Vacanta in Calabria
  • Situata in Sudul extrem al Italiei - chiar in varful " cizmei", Calabria e o regiune separata de restul peninsulei prin istorie, geografie si cultura - o lume cu totul aparte, mai saraca, poate, mai salbatica si mai atasata de traditii decat jumatatea sa nordica, dar cu atat mai surprinzatoare si mai autentica! 

    Cliseele latine inca mai predomina - taranci imbracate in traditionalele costume negre, rufele atarnate la vedere - la fel si pasiunile clasice pentru mancare, familie, fotbal, dragoste si religie. Cu toate acestea, insa, vechile idealuri ale onoarei si ospitalitatii au ramas nestirbite. Clima placuta, culorile marii, coastele stancoase care alterneaza cu plaje pustii, natura salbatica si misterioasa, aromele puternice ale gastronomiei locale si vestigiile antichitatii o recomanda ca o destinatie perfecta de vacanta pentru orice perioada a anului.

    Vacanta ta in Calabria nu poate sa nu includa cel putin cateva zile la plaja! Ai de unde sa alegi, fiindca toata coasta este presarata cu plaje minunate, mare parte din ele scutite de aglomeratia hoardelor de turisti. 

    Cateva regiuni care merita mentionate sunt : 

    PARGHELIA  -  una dintre cele mai populare destinatii din Calabria, data fiind si localizarea acesteia aproape de Tropea si Marea Tireniana.  Aici merita sa te opresti pentru Michelinno, Vardaneo ( un golf minunat, cu o plaja la care ajungi doar cu barca sau aventurandu-te pe stanci), Vardano ( plaja mica si intima, cu nisip alb ), la Grazia ( unde poti inchiria si barci cu pedale sau canoe).

    SCILLA - merita vizitat centrul  orasului, dar, mai ales Marina di Scilla , Castelul Ruffo, o fortareata construita de catre Ducele din Calabria, cu o impresionanta vedere la mare. Tot in Scilla merita sa vizitezi Piata San Rocco si sa admiri de aici marea. 

    Scarro Allagio - aici, pescarii isi ancoreaza barcile si daca stai pana la apusul soarelui, vei avea parte de un spectacol impresionant.

    O alta atractie este Palatul Scatena, situat langa Scarro Allaggio. Palatul dispus pe trei etaje, avand doua balcoane de piatra de unde vizitatorii pot admira detaliile arhitecturale impresionante reprezinta o opera de arta ce nu trebuie ratata.

    TROPEA -  statiune situata in provincia Vibo Valentina. Orasul este renumit pentru plajele sale numeroase, privelistile spectaculoase si intinderile sale de coasta , supranumite „Coasta Zeilor”. Centrul Istoric e situat pe varful muntelui, merita sa urci pentru panorama. Si daca ai ajuns aici, plimba-te pe Corso Vittorio Emmanuele - bulevard intesat cu baruri si cafenele, mereu aglomerat, cu un capat marcat de balustrada de la inaltimea careia poti vedea marea. 

  • Calabria e regiunea in care e cel mai probabil sa gasesti  versiuni nealterate ale Italiei – scutere Vespa, orase adormite sub soarele arzator al amiezii, centre istorice cu strazi inguste si viata de noapte agitata.

    E un tinut al traditiilor si istoriei, impovarat de o lunga perioada de saracie si lovit in repetate randuri de cutremure – Calabria nu se poate lauda cu civilizatia si cultura pe care le poti admira la tot pasul in Roma, Florenta sau Venetia.

    Insa, daca iti doresti o vacanta linistita, fara aglomeratie si turism de masa, e exact ceea ce cautai.

     

    Reperele principale sunt vestigiile antice – artefacte si ruine grecesti -  si plajele. Coasta tireniana e presarata cu orase pitoresti – cele mai interesante sunt Scilla si Tropea. Centrul muntos e dominat de trei parcuri naturale, in mare parte neexplorate.

     

    Vacanta ta poate incepe cu o vizita a capitalei – Reggio di Calabria - un amestec eclectic de repere arhitecturale si plaje minunate .

