Sicilia - Food & Wine
  • Pe parcursul acestui tur de opt zile, vei poposi  in hoteluri de lux  si vei avea putea savura cele mai bune mancaruri traditionale din zona. Arta, cultura, istorie si frumusetea extraordinara a locurilor - bucura-te de toate, alaturi de un pahar cu cel mai bun vin! 


    Ziua 1 - Sosire la Palermo 

    Odata ajuns aici, te vei caza la hotelul Kempiski Giardino di Costanza din  Mazara del Vallo. Iti recomandam sa incepi vacanta cu o cina la  Restaurantul Marmoreo.

     
    Ziua a 2-a - Marsala/ Erice

    Plecare spre Marsala - unul dintre cele mai importante repere de pe harta vinurilor Siciliei . Vei participa la o degustare, iar, pentru cina, iti recomandam sa te opresti la Crama Donafugata - pentru atmosfera tipic siciliana. Aici, pe langa nenumaratele soiuri de vin, poti  degusta si Grappa. Si merita sa cumperi si o sticla de ulei de masline, produs tot aici. 

    In aceeasi zona vei gasi si Erice -  un oras magic, medieval, situat in varful Muntelui San Giuliano, cu o vedere impresionanta catre  Trapani, insulele Egadi si celebrele bazine unde se extrage si se prelucreaza sarea de mare. Privelistea e minunata : in zilele senine, se poate distinge coasta de Nord a Africii. 

    Viziteaza Castelul Normand si Domul, bucura-te de plimbarea pe stradutele pietruite ale orasului, de aerul proaspat si aromele ce razbat din numeroasele patiserii locale. Cea mai cunoscuta este Maria Grammatico - aici te poti bucura de dulciuri produse artizanal si alte delicatese traditionale. Seara, intoarcere la hotelul din Mazzara del Vallo. 

     


    Ziua a 3-a - Palermo/ Monreale

    Porneste intr-o excursie matinala si viziteaza Palermo - probabil, cel mai eclectic oras al Siciliei, unde mostenirea culturala araba, normanda si greceasca formeaza un amestec plin de caracter!  

    Itinerariul incepe cu o vizita in Piata Vucciria, cea mai cunoscuta din Palermo, care te va uimi si te va ameti cu multitudinea de standuri colorate, produse dintre cele mai diverse si vacarmul care incepe de la orele mici ale diminetii, continuand pana seara. Ia pranzul in zona si porneste apoi spre Monreale, unde n-ar trebui sa ratezi Catedrala in stil bizantin si magazinele cu obiecte din ceramica, produse artizanal. Seara, te vei intoarce la hotelul din Mazara del Vallo. 

     

    Ziua a 4-a - Planeta/ Valea Templelor

    Porneste spre Crama si Podgoria Planeta, una dintre cele mai frumoase din Sicilia, situata in Sambuca di Sicilia in Valle del Belice.

    Opreste-te aici pentru pranz si o degustare de vin . Dupa masa de pranz, daca nu te-au obosit prea rau soarele sicilian si vinurile zonei, continua spre Agrigento, unde trebuie neaparat sa vizitezi parcul arheologic numit Valea Templelor - cele mai interesante sunt cele inchinate Junonei , Concordiei si lui Castor si Pollux. 
    Iti vei petrece seara la Villa Athena, un hotel de cinci stele din interiorul parcului arheologic.

     


    Ziua a 5-a – Experienta culinara si degustare de vinuri la Scoala Anna Tasca Lanza

    Dis-de-dimineata, plecati spre Domeniile Regaleali, care adapostesc si o cunoscuta scoala de gatit, numita dupa intemeietoarea sa, Anna Tasca Lanza.

    Aici, vei avea ocazia sa inveti sa prepari retele siciliene delicioase, simplu de executat, insa niciodata banale. Dupa, viziteaza Crama si bucura-te de un tur relaxant printre podgorii. Intoarce-te la hotel.

     


    Ziua a 6-a - Ragusa/ Modica 

    Pleaca din Agrigento spre Ragusa, unul dintre cele trei orase baroce din Sudul Siciliei, reconstruit dupa cutremurul din secolul al XVI-lea, apartinand Patrimoniului UNECO.

    Aici, poti lua masa de pranz la restaurantul Il Duomo- distins cu stele Michelin, al carui chef - Ciccio Sultano - este considerat unul dintre cei mai buni din Sicilia.

