Cotswolds & satele din apropierea Londrei
  • Sate fermecatoare, cu case vechi din piatra si acoperisuri cu tigle colorate, catedrale impunatoare si hanuri vechi de sute de ani – toate la mai putin de trei ore de Londra, Cotswolds si Cheltenham atrag vizitatorii cu promisiunea unei vacante in mijlocul naturii, in cel mai autentic stil englezesc!

    Indiferent daca mergi in vacanta cu prietenii sau in cuplu, ar fi bine sa sa-ti petreci aici cel putin o saptamana. Nu te vei plictisi - mai jos, cateva sugestii pentru o saptamana in Cotswolds. 

    Ziua 1 – Viziteaza Castelul Sudeley, de langa Winchcombe. A fost prima casa a Catherinei Parr, a sasea sotie a lui Henric al VIII-lea . Dupa vizita, bucura-te de un pranz in Winchcombe – poti sa mergi pe jos, de la castel . In continuare, viziteaza orasul balnear Cheltenham, unde vei gasi cateva magazine de antichitati foarte interesante (The Suffolks, printre ele ) si boutique-uri , mai ales in districtul Montpellier. La cina, incearca Moran’s – pe Strada Bath, un restaurant de familie sau The Daffodil pe Suffolk Parade, daca esti pretentios .

    Ziua a 2-a – Fa o plimbare in orasele situate de-a lungul Fosseway (drumul dateaza din antichitate!), adica Stow on the Wold, Moreton in Marsh si Chipping Campden.  In Stow on the Wold o sa gasesti multe patiserii si cofetarii excelente, iar Chipping Campden are o strada principala superba, cu sculpturi in piatra, care nu trebuie ratata. O vizita la Broadway Tower Country Park sau la Batsford Arboretum sunt un mod perfect de a-ti petrece dupa-amiaza . La Batsford exista o gradina botanica privata cu peste 2800 de specii de copaci din toata lumea, cei mai multi din Orientul Indepartat.

    Ziua a 3-a – Mergi la Cirencester, una din cele mai vechi asezari romane din Cotswolds. Ai cu ce sa-ti ocupi o zi – de la vizitarea Muzeului Corinium si a amfiteatrului, pana la magazinele de artizanat si cele cu delicatese. Petrece-ti dupa-amiaza la Cotswolds Wildlife Park – nu inainte de a trece prin Bibury, cel mai pitoresc – si cel mai fotografiat – sat din regiune.

    Ziua a 4-aGloucester, oras istoric, merita o vizita, mai ales pentru Catedrala si docurile pitoresti – care adapostesc National Waterways Museums . Bucura-te de o croaziera de 45 de minute pe canale. Daca vrei shopping, outleturile sunt foarte aproape , pe chei. Optiunile pentru masa de pranz sunt nenumarate : Café Rene ofera meniul traditional al pub-urilor, dar, daca n-ai timp sau chef pentru o masa prelungita, poti opta pentru sandwich – baruri : noua ne plac Peppers si StanMan’s Kitchen.

    Ziua a 5-a – Petrece-o in aer liber, la Cotswolds Water Park, langa Cirencester – cu 140 de lacuri , acoperind o suprafata uriasa, poti sa faci aici cycling, echitatie si o gama larga de sporturi.

    Ziua a 6-a – Relaxeaza –te la Bourton on the Water. Daca vremea e frumoasa, impacheteaza-ti mancare pentru un picnic pe malul raului Windrush, sau, daca esti cu copiii, mergi la Birdland, ca sa vezi cele 500 de pasari ( inclusiv pinguini). Sau fa o plimbare de 45 de minute la Lower Slaugher – drumul a fost votat in cadrul Google Street View Awards, ca fiind cel mai romantic din Marea Britanie.

    Ziua a 7-a – Daca se intampla sa fie o sambata, ai noroc ! Poti vizita Piata Fermierilor din Stroud , unde gasesti cele mai bune produse locale – carne de toate felurile, produse de brutarie si fructe, toate proaspete si savuroase.  Tot in Stroud se afla Parcul Stratford, perfect pentru plimbare sau picnic. Dispune si de o piscina exterioara, terenuri de tenis si loc de joaca pentru copii. 

    Itinerariul include : 

    - bilet de avion Bucuresti - Londra si retur 

    - inchiriere auto 7 zile

    - cazare 

    La sectiunea HOTELURI CARE NE PLAC ai o selectii de unitati de cazare recomandate - dar daca nu de inspira nici una din variante, te asteptam cu un telefon / email , putem ajusta vacanta in functie de dorintele tale! 

  • Latura idilica a Marii Britanii isi gaseste cea mai buna ilustrare la Cotswolds.