    Scilla, Tropea si  Nicotera – toate orase de coasta, la malul Marii Tireniene – merita vizitate. Partea de Sud a coastei, spre Nicotera, e deosebit de spectaculoasa si daca ajungi aici, in afara de drumul in sine, care merita facuta fie si doar pentru peisaj, poti vizita Capo Vaticano, Pizzo, Paula si Gerace, un orasel linistit, in apropierea caruia se afla ruinele unei asezari antice grecesti.

     Spre Nord, iti recomandam sa vizitezi Cosenza, Caccuri, Castiglione Cosentino si centrul istoric al orasului Rende. 

    Daca ai mai mult timp la dispozitie si vrei sa te aventurezi inspre partea centrala, principalele repere sunt Morano Calabro si Castrovillari , orasul si castelul Corigliano si centrul medieval din Cariati, precum si pitorescul sat Scala Coeli, iar, in Est, merita sa vezi Crotone, locul in care Pitagora si-a intemeiat scoala. Pasionatii de istorie si arheologie se pot aventura pana la Parcul Arheologic si Muzeul din Capo Colonna.

  • Fa o vizita la o ferma - de exemplu, Le Pisarre, pentru a admira livezile de maslini si citrice. Nu pleca de aici fara  un borcan cu miere naturala si o sticla cu ulei de masline.


    Bucura-te de o duminica traditionala. In Calabria, ziua de duminica este rezervata familiei. Mergi impreuna cu familia sau prietenii intr-o excursie pe munte pentru un picnic traditional. Locuri specifice pentru aceasta activitate: Villaggio Mancuso (Sila Piccola), Camigliatella (Sila Grande) si Monte Covello (langa Cortale). 

     

    Invata sa prepari paste. In aceasta regiune, vei gasi nenumarate restaurante ce ofera asemenea experiente culinare. Dupa ce vei prepara prima ta portie de paste, sub supravegherea unui bucatar priceput, te vei simti cu adevarat de-al locului.

    • Altafiumara Resort

      Situat intr-un fost castel din secolul al 17-lea, Altafiumara e o alegere buna pentru o vacanta de lux. Ai la dispozitie camerele renovate, din interiorul cladirii principale, sau vilele raspandite pe domeniul castelului, in Gradina Botanica - toate oferind vedere la mare.

      la cerere
    • Capovaticano Resort Thalasso & SPA

      Situat la malul marii, Capovaticano Resort Thalasso & Spa se bucura de o amplasare privilegiata, cu vedere la Vulcanul Stromboli si Insulele Eoliene.  
      Este amenajat in stil modern, minimalist, inconjurat de natura - dealuri stancoase si plaje retrase, cu privelisti spectaculoase. Centru spa dispune de trei piscine incalzite cu apa de mare si ofera o gama variata de tratamente (reflexologie, detoxifiere, masaje de relaxare si masaje holistice) 

       

      la cerere
    • Hotel Panta Rei

      A fost construit chiar pe malul marii Tireniene, de-a lungul coastei stancoase supranumita "Coasta Zeilor". Panta Rei este inconjurat de o padure de pini si vegetatie mediteraneana, care coboara pana la mare. Nisipul, marea stancile si pinii alterneaza intr-un joc de lumina, culoare si forma, punand in valoare liniile simple ale edificiului. 

      la cerere
    • Hotel Principe di Scilla

      A fost construit pe ruinele unui palat din secolul al 16-lea, in centrul districtului Chianlea din Scilla. Dispune de camere elegante, decorate cu opere de arta, un acvariu superb si o terasa cu acces la mare. In apropiere vei gasi "Plaja Sirenelor"- un kilometru de nisip alb scaldat de apa limpede a marii. 

