisajul uluitor - oriunde ti-ai intoarce privirile, vei fi acaparat de farmec : Etna, ruinele grecesti si marea - toate sunt aproape si, dupa trei zile aici, vei dori sa te intorci. 

    Itinerariul include : 

    - bilet de avion Bucuresti - Palermo - Catania - Bucuresti 

    - cazare 3 nopti la Palermo 

    - cazare 3 nopti la Siracusa

    - cazare 3  nopti la Taormina 

    - inchiriere auto cu preluare din Palermo si predare in Catania 

  • Sicilia inseamna o lume intreaga intr-o insula - o lume definita de contraste - culturale, geografice, chiar si culinare.

    Orasele sale sunt un amestec eclectic de stiluri : in Palermo, Catedrala e o expresie magistrala a influentelor arabe si normande. Taormina, deasupra marii, e celebra pentru amfiteatrul grec. Agrigento si Valea Templelor abunda in ruine antice , iar Siracusa, Noto , Modica si Ragusa, perle de arhitectura baroca, merita o vizita de cel putin cateva zile. 

    Iubitorii de natura n-au cum sa se plictiseasca aici. Parcul Regional Etna, de aproape 60000 de hectare, e unul dintre cele mai mari din Italia - iar turul vulcanului va fi o experienta memorabila. Rezervatia Naturala Oasi di Vendicari din Sud Est ofera peisaje unice - dune, paduri, lagune si lacuri care adapostesc specii rare de flamingo, pelicani si broaste testoase. Deosebit de interesanta e si Necropola din Pantalica, cu mormintele dispuse in terase. Echivalentul italian al Marelui Canion este Cava Grande del Cassibile, din apropierea micului oras Avola. La fundul canionului - 250 de metri adancime - poti face o baie in piscinele naturale si te poti bucura de plaja, pe stancile incalzite de soare. 

    Influentele grecesti, romane, arabe , normande , spaniole si franceze sunt extrem de vizibile si in temperamentul si educatia sicilienilor . Poetul Angelo Fiore, incercand sa descrie Sicilia, a declarat ca sunt " cinci milioane de Sicilii" - adica tot atatea cati locuitori are insula. 

    Din punct de vedere culinar, Sicilia combina bucatariile stramosilor- in afara de preparatele mediteraneene, vei gasi in meniuri couscous, iar deserturile sunt, multe, de origine araba. 

  • Mananca inghetata la micul-dejun! Pentru sicilieni, este ceva obisnuit, iar daca vei refuza un asemenea deliciu, nu vei fi privit cu ochi buni. Sincer, nu vei gasi alt loc unde consumul a mai mult de 800 calorii este permis pana in ora pranzului. Un mic dejun al campionilor ca la carte!


    Nu folosi cuvantul interzis (Mafia). Spune un banc despre mafie si vei reusi sa scoti din minti un localnic in mai putin de 5 minute.


    Invata cateva cuvinte de baza in dialectul sicilian - localnicii vor fi in extaz si nu va fi exclus sa fii invitat la o cina traditionala in sanul unei familii siciliene.

    • Grand Hotel Timeo - Sicilia

      Situat pe dealurile muntoase din Estul Siciliei, Belmond Grand Hotel Timeo e, fara indoiala,  unul din cele mai opulente hoteluri ale Italiei. Este primul hotel construit aici si ofera o vedere panoramica asupra Amfiteatrului din Taormina . Admira-i gradinile, savureaza bucataria traditionala si relaxeaza-te la soare pe terasa cu vedere la Mediterana si la Etna!

      la cerere
    • Villa Sant’Andrea - Taormina, Italia

      Construit in 1830 de una din familiile aristocratiei din zona, Villa Sant Andrea dispune de propria plaja si e inconjurat de un parc cu vegetatie luxurianta. Desi se numara printre cele mai apreciate hoteluri ale Siciliei, si-a pastrat farmecul discret si aerul unei resedinte private.

