Sejur Havana & Varadero
  • Plantatii de cafea  , vechi orase coloniale, muzica, dans,  plaje magnifice.... si, peste toate, buna dispozitie a cubanezilor!  Prietenosi, spontani si comunicativi, iti dau senzatia ca se misca in ritm de dans - sunt sanse mari sa fii cucerit de Cuba inca de la sosire! 

    Havana este fostul refugiu al piratilor contrabandisti, piata de desfacere pentru negustorii spanioli de sclavi si cartier general al Mafiei Nord Americane.

    A facut fata ( cu stil!)  incercarilor istoriei si a gasit totusi puterea de a merge mai departe. Cat de departe? Asta vei decide singur, dupa prima vizita aici.

    Dar, in orice caz, daca ajungi in Cuba, nu te rezuma doar la plajele superbe. Incearca sa vizitezi macar Havana, daca nu si celelalte orase coloniale (Trinidad, Cienfuegos, Santa Clara).

    Situat la aproximativ 140 de kilometri de Havana, in peninsula Hicacos din provincia Matanzas, Varadero este destinatia ideala pentru a-ti petrece o luna de miere de vis sau o vacanta relaxanta cu familia. Unii spun ca are unele cele mai frumoase plaje din lume - pe langa vegetatia tropicala abundenta, te poti bucura aici si snorkellling la reciful de corali din apropiere. Viata de noapte e destul de animata, cu o multime de cazinouri si cluburi de noapte, insa restaurantele din statiune lasa, in general, de dorit. 


    Itinerar pe scurt:

    Ziua 1 : Sosire in Havana

    Ziua 2-3 : Havana

    Ziua 4 : Havana - Varadero

    Ziua 5-10 : Varadero

    Ziua 11 : Plecare din Varadero

    Tarif pachet 4*: 

    Locatie Hotel Categorie Tip camera Mese Tarif
    Havana NH Capri la Habana 4* standard Mic dejun la CERERE
    Varadero Sol Sirenas Coral Resort 4* economy All Inclusive

    Tarif pachet 5*: 

    Locatie Hotel Categorie Tip camera Mese Tarif
    Havana Melia Habana 5* standard Mic dejun la CERERE
    Varadero Melia Las Americas 5* standard All Inclusive

    PLECARI ORICAND, DIN BUCURESTI, IN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE

    Pachetul include:

    - 3 nopti cazare in Havana in camera dubla, mic dejun inclus

    - 7 nopti cazare in Varadero in camera dubla, all inclusive

     - Biletele de avion pentru zborul Bucuresti - Havana - Bucuresti

    - Taxe aeroport

    - Transfer aeroport - hotel - aeroport in Havana si Varadero

     

    Pachetul nu include:

    - Taxa de viza: 45 euro/pers

    - Early check-in si late check-out

    - Asigurare medicala si storno

    - Excursii optionale

    - Cheltuieli personale

  •  

    La doua ore de neoanele mall-urilor din Miami, vechea eleganta a Cubei inca mai dainuie, in catedrale spaniole si resedinte rococo, in ecoul masinilor de epoca ce strabat, hurducaind, strazile marginite de palmieri si cladirile in ruina.


    Despre Cuba, sau „El Crocodilo”, asa cum o numesc localnicii („Crocodilul”, deoarece vazut din aer, are forma acestui animal), se spune ca ar fi esenta latinitatii, pastrata intr-o sticla frumos slefuita. 

    O calatorie in Cuba inseamna un mic salt la bordul unei masini a timpului veche, ce trece pe stradute rustice intesate de cladiri in stil colonial.  

    Daca stai in Cuba doar o saptamana, poti sa-ti imparti sejurul intre Havana si Varadero - e un compromis perfect intre vizite si relaxare, istorie, cultura si plaja. 

    Havana - aventuroasa, sufocanta, irezistibila si stupefianta - se intinde in jurul unui golf, in forma unui evantai. Metropola a avut de suferit din cauza deceniilor de nepasare - cladirile in ruina si strazile pline de gropi sunt dovada vremurilor grele prin care a trecut. Totusi, orasul este la fel de maret si romantic ca oricare altul din Europa sau Lumea Noua. Centrul sau istoric e o bijuterie, cu o retea de strazi intime si misterioase, strajuite de biserici baroce, palate, case coloniale si conace - evocari ale formidabilei puteri a Spaniei. 