    Imaginea definitorie a tinutului sunt sirurile de dealuri - denumite "wolds"- intalnite in toate cele cinci comitate : Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire si Worcestershire. 

    Comertul cu lana din timpul Evului Mediu a atras dezvoltarea zonei – astfel se explica densitatea cladirilor istorice si faptul ca in 1966 a fost declarata AONB ( Area of Outstanding Natural Beauty ) . Cu o suprafata de peste 2000 km patrati, e a doua ca dimensiuni din ariile naturale protejate, dupa Districtul Lacurilor.

    Peste 86% din Cotswolds e zona agricola, iar cele mai importante orase sunt Cirencester, Cheltenham si Gloucester. 
    Exista linii de autobuz care fac legatura cu Londra, insa, pentru mai multa flexibilitate, iti recomandam sa inchiriezi o masina ca sa ajungi aici – asta, daca esti familiarizat cu condusul pe partea stanga a drumului. 

    De ce sa vizitezi Cotswolds? Ai cel putin cinci motive  : 

    1. Natura - neafectata de dezvoltarea turistica a zonei, cu peisaje variate si particularitati istorice si geologice

    2. Satele si orasele  - asezarile traditionale, impreuna cu peisajele naturale sunt cea mai importanta dintre atractiile Cotswolds. De 300 de ani, sunt aproape neschimbate - unele cladiri dateaza chiar si din secolul al 14-lea. Piatra de calcar, din care sunt construite multe din case, a capatat, de-a lungul timpului, o patina aurie - e una din imaginile caracteristice locurilor.

    3. Parcuri, rezervatii naturale, gradini , castele, situri arheologice - pentru a le vedea pe toate, ai nevoie de cel putin saptamani. 

    4. Acces la cea mai frumoasa zona rurala a Angliei - Cotswolds e renumit pentru traseele turistice - peste 3000 de mile de circuite, dintre care cele mai celebre sunt Cotswolds Way Trail, Macmillan Way, Oxfordshire Way si Shakespeare's Way. 

    5. Punctele de belvedere - Barrow Wake (langa Birdlip) ofera o panorama superba asupra Gloucester. Daca te urci pana in varful Broadway Tower, vezi pana la 16 comitate, iar Cleeve Hill ( cel mai inalt loc din Cotswolds) si Farul Painswick ofera privelisti ale Vaii Severn. 

  •  

    Pentru plimbare - drumul de sase mile dintre Charlbury si Stonesfield e superb si, daca pornesti de dimineata, poti sa te recompensezi cu un pranz in Charlbury - atat Bull (bullinn-charlbury.com) cat si  Bell (bellhotel-charlbury.com) ofera preparate delicioase la preturi mai mult decat rezonabile. Daca ajungi la pranzul de duminica, fa-ti neaparat rezervare. 

    Sfatul nostru : descarca-ti gratuit cateva itinerarii de plimbare de pe site-ul Cotswolds Conservation Board (escapetothecotswolds.org.uk).

    Restaurante preferate de localnici - The Old Butchers (theoldbutchers.com) din Stow-on-the-Wold. Amenajat intr-o veche macelarie, ofera meniuri clasice englezesti, dar si preparate pentru cunoscatori (de exemplu, friptura de potarniche sau de porumbel).

    Pentru ocazii speciale, iti recomandam 5 North Street (01242 604566; 5northstreetrestaurant.co.uk) din Winchcombe - mic, dar cochet si primitor, are un meniu rafinat , impecabil preparat. 

    Daca preferi un pub in loc de restaurantele traditionale, The Seven Tuns (seventuns.com) din  Chedworth e minunat - modest si popular printre localnici, cu banci de lemn si pereti de piatra - in plus, unele din cele mai interesante itinerarii de plimbare incep de aici. 

    Panorama perfecta? In zilele senine, urca-te in Turnul Broadway (broadwaytower.co.uk). Amenajat de Capability Brown pentru Contele de Coventry, e inconjurat de parcuri si poteci pitoresti.

    • Foxhill Manor- Cotswolds, Marea Britanie

      Foxhill e un conac renovat, cu 8 dormitoare si apartamente, toate dotate cu facilitati de lux. A fost construit in 1909, cu un corp central si patru aripi care se bucura toate de lumina naturala. Domeniul Foxhill masoara peste 400 de hectare de padure, lacuri si parcuri. 

      la cerere
    • Ellenborough Park - Cotswolds, Marea Britanie

      Ofera-ti o vacanta de lux la Ellenborough Park, un conac situat la periferia statiunii balneare Cheltenham. Cladirea principala a domeniului dateaza din Secolul al 15-lea si a fost construita in intregime din piatra. E o destinatie britanica exclusivista, careia istoria i-a conferit o aura aparte, inspirata povestile scandaloase care o aveau ca subiect pe insasi stapana domeniului, Lady Gane Digby, o personalitate controversata a aristocratiei Secolului al 19-lea. Camerele sunt dotate cu bai luxoase de marmura, cu pardoseli incalzite si paturi Hypnos. Sunt dispuse in patru cladiri separate. Poti alege sa te relaxezi in parcul urias, la piscina, sau la centrul spa! 

