Favelas do Rio - orasul din spatele orasului
  • Turul Favelas este o experienta care te lumineaza, care te face sa te uiti dintr-un alt punct de vedere in interiorul Braziliei.

    Cu aproximativ 950 de favelas reprezentand 20% din populatia orasului, Rio ramane un mister pentru cei care nu locuiesc acolo. Turul consta, pe langa povestile despre aceste asezari, si o intelegere complet noua asupra aspectelor diferite ale societatii braziliene. Pentru cei curajosi, care vor sa vada si o alta latura a orasului, precum si vederi impresionante, acest tur este ceea ce ati asteptat.

    Pitoresti de la distanta, acestea dezvaluie o arhitectura complexa si oameni prietenosi. Cele mai multe scoli de samba participante la marele carnaval de la Rio vin din aceste favelas. Asa ca nu fii timid, aici esti binevenit, iar localnicii sprijina vizitele in locuintele lor. 

     


    SANTA MARTA

    Odata ajuns aici, vei putea vizita magazinul de artizanat si centrul cultural. Aceasta experienta iti va da oportunitatea sa interactionezi cu localnicii, insa vei putea sa observi, de asemenea, conditiile lor de viata si stilul de zi cu zi intr-o favela braziliana

    Mandria locuitorilor din aceasta favela este statuia de bronz a lui Michael Jackson. In 1996, in Santa Marta, Michael Jackson filma vieoclipul melodiei „They don’t really care about us”.

    Autoritatile din Rio s-au opus initial acestui videoclip, deoarece au simtit ca acest loc ar arata o latura negativa a orasului Rio care, la momentul acela, a fost propus sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2004. Aproape doua decenii mai tarziu, cu Finala Cupei Mondiale din 2014 si Jocurile Olimpice din 2016, acestui oras nu-i mai este atat de rusine cu ale sale favelas. 

     


    VIDIGAL

    Vidigal este cel mai prietenos dintre toate favelas, cu pensiuni, baruri, restaurante. Este relativ mic si pitoresc, insa cu vederi spectaculoase catre Atlantic, precum si un traseu de mers pe jos de o ora care se serpuieste de la limitele sale superioare pana in varful muntelui Dois Irmãos (Doi Frati).

    Astazi, Vidigal este comparat cu cartierul boem Santa Teresa din Rio de Janeiro. Aici, poti vizita Casa Alto Vidigal, o locuinta populara in aceasta zona ce se aseamana cu locuintele din estul Londrei.

    Aceasta locuinta ofera cazare, iar in fiecare seara poti asculta muzica traditionala de pe o terasa cu vederi impresionante asupra Plajei Ipanema si Leblon.

    In noptile de weekend poti inchiria o motocicleta-taxi pentru a urca dealul spre Alto Vidigal, pentru a te alatura unor petreceri aparte, ca de exemplu Morro Electronico - un lounge bar in stilul celor din Ibiza, unde ringurile de dans si terasele in aer liber sunt situate pe un deal tropical. 

     


    TAVARES BASTOS

    Vidigal nu e singurul favela cu o viata de noapte activa. Noptile cu muzica jazz din Maze Pousada au pus Tavares Bastos pe lista celor mai active favelas din Rio. 

    Aici, muzica live este excelenta insa taxa de intrare de aproximativ 40 reali ii fac pe locuitorii din favelas sa stea departe; In schimb, aici poti intalni numerosi straini, precum si locuitori din alte parti ale Braziliei. 

     

    COMPLEXO DO ALEMAO

    Sau „Complexul Germanilor” a fost, de fapt, fondat de un polonez. Aici, mersul cu telecabina a devenit o atractie populara. Nu rata o plimbare cu acest mijloc de transport pentru a vedea favelas si dintr-un alt unghi. 



    ROCHINA

    Este o favela „urbanizata”, cu un nivel de trai mult mai ridicat decat multe altele si o infrastructura buna. Aici, poti admira peisaje magnifice asupra orasului si oamenii sunt mai mult decat ospitalieri.

    Opreste-te sa le analizezi ritmul de viata, obiceiurile, activitatile zilnice. Vei fi incantat. Mai mult, pe strazile micute din aceasta favela se organizeaza diverse activitati ce implica dansuri de samba

     

    Acest tur se adreseaza celor care viziteaza Rio de Janeiro, insa vor sa descopere si cealalta fata a celebrului oras.

  • Cristo Redendor, Carnavalul de la Rio, Plaja Copacabana, Plaja Ipanema si alte obiective turistice alcatuiesc povestea orasului Rio de Janeiro.

    Dar oare aceasta sa fie adevarata poveste? In aceeasi masura, favelas (in traducere libera, ghetouri, mahalale) fac parte din povestea si peisajul orasului, desi despre ele se vorbeste cu o oarecare retinere.

    Dar majoritatea intrebarilor pe care un turist obisnuit le primeste de la altii sunt: „Ai fost in favelas?”, „Cum arata o favela?”. Favelas e termenul folosit pentru cartierele sarace din Rio. Dar probabil te astepti ca aceste asezari sa le gasesti la periferia orasului. Rio de Janeiro se intinde pe dealuri: pe o parte a dealului poate fi un cartier foarte bogat, iar pe de alta parte poate sa fie o favela.

    De multe ori, aceste favele sunt foarte aproape de un turist comun, ce viziteaza una dintre atractiile cunoscute din Rio. Insa cine doreste cu adevarat sa descopere mai mult decat atractiile comune ale orasului, trebuie doar sa arunce o privire mai atenta.. De exemplu, Favela Vidigal e la 5 minute de Plaja Ipanema, iar Sao Conrado la 10 minute de Copacabana. Experienta unui apus in aceste favelas poate fi mai reusita decat aceea de la fereastra unui hotel din Copacabana.  

