Austria - Viena si Salzburg
  • Exista multe dovezi care atesta rolul glorios jucat de Austria in istoria muzicii - si sustinut in continuare. Compozitori importanti s-au nascut si au creat capodopere aici: Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler. Inca de atunci Viena era considerata „orasul international al muzicii". Mai tarziu au fost compozitorii precum Schönberg sau Gottfried von Einem, considerati clasici „moderni", a caror patrie muzicala a fost Viena. In Salzburg isi are originea dirijorul de exceptie Herbert von Karajan care, printre altele, a lasat o impresie puternica asupra Festivalului de la Salzburg. Corul de baieti din Viena (Wiener Sängerknaben) ar fi frumos de ascultat macar o data la ei acasa, chiar daca exista destule posibilitati de a-i vedea in alte locuri.


    VIENA este un loc colorat si plin de viata, si isi asteapta vizitatorii cu cu arhitectura sa baroca splendida, cu porti si fatade bine ornate, inspirata si creata de mesteri pregatiti in Italia. Acesta este locul in care Gustav Klimt a pictat faimosul tablou “Sarutul” si unde Galeria Secession a marcat o noua era in pictura. Este locul in care Marx, Hitler si Freud au stat la o cafea in centrul Imperiului Austro-Ungar, imbatabil pe-atunci.

    Pentru iubitorii de cultura, va propunem sa vizitati adevarate monumente istorice si de mare prestigiu, astfel incepeti itinerariul cu Biserica Sfantul Petru (Peterkirche), dupa care inaintati catre unul dintre cele mai frumoase locuri ale capitalei Austriei, si anume Graben. Veti ajunge in inima religioasa a Vienei - Catedrala Sfantul Stefan (Stephansdom). Biserica Capucinilor este urmatorul punct de vizita care nu trebuie sub nici o forma ratat, cu a sa Cripta Imperiala (Kaisergruft) - bijuteria cladirii.

    Mergeti pe Augustinerstrasse pentru a va alatura Albertinaplatz! In aceasta piata se afla doua monumente de mare calitate: Albertina si Staatsoper. Primul este un vechi conac privat - proprietatea Habsburgilor, in timp ce al doilea este un loc magic, Opera de Stat din Viena.

    Opera de Stat din Viena - Staatsoper este una dintre cele mai importante adrese ale muzicii de opera din lume - aici va puteti bucura de o mare varietate la cel mai inalt nivel al calitatii. Deoarece renumita scena vieneza ofera un program variat de la zi la zi: cuprinzand peste 60 de opere si balete programate in 285 de zile de stagiune, Opera de Stat din Viena este numarul 1 in lume.

    Vizitati Biblioteca Nationala din Josefsplatz. Aceasta cladire este mai mult o capodopera a arhitecturii decat un templu al literaturii. La cativa pasi distanta se gaseste Palatul Imperial (Hofburg), imens complex arhitectural plin de stralucire.

    Palatul Imperial (Hofbur) cat si Neueburg (Noul Palat), se inscriu in lista palatelor care pun amprenta asupra splendorii vieneze. Hofburg-ul a fost locuit de familia imperiala pana in 1918. Cetatea medievala ce dateaza din sec. 13, a fost transformata in splendida resedinta a habsburgilor odata cu accesul acestora la putere. Astazi, la Hofburg, se afla sediul oficial al presedintelui republicii, precum si un important centru de conferinte si numeroase muzee, printre care Apartamentele Imperiale, Galeria de Argintarie (Silberkammer), Trezoreriile Sacre si Seculare (aflate in cea mai veche aripa a palatului) si Muzeul Sisi.

    Imparateasa Elisabeta a ramas de mult timp in cultura populara drept acea imparateasa frumoasa si aclamata de toti. In Muzeul Sisi din Apartamentele imperiale de la Hofburg puteti compara realitatea cu mitul. 

    Dupa ce v-ati format o impresie despre viata cotidiana a monarhilor, mergeti in Cafeneaua Hofburg sa va puteti delecta cu specialitati excelente.

     

    SALZBURG

    Delimitat de munti si de raul Salzach, superbul oras austriac se bucura de o asezare dramatica egalata doar de stralucirea arhitecturii sale baroce. Cei mai multi vizitatori il recunosc din faimosul film Sunetul Muzicii” – si exista diverse excursii ce fac o incursiune in lumea familiei Von Trapp.

    In realitate, orasul este mult mai incantator decat in film, cu stradutele sale pietruite si inguste si cu elegantele scuaruri din Centrul Vechi, ce face parte din patrimoniul UNESCO.