    Varadero - principala atractie turistica a Cubei - e situat la 140 km Est de Havana. Jumatate din hotelurile tarii sunt aici - de la cele mai ieftine, pana la resorturi de cinci stele, apartinand lanturilor internationale. 

    Localitatea Varadero s-a dezvoltat in 1880, ca statiune de vara pentru cubanezi - casele de lemn cu acoperisuri rosii inca se mai pot vedea de-a lungul bulevardului principal . In anii 1920, industriasul american Irenee du Pont a construit vile pe o mare parte a peninsulei si, pana in 1950, au rasarit mari hoteluri si cazinouri, care atrageau si starurile din lumea filmului de la Hollywood. 

  • In Cuba circula in paralel doua monede : Peso convertibili (CUC) si Peso cubanezi ( cunoscuti ca moneda nacional, cu abrevierea MN) - situatia e cu atat mai tulbure cu cat cubanezii se refera la ambele monede ca pesos. Pentru cubenzul de rand, e foarte clar la ce se refera, dar turistii cred adesea ca se targuiesc in moneda nationala, afland spre surpriza lor ca interlocutorii se asteapta la plati in peso convertibili. Moneda nationala e oricum irelevanta pentru turisti, de vreme ce toate cheltuielile lor vor fi in CUC ( cazare, mese la restaurante, taxiuri, bilete de autobuz, intrari la cluburi si asa mai departe. 

    Incearca sa iei euro la tine - cursul de schimb la dolari e foarte prost - ai de platit si un comision de 10% pe tranzactie . Cel mai usor schimbi bani la un birou de schimb valutar (CADECA) sau la o banca ( BFI) . Ratele de schimb afisate de CADECAS sunt identice, asa ca n-are rost sa verifici in mai multe locuri - hotelurile au adesea astfel de birouri de schimb in incinte.

      

    • Iberostar Parque Central - Havana, Cuba

      Elegantul hotel situat in centrul orasului Havana, este cunoscut pentru arhitectura sa in stil colonial spaniol, si este considerat cel mai bun hotel din oras. 

      Este un excelent punct de pornire pentru turistii ce vor sa cunoasca istoria Cubei si sa exploreze strazile unice ale Havanei.

      la cerere
    • NH Capri La Habana - Havana, Cuba

      Este situat in districtul Vedado, aproape de Centrul Istoric din Havana si de animatele cluburi de noapte, de piata de artizanat La Rampa si de faimosul bulevard Malecon. A fost renovat in 2014 si reprezinta o alegere perfecta pentru cateva zile in aglomerata capitala cubaneza. 

      la cerere
    • Melia Habana - Havana, Cuba

      Este situat in zona rezidentiala Miramar, pe malul marii si are o piscina enorma - cea mai mare piscina urbana din Cuba. Amatorii de trabuce se vor bucura de o dupa-amiaza relaxanta la cigar bar! 

       

      la cerere
    • Melia las Americas- Varadero, Cuba

      Este un hotel linistit, rezervat adultilor, cu un design rafinat si elegant si vederi superbe asupra marii si terenurilor de golf.  Situat chiar pe plaja din Varadero, se intinde pe o suprafata de 3500 de metri patrati si dispune de sase restaurante ( unul tip bufet si cinci a la carte) , plus patru baruri. Perfect pentru o vacanta in cuplu sau pentru distractie cu prietenii . 

      la cerere
    • Sol Sirenas Coral Resort - Varadero, Cuba

      Situat pe frumoasa plaja din Varadero, e o alegere buna pentru vacanta cu familia. Pune la dispozitia oaspetilor 650 de camere, impartite in patru cladiri principale. Are 8 restaurante, trei a la carte, doua tip bufet cu preparate internationale, un restaurant italian, unul mexican si unul oriental, si, de asemenea, de un club de noapte cu muzica live si 8 baruri. Iti recomandam camerele CONCIERGE, care sunt situate in Casa de los Cosmonautas - renovate recent si cu checkin separat. 

      la cerere
  • In Cuba n-o sa suferi de foame, asta e sigur, dar nici n-ar trebui sa te astepti la revelatii gastronomice. Bucataria locala sufera de un deficit de condimente - cubanezilor nu le place mancarea picanta. Lipsa varietatii e si ea o problema si, daca stai aici doua saptamani, o sa inveti, probabil, pe dinafara tot meniul. 