      la cerere
    • Mercure Palermo Excelsior

      E situat in zona comerciala, aproape de Port, de centrul orasului si la mica distanta de magazinele de lux de pe VIale Liberta. Punctul forte este amplasarea - aproape de frumoasul parc Giardino Inglese si Teatro Massimo. Cladirea, construita in stil Art Nouveau, dateaza din secolul al 19-lea. 

      la cerere
    • Hotel The Ashbee - Taormina

      Amenajat intr-o vila de lux din 1900, de catre arhitectul Charles Robert Asbee, hotelul e un omagiu adus creatorului sau. A fost decorat in stil colonial, insa influentele greci si siciliene sunt vizibile. Camerele elegante dispun de seminee , iar teraa panoramica, piscina si parcul au vedere la Golful Taormina. 

      la cerere
    • Hotel Des Etrangers, Siracusa

      Magnifica fatada in stil neoclasic a hotelului Des Etrangers domina intrarea in portul Siracusa, dintr-o pozitie perfecta, in centrul insulei Ortigia . Isi intampina oaspetii cu eleganta si stilul marilor hoteluri istorice europene. Barul de pe acoperis, deschis in timpul verii, dispune de o terasa cu vedere superba asupra Portului. Bea un cocktail sau bucura-te de vinurile de top ale zonei, intr-o ambianta extraordinara.

      la cerere
    • Donnafugata Resort & Spa - Ragusa, Sicilia

      Unul dintre cele mai frumoase hoteluri de cinci stele ale Sicilie, Donnafugata e un paradis pentru toti iubitorii de natura, golf si spa, la doar 10 minute de centrul superbului oras Ragusa, inconjurat de verdeata si, in acelasi timp, aproape de plajele de vis din Sudul Siciliei. 

       

      la cerere
  • Daca am putea descrie bucataria siciliana in trei cuvinte, acestea ar fi: proaspata, variata si cu temperament ! Cu prima oprire la restaurant vei intelege de ce. 


    Pentru a captura aroma autentica a Siciliei, nu trebuie sa ratezi pasta con le sarde, farfuria in care este concentrata toata traditia orasului Palermo. Impreuna cu un pahar de vin alb, te vei putea considera un adevarat sicilian.


    Iar daca vrei sa iei pulsul bucatariei siciliene, fa o vizita la Piata de peste din Catania, unde vei putea vedea negustori inarmati cu satare luptandu-se cu pesti de 300 kilograme, o scena pur siciliana ce se desfasoara in fiecare zi sub soarele arzator. Profitand de vizita in Catania, rasfata-ti simturile cu faimoasele canoli – un desert preparat din aluat crocant, cu ricotta si fistic si caponata siciliana – o tocanita de legume perfecta pentru o zi lejera de vara.

    Sandvisurile cu splina de vitel - milza - sunt deosebit de populare printre localnici, iar, daca vrei sa gusti versiunea siciliana a pizzei- incearca Sfincione - o specialitate cu rosii, ceapa si ansoa. 


    Daca esti un impatimit al dulciurilor, ai venit exact unde trebuie! In timpul vizitei tale in Sicilia, nu ar trebui sa iti lipseasca din meniu frutta martorana – pasta de migdale modelata si pictata in forma de fructe, cassata siciliana - prajitura insiropata in lichior cu branza ricotta si decorata cu fructe deshidratate si nuci, dar nici gelato al pistacchio – inghetata siciliana cu inconfundabila aroma de fistic.



cum ajungi acolo

Ai zboruri Bucuresti - Palermo ( cu escala) si Bucuresti - Catania (direct) . Pe tot parcursul circuitului vei avea nevoie de o masina inchiriata si de multa rabdare, pentru ca traficul din Palermo si Catania e infernal. 

Travel Tips

Cumpara un espresso de la o benzinarie oarecare. Adevaratul gust al cafelei espresso il gasesti in magazinele obisnuite, nu in restaurantele de lux!

Incearca cel mai bun fistic din lume! In Sicilia, se gaseste cel mai dulce si aromat fistic, iar daca e ceva ce merita sa fie luat ca si suvenir, este un borcan de pesto cu fistic. Cel mai usor mod prin care iti poti pacali prietenii ca esti un bucatar desavarsit!