    Salzburg este locul de nastere al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, a carui casa o puteti vizita pe Getreidegasse – una dintre multele stradute dedicate pietonilor. Inspirat de compozitor, orasul a dezvoltat latura sa muzicala care cu siguranta l-ar face mandru. Incepand cu 1920, Festivalul Salzburg este considerat unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din lume, insa orasul mai organizeaza in jur de alte 4000 de festivaluri (majoritatea muzicale) de-a lungul unui an.

    In timp ce un aer de rafinament cosmopolitan inconjoara magazinele elegante, restaurantele si scuarurile Centrului Vechi, o cultura diferita, dar la fel de interesanta, poate fi descoperita in tavernele Bierstuben. Salzburg se mandreste foarte tare cu berea sa, care are o istorie de peste 500 ani.

    Desi poate parea un oras demodat si micut in comparatie cu Viena, Salzburg are si o latura energetica si tanara – in mare parte datorita universitatii. Se gasesc multe baruri si cluburi zgomotoase de-a lungul raului, si multe puncte de intalnire importante pe langa Muzeul de Arta Moderna.

    Pe urmele lui Mozart - Intregul oras este strabatut parca de sunetul muzicii cunoscutului compozitor. Se poate vizita casa in care s-a nascut compozitorul si a trait 17 ani, acum convertita in muzeu. Nu ratati faimoasele bomboane ce-i poarta numele – o delicatesa! Noi recomandam sa iti continui ziua prin Centrul Vechi, sa vizitezi cateva biserici vechi si sa le afli istoria.

    Sunetul muzicii – retraieste povestea familiei Von Trapp, vizitand cateva din locurile in care s-au filmat scene ale filmului, cum ar fi Gradinile Mirabell, Palatul Hellbrun, Palatul Leopoldskron, Manastirea Nonnberg, Lacul Wolfgang, Biserica Mondsee. Multe dintre aceste locatii au facut parte si din povestea reala, nu numai in film, astfel ca veti afla multe si despre adevarata familie Trapp.

    Nu trebuie sa ratezi vizita casei adevaratei familii, unde vei afla diferentele dintre aceasta si protagonista binecunoscutei ecranizari.

  • In ciuda dimensiunii sale reduse, Austria si-a creat o reputatie mondiala pe baza careia majoritatea turistilor sai o viziteaza, visand la Habsburg, Mozart si Alpi.

    Majoritatea asteptarilor sunt indeplinite intr-un mod fermecator – peisajele montane incredibile iti taie rasuflarea, amprentele vechiului imperiu sunt omniprezente in Viena, iar personalitatile muzicale locale, ca Mozart, Schubert si Strauss, sunt promovate peste tot. Austria are si cateva surprize in maneca sub forma artei contemporane, arhitecturii de ultima ora si a bucatariei inovatoare, si este surprinzator de variata. Poti sa schiezi in paradisurile Kutzbhel si St. Anton, sau sa savurezi o cafea delicioasa intr-una din cafenelele faimoase ale Vienei. Poti sa patinezi pe lacurile inghetate in timpul iernii, sau sa faci o drumetie pe munte, pe timp de vara. Poti sa admiri complexele biserici si opulenta ostentativa a palatelor din Habsburg, sau sa te bucuri de un gulas fierbinte intr-un han rustic.

  • Austria este plina de surprize, asa ca iti recomandam cateva locuri in care sa mergi sa te lasi vrajit de farmecul acesteia:

    • Fa o vizita zonei lacurilor de langa Salzburg, si minelor de sare din care localnicii isi castigau existenta pe vremuri.
    • Viziteaza superba Vale a Raului Salzach si Castelul Werfen (din orasul cu acelasi nume), cu fortareata Hohenwerfen.
    • Ia-ti un tur ghidat pentru cea mai mare pestera de gheata din lume: Eisriesenwelt – sa te imbraci bine, inauntru este frig!
    • Nu poti trece prin Viena fara sa vizitezi Domeniul Schonbrunn, locul pe care Imparatul Franz Josef l-a transformat de-a lungul vietii sale, intr-un gesamtkunstwerk (o opera totala de arta). Gradina Zoologica – Tiergarten - te va impresiona cu siguranta, ea fiind aranjata dupa principiile feng-shui, iar animalutele traiesc in spatii mari si curate. Cele mai mari atractii sunt ursii panda, elefantii si gradina tropicala;
    • Daca vei ajunge in Graz, trebuie sa vizitezi macar o parte din urmatoarele locuri: Parcul de Sculpturi (unde poti vedea peste 60 sculpturi magnifice, create de artisti austrieci si internationali), Manastirea Rein (inaltatoare pentru trup si suflet), Flecks Steirerbier (fabrica de bere in care nu se filtreaza, nu se pasteurizeaza si se prepara folosind energie solara);
    • Petrece-ti o zi de vara pe malul unuia din lacurile zonei Styria: Kumberg, Altausseer, Grundlsee, fiecare asteptandu-te cu terenuri de tenis/ fotbal, cursuri de inot, scuba diving, si multe alte distractii potrivite pentru intreaga familie;
    • Viziteaza micul orasel Hallstadt – mergi la Pestera de Gheata Dachstein, viziteaza pesterile de sare, si nu rata Muzeul de Mostenire Culturala – e un muzeu mic, insa inglobeaza 7000 ani de istorie;
    • Exploreaza Linz – un orasel plin de cultura, muzee si festivaluri.
    • Hotel Sacher Wien

      Acest hotel este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, situat in unul dintre cele mai signifiante orase culturale: locul in care a luat nastere psihanaliza, orasul in care s-au nascut artisti ce-au marcat lumea muzicii.

      Hotelul Sacher Wien, amplasat in centrul orasului, este pregatit sa ofere oaspetilor sai servicii impecabile, confort, lux si tehnologie moderna.

      la cerere
    • Hotel Savoyen Vienna

      Situat langa Palatul Belvedere, care gazduieste o colectie celebra de picturi semnate de Klimt si Schiele, Austria Trend Hotel Savoyen Vienna este un hotel ecologic cu un atrium pe 6 etaje. Ofera un centru de spa si fitness modern, garaj si acces gratuit la internet WiFi.

      Bulevardul Ringstraße ÅŸi centrul Vienei sunt la doar 2 statii de tramvai sau la 10 minute de mers pe jos. Gara Rennweg, care ofera legaturi directe spre Aeroportul Viena, este la doar 2 minute de mers pe jos.

       

      la cerere
    • Imperial Riding School Renaissance Vienna Hotel

      Acesta se află la numai 5 minute de mers pe jos de Palatul Belvedere ÅŸi oferă un club de sănătate cu sală de fitness, piscină interioară cu peluză pentru plajă, saună È™i baie de aburi. Acesta este situat într-o clădire construită în secolul al XIX-lea, care include o grădină luxuriantă de 2000 mp.

      Renovata in 2013, proprietatea în stil boutique Imperial Club oferă camere ÅŸi suite cu un design unic ÅŸi mobilier elegant. OaspeÅ£ii pot savura mâncăruri austriece ecologice pe terasa de vară sau la restaurantul hotelului, Borromäus.Arsenal Beer and Wine Pub oferă preparate culinare tipic austriece si specialitati sezoniere de cea mai inalta calitate.

      la cerere
    • Hotel Schloss Mönchstein

      Acest hotel de 5 stele superioare, beneficiază de o locaÅ£ie unică în partea superioară a dealului Mönchsberg, în centrul oraÅŸului Salzburg. Acesta este înconjurat de un parc mare ÅŸi oferă vedere panoramică la oraÅŸ, o piscină infinită în aer liber, precum ÅŸi o cadă cu hidromasaj în aer liber. 

      Hotelul Schloss Mönchstein este la doar 7 minute de mers pe jos de centrul vechi, care poate fi accesat cu maÅŸina sau pe jos prin intermediul unui lift construit în munte. OaspeÈ›ii cazaÈ›i la hotel beneficiază de bilete gratuite la acest lift. Premiat cu 2 bonete de ghidul Gault Millau, restaurantul Schloss Mönchstein serveÅŸte preparate austriece tradiÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale alături de o gamă largă de vinuri rafinate. Acesta are o terasă cu vedere la Salzburg È™i alta cu pardoseală din marmură italiană.

       

      la cerere
    • Hotel Goldgasse

      Hotelul Goldgasse se află în zona pietonală din inima oraÈ™ului vechi istoric Salzburg, fiind amenajat într-o clădire care datează din secolul al XIV-lea.

      Catedrala, strada comercială Getreidegasse, locul de naÈ™tere al lui Mozart, sălile de festival È™i râul Salzach se află la numai câteva minute de mers pe jos de Goldgasse Hotel.