    Dupa Ragusa, continua vizita spre Modica, al doilea oras baroc spaniol (al treilea fiind Noto), pentru o degustare de ciocolata, o vizita la catedrala baroca si o sesiune de shopping. Check-in la un hotel uimitor de cinci stele, Preferred Hotel – Donnafugata Golf Resort & Spa.

     

    Ziua a 7-a – Domeniul Cos

    La Cos  poti degusta mai multe soiuri de vin - cele mai cunoscute sunt Cerasuolo di Vittoria, Nero di Lupo si Frappato. Poti lua aici si masa de pranz, acompaniata, bineinteles , de vinul preferat.

    Dupa-amiaza, intoarcere la hotel - unde poti lua si cina. 

     

    Ziua a 8-a - Taormina 

    Plecare spre Taormina. Timp liber pentru a vizita orasul si a admira impresionantul Teatru Grecesc, amplasat pe un deal cu vedere la mare si spre Dom. Centrul istoric este un loc perfect pentru a admira Panorama Mediteranei.

    Ia pranzul in oras, iar, pentru cina, iti recomandam Restaurantul La Capinera. Pentru cazare, iti recomandam un hotel fermecator situat in centru, decorat de un britanic, insa pastrand elemente traditionale de arhitectura : The Ashbee.

     

    Ziua a 9-a – Plecare  din Catania . 

    Itinerariul include : 

    - bilet de avion Bucuresti - Palermo - Catania - Bucuresti

    - masina inchiriata cu preluare din Palermo si predare la Catania

    - cazare 3 nopti Mazara del Vallo

    - cazare 2 nopti  Agrigento

    - cazare 2 nopti Ragusa

    - cazare 1 noapte Taormina

  • Sicilia inseamna o lume intreaga intr-o insula - o lume definita de contraste - culturale, geografice, chiar si culinare.

    Orasele sale sunt un amestec eclectic de stiluri : in Palermo, Catedrala e o expresie magistrala a influentelor arabe si normande. Taormina, deasupra marii, e celebra pentru amfiteatrul grec.Agrigento si Valea Templelor abunda in ruine antice , iar Siracusa, Noto , Modica si Ragusa,perle de arhitectura baroca, merita o vizita de cel putin cateva zile. 

    Iubitorii de natura n-au cum sa se plictiseasca aici. Parcul Regional Etna, de aproape 60000 de hectare, e unul dintre cele mai mari din Italia - iar turul vulcanului va fi o experienta memorabila. Rezervatia Naturala Oasi di Vendicari din Sud Est ofera peisaje unice - dune, paduri, lagune si lacuri care adapostesc specii rare de flamingo, pelicani si broaste testoase.

    Deosebit de interesanta e si Necropola din Pantalica, cu mormintele dispuse in terase. Echivalentul italian al Marelui Canion este Cava Grande del Cassibile, din apropierea micului oras Avola. La fundul canionului - 250 de metri adancime - poti face o baie in piscinele naturale si te poti bucura de plaja, pe stancile incalzite de soare. 

    Influentele grecesti, romane, arabe , normande , spaniole si franceze sunt extrem de vizibile si in temperamentul si educatia sicilienilor . Poetul Angelo Fiore, incercand sa descrie Sicilia, a declarat ca sunt " cinci milioane de Sicilii" - adica tot atatea cati locuitori are insula. 

    Din punct de vedere culinar, Sicilia combina bucatariile stramosilor- in afara de preparatele mediteraneene, vei gasi in meniuri couscous, iar deserturile sunt, multe, de origine araba. 

  • Nu folosi cuvantul interzis (Mafia). Spune un banc despre mafie si vei reusi sa scoti din minti un localnic in mai putin de 5 minute.

    Invata cateva cuvinte de baza in dialectul sicilian - localnicii vor fi in extaz si nu va fi exclus sa fii invitat la o cina traditionala in sanul unei familii siciliene.