    Favela Rochina este cea mai mare dintre toate (250.000 locuitori), pe locul 9 in lume. Aici s-au filmat scene din The Incredible Hulk si Fast Five. Daca doresti cu adevarat sa intelegi Brazilia, nu pleca din Rio fara sa vizitezi aceste favelas. 

  • Mergi pe Estrada do Gávea in Rochina, o strada faimoasa din aceasta favela - fosta pista de curse de Formula 1.

    Mergi la o terasa locala si lasa-te absorbit de peisajele magnifice asupra intregului oras.

    Viziteaza scoala „Para Ti” din Vila Canoas, un proiect social finantat de o companie ce organizeaza diverse tururi in favelas. Aici, pe langa orele normale, copiii iau lectii de folosire a calculatorului, precum si arta de a face obiecte traditionale, obiecte ce le poti achizitiona ulterior de la micutii mestesugari.

    Opreste-te sa bei ceva intr-una din numeroasele „buteco”, un fel de bodega traditionala unde se servesc bauturi alcoolice. 

    • Hotel Fasano Rio de Janeiro

      Dispunând de o piscină pe acoperiÈ™, cu vederi superbe la mare, Hotelul Fasano Rio de Janeiro oferă cazare de lux de pe malul mării, Plaja Ipanema. Proprietatea oferă, de asemenea, un centru de spa È™i wellness.

      Aici oaspeÈ›ii se pot bucura de distinsul restaurant Fasano, renumit pentru bucătăria sa italiană contemporană. Proprietatea este, de asemenea, convenabil situata la o plimbare de 5 minute de alte restaurante care servesc preparate locale È™i internaÈ›ionale.

      la cerere
    • Ipanema Inn Hotel

      Acest hotel are o locatie de invidiat, la doar 130 m distanta de faimoasa plaja Ipanema.

      Bucurati-va de plaja pana la apus, petreceti pe la barurile locale, si luati cina la unul dintre cele mai incantatoare restaurante din Rio. Pe toate acestea le puteti gasi doar aici, in locul in care orasul intalneste marea.

      la cerere
    • Belmond Copacabana Palace

      Belmond Copacabana Palace este un hotel elegant de 5 stele, situat lângă plaja Copacabana din Rio de Janeiro. Proprietatea oferă camere de lux, cu vedere panoramică la ocean ÅŸi baie cu finisaje de marmură. OaspeÅ£ii au la dispoziÅ£ie un centru de wellness ÅŸi spa ÅŸi 3 restaurante gourmet.

      Copacabana este o alegere excelentă pentru călătorii interesaÈ›i de plimbări pe plajăvizitare È™i plaje cu nisip.

      la cerere
    • Miramar Hotel by Windsor

      Hotelul Miramar by Windsor, situat chiar pe faimoasa plajă Copacabana, include o piscină cu granit verde È™i o sală de sport modernă. 

      OaspeÈ›ii îÈ™i pot începe ziua admirând vederea frumoasă la plajă în timp ce savurează un mic dejun consistent. De asemenea, puteÅ£i comanda o băutură la barul de pe acoperiÈ™ sau puteÅ£i lua masa la restaurantul hotelului. În apropiere veÅ£i găsi numeroase magazine, alimentare, restaurante, baruri È™i cluburi de noapte. 

      Plaja Ipanema se află la 15 minute de mers pe jos, iar Fortul Copacabana este situat la 1 km de Hotelul Miramar. Aeroportul Santos Dumont se află la 11,3 km, iar Aeroportul InternaÈ›ional Galeão este la 25 km. 

      la cerere
  • Bucataria din Rio este printre cele mai diverse, datorita istoriei si multimii pestrite de locuitori. 

    Puteti incerca celebrul feijoada, un fel de mancare specific brazilian, gatit din fasole neagra si bucati de carne de tipuri diferite, de la carnati la carne de porc sau vita. Iar carnurile de la Rodizio - un serviciu “cat-poti-manca” - sunt cele mai bune din Rio, asa ca nu incercati sa le evitati, ci, din contra, sa le cautati.

    Ca si produse de patiserie, incearca coxinha cu carne de pui sau joelho, un preparat cu sunca si branza. Langa un astfel de produs de patiserie puteti sa alaturati un produs de cofetarie, precum tapioca, care seamana foarte mult cu un crepe. Si, pentru ca meniul sa fie intr-adevar complet, nu uitati sa il stropiti cu agua de capirinha, coco - apa naturala de nuca de cocos – sau cu caldo de cana – o bautura braziliana din trestie de zahar.

cum ajungi acolo

Veti zbura cu escala, cu companie de linie si veti ateriza pe Aeroportul International Antonio Carlos Jobim, care se afla la aproximativ 20 km de oras.

De la aeroport pana in oras puteti lua autobuzul, insa noi va recomandam sa luati taxiul. Odata ajunsi in oras, va veti putea deplasa usor cu metroul sau cu autobuzul.

Travel Tips

Nu pleca fara sa inveti cativa pasi de samba de la localnici. Nu e foarte greu, iar atmosfera de pe strazile din favelas vesteste intotdeauna sarbatoare, asa ca momentul potrivit e aici si acum.

Mergi la „Favela Funk Party” - o petrecere pur braziliana ce are loc intr-una dintre numeroasele favelas. Nu are un loc fix, insa cert e ca distractia e garantata.