       

      la cerere
    • Hotel & Villa Auersperg

      Administrat de o familie timp de 3 generaÈ›ii, Hotel & Villa Auersperg este o proprietate mică È™i elegantă, de tip boutique, amplasată într-o locaÈ›ie liniÈ™tită în centrul oraÈ™ului Salzburg, oferind o grădină fermecătoare cu terasă È™i o zonă de spa cu terasă pe acoperiÈ™.

      Camerele de nefumători sunt concepute individual, variind de la stilul clasic la cel modern. Acestea sunt amplasate în hotel ÅŸi în clădirea alăturată, Villa Auersperg, o vilă de oraÅŸ, care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.

       Centrul vechi al oraÈ™ului istoric, Grădinile Mirabell, precum ÅŸi numeroase restaurante ÅŸi magazine se găsesc la câteva minute de mers pe jos prin zona pietonală Linzergasse. 

      la cerere
  • Snitel vienez, strudel cu mere – acestea ne sunt binecunoscute ca fiind specifice Austriei, insa nu ne rezumam doar la atat!

    Stiai ca Wiener Schnitzel nu a fost inventat in Viena, desi este un simbol cultural al orasului? Austriecii folosesc, de obicei, carne de vitel pentru prepararea faimosului snitel.

    Tafelspitz este un alt fel de mancare specific austriecilor. Carne de vita fiarta, servita cu sos de hrean si de mere.

    Käsespätzle este varianta austriecilor pentru macaroanele cu branza ale italienilor, doar ca prefera sa adauge ceapa pentru a-i da un alt gust. Si gulasul unguresc (Gulash) a fost preluat de cei mai multi localnici.

    In materie de supe, cea mai cunoscuta este Wiener Suppentopf, care consta in taitei cu bulion, carne de vita si carnati vienezi taiati feliute.

    Cand vine vorba de desert, nici nu stii ce sa incerci mai intai dintr-o cofetarie austriaca. Mai mult ca sigur, o sa-ti faca prima data cu ochiul Sacher Torte, cel mai cunoscut tort din intreaga lume, preparat prima data in 1832. Desigur, nu vei putea sa refuzi nici Linzer Torte, pregatit dupa o reteta veche de mai bine de 350 de ani.

    Wiener Apfelstrudel este delicatesa in materie de patiserie, in timp ce specialitatile Vanillekipferl fac de fiecare data un Craciun memorabil pentru familia austriaca. Mai mult decat atat, pralinele cu martipan din orasul natal al lui Mozart va vor cuceri pe loc.

    Cafeaua a devenit o adevarata arta in Austria o data cu invazia turcilor, astazi bucurandu-se de numeroase varietati pentru toate gusturile. In plus, ati auzit, daca nu chiar ati si baut cel putin o data cappuccino vienez, o specialitate cu multa crema si ciocolata vieneza.

    Vinul servit la masa provine, in general, din culturile de vita de vie din estul Austriei. Cidrul este de asemenea preferat de localnici, dar bautura nationala a Austriei este Almdudler, o bautura carbogazoasa dulce, preparata din suc de mere si ierburi aromate.

cum ajungi acolo

Austria este deservita de multe aeroporturi internationale, cum ar fi cel din Viena, Salzburg, Innsbruck, Linz, si din Romania poti zbura direct catre cateva aeroporturi din acestea, cu companii aeriene de linie.

Travel Tips

In fiecare primavara parcul Green Lake din Tragöß este inundat de zapada topita de pe munti, ajungand si la adancimi de 12 metri. Este locul ideal pentru a face diving si se organizeaza chiar si cursuri de fotografie subacvatica. De la mijlocul lunii mai pana la mijlocul lunii iulie, in fiecare an, poti inota in apa rece a lacului Grüner See alaturi de pastravul local.

Austria detine 6 parcuri nationale - fa o plimbare, si incheie-ti o zi cu un picnic in padure.

Daca vrei sa participi la un festival muzical in Vienna, iti recomandam sa iti faci rezervari de bilete in avans, altfel risti sa nu mai gasesti locuri libere.

Cand vei vizita Vienna House of Music, sa urci pana la ultimul etaj pentru a-ti compune propria opera de arta muzicala, folosindu-te doar de limbajul corpului.

Mergi cu copiii la Familypark Neusiedlersee din Bunrgenland - au o gramada de activitati pregatite pentru cei mici, inclusiv o mini-zoo, unde pot interactiona cu animalutele.

Si, daca tot i-am mentionat pe cei mici, trebuie sa descopere cel mai vechi parc de amuzament din lume: Wiener Prater din Viena.