    • Grand Hotel Timeo - Sicilia

      Situat pe dealurile muntoase din Estul Siciliei, Belmond Grand Hotel Timeo e, fara indoiala,  unul din cele mai opulente hoteluri ale Italiei. Este primul hotel construit aici si ofera o vedere panoramica asupra Amfiteatrului din Taormina . Admira-i gradinile, savureaza bucataria traditionala si relaxeaza-te la soare pe terasa cu vedere la Mediterana si la Etna!

      la cerere
    • Villa Sant’Andrea - Taormina, Italia

      Construit in 1830 de una din familiile aristocratiei din zona, Villa Sant Andrea dispune de propria plaja si e inconjurat de un parc cu vegetatie luxurianta. Desi se numara printre cele mai apreciate hoteluri ale Siciliei, si-a pastrat farmecul discret si aerul unei resedinte private.

      la cerere
    • Hotel The Ashbee - Taormina

      Amenajat intr-o vila de lux din 1900, de catre arhitectul Charles Robert Asbee, hotelul e un omagiu adus creatorului sau. A fost decorat in stil colonial, insa influentele greci si siciliene sunt vizibile. Camerele elegante dispun de seminee , iar teraa panoramica, piscina si parcul au vedere la Golful Taormina. 

      la cerere
    • Donnafugata Resort & Spa - Ragusa, Sicilia

      Unul dintre cele mai frumoase hoteluri de cinci stele ale Sicilie, Donnafugata e un paradis pentru toti iubitorii de natura, golf si spa, la doar 10 minute de centrul superbului oras Ragusa, inconjurat de verdeata si, in acelasi timp, aproape de plajele de vis din Sudul Siciliei. 

       

      la cerere
    • Villa Athena - Agrigento, Sicilia

      Singurul hotel de 5 stele din interiorul Parcului Arheologic Valle dei Templi - inclus in Patrimoniul UNESCO, Villa Athena este un loc care transcende timpul si spatiul, unde arta si frumusetea naturii se ingemaneaza, de 2500 de ani. Aici te vei simti, cu adevarat, in prezenta zeilor! 

      la cerere
  • Daca am putea descrie bucataria siciliana in trei cuvinte, acestea ar fi: proaspata, variata si cu temperament ! Cu prima oprire la restaurant vei intelege de ce. 


    Pentru a captura aroma autentica a Siciliei, nu trebuie sa ratezi pasta con le sarde, farfuria in care este concentrata toata traditia orasului Palermo. Impreuna cu un pahar de vin alb, te vei putea considera un adevarat sicilian.


    Iar daca vrei sa iei pulsul bucatariei siciliene, fa o vizita la Piata de peste din Catania, unde vei putea vedea negustori inarmati cu satare luptandu-se cu pesti de 300 kilograme, o scena pur siciliana ce se desfasoara in fiecare zi sub soarele arzator. Profitand de vizita in Catania, rasfata-ti simturile cu faimoasele canoli – un desert preparat din aluat crocant, cu ricotta si fistic si caponata siciliana – o tocanita de legume, usoara, perfecta pentru o zi de vara.

    Sandvisurile cu splina de vitel - milza - sunt deosebit de populare printre localnici, iar, daca vrei sa gusti versiunea siciliana a pizzei- incearca Sfincione - o specialitate cu rosii, ceapa si ansoa. 


    Daca esti un impatimit al dulciurilor, ai venit exact unde trebuie! In timpul vizitei tale in Sicilia, nu ar trebui sa iti lipseasca din meniu frutta martorana – pasta de migdale modelata si pictata in forma de fructe, cassata siciliana - prajitura insiropata in lichior cu branza ricotta si decorata cu fructe deshidratate si nuci, dar nici gelato al pistacchio – inghetata siciliana cu inconfundabila aroma de fistic.

cum ajungi acolo

Ai zboruri spre Palermo , operate de Alitalia, cu escala prin Roma, iar returul va fi din Catania. Pentru retur, poti alege zboruri de linie, cu escala la Roma sau Milano, sau zboruri low cost, directe. 

Nu uita ca, pentru a putea parcurge itinerariul propus, vei avea nevoie de o masina inchiriata. 


Travel Tips

Se intampla frecvent ca bagajele sa intarzie, la sosirea din Sicilia. In majoritatea cazurilor, nu e vina companiilor aeriene, pentru ca in general bagajele dispar dupa ce au ajuns la destinatie. Atat Palermo cat si Catania au o problema persistenta in acest sens, asa ca te sfatuim sa-ti pastrezi cele mai importante obiecte personale in bagajul de mana . 

Cel mai bun mod de a face cunostinta cu bucataria siciliana este pe strada - aici, a manca pe strada nu e considerata lipsa de educatie, dimpotriva. Palermitanii o fac tot timpul - la shopping, in timp ce discuta afaceri sau in timpul intalnirilor romantice. Le Buffitieri sunt mici gustari calde, preparate pe strada care se mananca pe loc - incearca cat mai multe feluri, de altfel iti va fi greu sa te opresti la unul singur!