Florenta - O poveste de dragoste
  • Florenta este un adevarat muzeu in aer liber. Aici poti petrece mai multe zile vizitand biserici, muzee, galerii de arta si locuri pline de istorie. Cert e ca fiecare loc din acest oras are o poveste si fiecare poveste este ilustrata printr-o lucrare de arta.

    De la Dom pana la Ponte Vecchio si San Miniato, atractiile turistice sunt nenumarate. Santa Croce te duce cu gandul la magazinele sale cu pielarie, in timp ce San Frediano se mandreste cu magazinele de artizanat, care exista aici de secole intregi. Insa daca vrei sa iei pulsul Florentei, trebuie sa vizitezi pietele orasului, care nu sunt de neobservat, fiecare avand propria sa personalitate. 

    Atentie! Exista strazi micute care scapa vederii si magazine care pastreaza cate un secret. Abate-te de la drum si descopera-le!

    Florenta este recunoscuta pentru secretele pe care le tine ascunse si pentru micile comori ce impanzesc orasul. De exemplu, ai remarcat micile usi din cladirea Piazza Republica? Acest usi au fost construite pentru cei bogati, in scopul de a vinde vin taranilor de pe strazile Florentei. Nu trebuia decat sa bati la usa si sa strecori monedele inauntru, iar persoana din spatele acelei usi iti umplea un pahar de vin cu care porneai la drum. 

    Alt lucru demn de remarcat este absenta ferestrelor de la marile palate. O explicatie ar fi ca italienii trebuiau sa plateasca taxe mai mari daca aveau mai multe ferestre.Sunt numeroase lucruri interesante, tot ceea ce trebuie sa faci este sa o iei la pas si sa le descoperi povestea.

    Ca sa descoperi misterele Florentei, ai nevoie de cel putin trei zile - iti recomandam sa te cazezi aproape de Gara Santa Maria Novella  - de aici, ajungi rapid la toate atractiile.

     

    Noua ne place Rosso 23, un boutique hotel de trei stele, pe care l-am si testat!

    Mic si cochet, Rosso e o declaratie de stil la doar cateva sute de metri de capodoperele lui Brunelleschi! Iti vor placea camerele decorate in rosu, alb si gri si micul dejun, servit in curtea interioara! 

     

    Cele mai renumite puncte de reper din Florenta sunt:

    Ponte Vecchio - cel mai vechi pod din Florenta, gazduind pe vremuri macelarii, are in prezent aliniate de-o parte si de alta magazine cu bijuterii, ceea ce face din aceasta atractie una foarte la moda printre pasionatii de cumparaturi. 

    Domul - sau Santa Maria del Fiore este principala atractie in Florenta. Catedrala magnifica a Florentei ofera doua locuri de unde puteti admira orasul de la inaltime: superba clopotnita a lui Giotto si cupola masina a lui Brunelleschi. Muzeul Domului gazduieste statui ale lui Michelangelo, Donatello, Ghirlandaio si Andrea Pisano.

    Galeriile Uffizi - acest muzeu pare o enciclopedie ilustrata a Renasterii. Evolutia istorica poate fi urmarita perfect intrucat cladirea, conceputa initial sa adaposteasca birouri ale familiei Medici, a fost proiectata de Giorgio Vasari, cel care a scris prima istorie a artei din lume. Numarul imens de capodopere solicita cel putin trei ore pentru vizitare.

    Gradina Boboli - este unul dintre cele mai frumoase locuri nu doar din Florenta, ci din intreaga Italie. Situata in spatele Palatului Pitti, gradina ocupa o suprafata impresionanta. Este locul perfect pentru o plimbare romantica si pentru a te bucura de putina liniste intr-un oras atat de populat.


    BONUS! Fiesole - pentru o escapada departe de zumzetul orasului, micuta localitate aflata in apropierea orasului Florenta este cel mai potrivit loc. Este cunoscut pentru privelistea panoramica pe care o ofera, precum si pentru multimea de cafenele linistite si stilate. 

  • Florenta, la fel ca si Paris sau New York, este genul de oras pe care toata lumea crede ca il cunoaste. Insa el isi dezvaluie secretele incetul cu incetul. Poate pentru ca nimeni nu ar suporta toate frumusetile acestui oras asezandu-se la picioarele vizitatorilor intr-o singura clipa.

    Principala capitala artistica a Europei, Florenta este intesata cu picturi, fresce si sculpturi datand din cea mai infloritoare perioada artistica a omenirii.

    Comorile renascentiste impodobesc numeroase muzee, biserici, galerii de arta, in timp ce marile nume care au facut cunoscute acest oras - Dante, Machiavelli, Michelangelo, Galileo - sunt unele dintre cele mai rezonante ale epocii medievale.

    Nenumaratele sale galerii fac din Florenta un oras predominant inchis, insa tarabele pline de viata, pietele fermecatoare si gradinile publice ofera locul ideal pentru un binemeritat respiro in aer liber. 