      la cerere
    • Villa Paola

      Villa Paola  este, de fapt, un complex hotelier  de 5* - rezultatul renovarii unei manastiri vechi, din 1543. Conform legendei, Sf. Francesco de Paola, in drumul sau spre Sicilia, ar fi trecut pe langa Tropea si ar fi prezis ca, in acel loc, va fi construita o manastire pentru calugarii sai. Transformarea intr-un hotel a fost un proces de lunga durata, insa rezultatul este spectaculos - a fost pastrata curtea interioara  in jurul careia sunt dispuse celelalte spatii ale hotelului: camerele de oaspeti (amenajate modern), piscina, restaurantul si centrul spa.  Vila este inconjurata de o gradina mare si de o terasa, cu vedere la mare.

      la cerere
    • Residenza Porto Pirgos

      E un complex hotelier compus dintr-o cladire principala si mai multe vile - toate inconjurate de un parc si cu acces la o plaja privata. E o solutie perfecta pentru familii si grupuri care vor sa se bucure de intimitate, fara a face compromisuri in ceea ce priveste confortul. Spatiile comune sunt elegante si confortabile iar camerele de oaspeti sunt toate decorate simplu si elegant. Dispune de piscina cu apa sarata dar punctul forte este plaja privata, situata la numai 20 de metri de cladirea centrala. 

      la cerere
    • Villa San Domenico

      E situat in centrul istoric al orasului Morano Calabro, intr-un fost palat seniorial. Dispune de 11 camere, din care 3 sunt apartamente, de o gradina generoasa, cu arbori seculari, ideala pentru micul dejun care e servit in aer liber in timpul verii. La primul etaj se mai poate observa inca Apeductul Sf Francisc. Restaurantul propune savuroase preparate traditionale si vinuri de productie locala. 


      la cerere
  • In aceasta zona, nu rata pastele traditionale si pestele spada, o specialitate pe care o vei gasi in majoritatea restaurantelor din zona. 

    Ingredientele de sezon, uleiul de masline preparat de localnici si ardeiul iute constituie baza bucatariei in aceasta regiune.  Un fel de paste traditional pe care trebuie sa-l incerci in Calabria este  pasta con l’nduja . Nduja, carnatul traditional calabrez, e o specialitate picanta, care se poate folosi ca baza a sosului de paste, impreuna cu rosii proaspete si pepperoncino sau, ca atare, intins pe paine. 

    Caciocavallo Silano este o specialitate traditionala de branza, insa cea mai cunoscuta este Pecorino - branza maturata de oaie, asemanatoare parmezanului.  Carnea de porc este de departe cel mai folosit ingredient in bucataria traditionala, asa ca nu rata nicio ocazie sa degusti carnatii condimentati ’nduja si soppressata, printre primii in preferintele localnicilor.

cum ajungi acolo

Principalul aeroport este Lamezia Terme,  unde exista zboruri din Bucuresti cu escala. 

Poti incerca sa zbori cu companii low cost, care au zboruri directe pe Bari, iar de aici, poti inchiria o masina . Ai de mers cam 350 de kilometri, insa scutesti timpul pierdut in escale si te poti bucura de peisaj, vizitand regiunea in ritmul tau.

Travel Tips

La inceputul lui septembrie, in orasul Diamante, situat - cum altfel decat - la malul marii, are loc Festivalul Chilli - cinci zile cu distractie si mancare picanta! Centrul si faleza sunt impodobite la fiecare pas cu siraguri de ardei iuti, care se prepara in zeci de feluri ! Il recomandam doar curajosilor! 

La cativa kilometri de statiunea Marina di Caulonia se afla Le Cascate - un sirag dramatic de cascade, incadrate de crestele impunatoare ale muntilor. Poti exersa sariturile de la diferite nivele sau, daca n-ai curaj, poti sa te relaxezi in ochiurile de apa formate printre stanci, in timp ce admiri peisajul.

In Tropea - dupa plaja, urca treptele abrupte pana in centrul istoric , dominat de o manastire benedictina din Secolul al 11-lea - dar nu manastirea e scopul urcusului, ci sariturile delfinilor pe care-i poti privi de la inaltime. Dupa o zi de plaja, opreste-te aici la Restaurantul Tropea Vecchia si savureaza pestele spada, proaspat pescuit.