      la cerere
    • Cowley Manor- Cotswolds, Marea Britanie

      Odata ajuns aici, va fi greu sa te multumesti cu mai putin. Flamboiant si extravagant, cu geamuri enorme si pereti decorati cu trofee de vanatoare din papier mache, Cowley Manor e departe de imaginea traditionala a unui hotel de tara englezesc, insa asta nu-i diminueaza deloc farmecul . 

      la cerere
    • The Rectory - Cotswolds, Marea Britanie

      The Rectory e amenajat in cladirea unui fost camin, renovat si inconjurat de o gradina in stil englezesc. Dispune de piscina exterioara incalzita si un restaurant minunat. Relaxeaza-te la piscina sau in livingul dotat cu semineu - indiferent daca ai venit aici cu persoana iubita sau cu toata familia, te vei simti perfect. 

      la cerere
    • Lower Slaughter Manor - Cotswolds, Marea Britanie

      E imaginea perfecta a unui conac de tara, intr-un sat idilic din Cotswolds. Restaurantul serveste preparate traditionale , cu influente din bucataria franceza, alaturi de cateva sortimente excelente de vinuri.  Luxos si romantic, e ideal amplasat daca vrei sa te bucuri de festivalurile din zona sau de cursele de cai de la Cheltenham 

      la cerere
  • Cotswolds si-a castigat reputatia de destinatie pentru gurmanzi – nu doar pentru calitatea si prospetime, ci si pentru diversitatea meniurilor . Nu va fi greu sa gasesti aici cafenele si pub-uri interesante , ba chiar si restaurante distinse cu stele Michelin.

    Cele mai cunoscute produse ale agriculturii locale sunt branza de Gloucester si Gloucester Old Spot Pork, mustarul Tewkesbury, pastravul Bibury, branza Bishop ( cu un miros foarte pronuntat) si painea de casa Hobbs. Pe toate le poti gasi in meniurile din Cotswolds, impreuna cu ginul produs in distileriile din regiune si whisky-ul single malt.

    Toate orasele au propria piata a fermierilor – cea mai interesanta e cea din Stroud. Ai putea sa-ti faci drum aici intr-o dimineata de sambata, ca sa-ti cumperi cele necesare unui picnic – gustul savuros va fi pus si mai bine in valoare, in mijlocul peisajelor superbe de la fiecare pas.   

    Gurmanzii vor fi, fara indoiala, multumiti de varietatea magazinelor de la ferme : printre ele , ar fi de amintit Daylesford Organic ( langa Kingham), William’s Fishmarket & Foodhall din Nailsworth si Cotswolds Cheese Company din Moreton in Marsh.

    Festivalele gurmanzilor care au loc in Cheltenham si Tewkesbury reprezinta o atractie atat pentru londonezi, cat si pentru turisti, dezvoltandu-se din ce in ce mai mult de la an la an – ambele sunt o excelenta ocazie de a petrece ziua in aer liber si de a te bucura de preparatele culinare si berile produse in zona.

    Daca vrei sa surprinzi adevarata savoare, insa, nu trebuie sa ratezi un ceai traditional – cele mai multe se afla langa castelele si conacele din circuitul turistic. Si, pentru un gust mai puternic, ofera-ti o halba de bere ( ale) intr-un pub local. Pentru pasionati, e de interes The Gloucestershire Ale Trail - un circuit care include toate berariile regiunii. 

cum ajungi acolo

Ai zboruri directe pana la Londra, din toate marile orase ale Romaniei, pe principalele aeroporturi: Heathrow, Luton si Stansted. Odata ajuns la Londra, va trebui fie sa-ti inchiriezi o masina pentru mai multa flexibilitate, fie sa te bazezi pe transportul in comun - linii de autobuz si trenuri care circula frecvent. 

Travel Tips

Viziteaza neaparat Palatul Blenheim! Resedinta celui de-al doisprezecelea Duce de Marlborough si locul nasterii lui Winston Churchill, Palatul e o capodopera de arhitectura in stil baroc si a fost inclus in Patrimoniul UNESCO. E inconjurat de un parc imens, amenajat in stilul consacrat de arhitectul peisagist Capability Brown si dispune chiar de un tren in miniatura, cu care potri strabate gradinile - tot aici vei gasi si un labirint gigantic, o sera cu fluturi si un loc de joaca pentru copii .