  • Stiai ca strazile orasului se pot numi intr-un fel la inceputul lor si altfel acolo unde se termina? De exemplu, Via Martelli este strada care da in Piata Domului si care, la prima intersectie se transforma in Via Cavour.

    Mergi in Mercato Nuovo, unde vei gasi de vanzare multe dintre produsele care sunt si in targul de piele din Mercato Centrale, dar care are ceva in plus: o statuie uriasa a unui porc mistret. Vei remarca faptul ca ratul este singurul loc stralucitor de pe corpul sau – este bine lustruit deoarece oamenii il freaca, fie pentru a avea noroc, fie (ca si in cazul Fontanei di Trevi din Roma) pentru a se asigura ca vor mai veni si altadata in Florenta.

    Inghetata – Unii o numesc arta comestibila, pentru altii e o tratatie ieftina fara de care o zi petrecuta in Florenta ar fi incompleta. Multa lume considera inghetata de aici drept una dintre cele mai bune din Italia, asa ca fa bine si gusta din ea. Pentru 1-2 euro platite pentru 2 cupe, e un targ care nu trebuie ratat.


    • Hotel Il Salviatino

      Amplasat pe dealurile toscane rurale, la 3 km de Fiesole, acest hotel de lux oferă vedere panoramică la centrul istoric al FlorenÈ›ei. Il Salviatino este găzduit de o vilă renascentistă reamenajată complet, datând din secolul al XV-lea. Proprietatea extinsă include o zonă de seră, un parc privat ÅŸi o grădină amenajată.

      Camerele și suitele elegante au design individual, cu opere de artă originale și lenjerie de pat toscană si unele camere oferă vedere la grădină sau la catedrală.


      la cerere
    • Grand Hotel Villa Cora

      Villa Cora este o clădire din secolul al XIX-lea, înconjurată de un parc cu piscină în aer liber. Se află la doar 2 km de centrul din FlorenÅ£a ÅŸi de Gara Santa Maria Novella.

      Toate camerele de la Villa Cora sunt decorate în stil clasic cu mobilier de epocă. Zona de wellness include saună ÅŸi baie turcească, precum È™i centru de fitness. De asemenea, sunt disponibile masaje ÅŸi tratamente de înfrumuseÅ£are. 

      la cerere
    • Hotel JK Place

      Situat la doar 7 minute de mers pe jos de Bazilica Santa Maria Novella, JK Place are o terasă pe acoperiÅŸ care oferă o vedere panoramică superbă. 

      Camerele de 5 stele de la JK Place sunt rafinate ÅŸi elegante ÅŸi decorate cu obiecte unicat, cu vedere fie la galeria hotelului sau la terasă, si puteti servi micul dejun în curtea acoperită cu sticlă. 

      la cerere
    • Rosso 23

      Modernul Hotel Rosso23, amplasat în inima FlorenÅ£ei, oferă priveliÅŸti ale Bazilicii Santa Maria Novella. Acesta oferă servicii excelente, un variat mic dejun tip bufet ÅŸi camere moderne. Interioarele Hotelului Rosso23 sunt amenajate cu o schemă cromatică unică, alcătuită din culorile roÅŸu ÅŸi gri. Clădirea în sine oferă un cadru istoric ÅŸi o ambianţă elegantă, fiind înzestrată cu scări grandioase, podele din lemn ÅŸi pereÅ£i decorativi.

      Hotelul Rosso23 se află la 5 minute de mers pe jos de Catedrala din FlorenÅ£a ÅŸi de Gara Santa Maria Novella. La sosire, hotelul furnizează hărÅ£i gratuite ale oraÅŸului. 

      la cerere
  • Cand vine vorba de mancare, florentinii stiu cu siguranta ce inseamna o mancare buna. Ca sa iti faci o idee, Toscana, regiunea unde este situata Florenta, este casa celor mai bune vinuri si branzeturi. 

    Odata ajuns aici, nu rata mancaruri traditionale, precum bistecca alla Fiorentina - antricot preparat la gratar, crostini toscani - bucati mici de paine cu pate de pui si tagliata - friptura de vita servita cu bucatele de branza parmezan.

cum ajungi acolo

A calatori cu avionul este, de departe, cea mai convenabila si mai eficienta cale de a ajunge la Florenta. Florenta este, in mod competent, deservita de doua aeroporturi: Aeroportul Amerigo Vespucci din Florenta si Aeroportul International Galileo Galilei din Pisa.

Travel Tips

Gusta un panino con lampredotto - acest sandwich din stomac de vita poate suna ciudat, insa este un deliciu pe care il poti gasi doar in aceasta zona, asa ca nu pierde aceasta sansa. 


Priveste un apus din Piata Michelangelo. Cea mai faimoasa piata din Florenta ofera o panorama impresionanta a orasului. Numeroase imagini ale acestei panorame au fost reproduse in tablouri si picturi de-a lungul anilor.