    Totusi, in ultima vreme, au inceput sa apara, timid, restaurantele particulare, asa ca problema pare sa fie pe cale de a se remedia. 

    Fluctuatiile in aprovizionare, cauzate de situatia economica a tarii, provoaca adesea penurie de ingrediente. In acelasi timp, importurile sunt restrictionate de embargoul impus de Statele Unite si, ca urmare, meniurile sunt monotone si doar putine restaurante sunt capabile sa serveasca tot ceea ce au pe lista, compensand in schimb prin dimensiunile portiilor. 

    Monotonia culinara de care sufera Cuba nu se datoreaza doar embargoului - atitudinea conservatoare a cubanezilor fata de mancare ii determina sa fie prudenti si sa respinga orice experiment legat de arome si condimente. Totusi, exista si parti pozitive - ingredientele sunt de obicei proaspete si necontaminate cu ingrasaminte sau hormoni, fiindca agricultura e deocamdata insuficient dezvoltata. 

    Ca regula generala : fii pregatit sa platesti cash la restaurante. Cele de top accepta carti de credit, insa, fraudele sunt destul de frecvente, asa ca e preferabil sa ai intotdeauna numerar. 

    Denumita generic comida criolla, bucataria cubaneza se bazeaza pe carnea de porc sau pui, prajite, insotite de orez, fasole si viandas ( legume radacinoase).

    Un preparat cunoscut este ropa vieja – carne de vita sau miel maruntita, servita cu ardei, rosii, ceapa si usturoi. La fel si ajiaco – o tocana ale carei ingrediente variaza de la o regiune la alta, dar care include intotdeauna carne si ardei. Lechon – purcelul de lapte – e marinat cu usturoi , ceapa si ierburi , inainte de frigerea pe gratar sau la cuptor. Carnea si fructele de mare se pregatesc sub forma de enchilada – adica in sos de usturoi si rosii , iar orezul si fasolea se servesc adesea impreuna , ca garnitura.  

    Alte feluri traditionale : bananele verzi – fierte, prajite sau zdrobite, boniato – o specie de cartof dulce si salata de rosii, castraveti, varza si avocado. 

    Daca –ti plac fructele de mare, o sa te bucuri – homarii, crevetii si pestele sunt in general proaspete si foarte bune – si , ca regula generala, comanda-le la gratar, cat mai simplu preparate. Adesea, felurile mai complexe (cum ar fi risotto) sunt dezamagitoare.

    Pentru o experienta autentica, incearca mancarea care se vinde pe strada – de multe ori, chiar in fata portilor sau peste pervazul ferestrelor : pan con pasta ( paine umpluta cu maionez si usturoi), pizza , tamales ( placinte din malai, ardei si ceapa, fierte la aburi, insotite de sos din ardei iute).
    Iti recomandam sa eviti racoritoarele vandute pe strada, sau, cel putin, intreaba daca apa folosita a fost fiarta in prealabil (aqua hervida) . 

cum ajungi acolo

Ai zboruri de linie din Bucuresti catre Havana, cu escala la Paris, Madrid, Amsterdam sau Frankfurt. Iti recomandam sa iei in considerare si ofertele de charter cu plecari din Madrid, Frankfurt sau Munchen - uneori, tariful unui pachet poate fi mai avantajos decat pretul unui bilet de avion pe zboruri operate de companii de linie. 

Travel Tips

Fa o vizita la o fabrica de tigari. Nici macar un nefumator convins nu ar trebui sa rateze o asemnea experienta. Arta producerii tigarilor in Cuba este una veche si traditionala, iar Havana dispune de trei fabrici principale unde vizitatorii pot vedea cum se produc tigarile in stilul vechi, rulate manual. 

Intra macar o data in „El Gato Tuerto” din Havana -  acest club si-a pastrat traditia inca din vremea in care era frecventat de catre numerosi cantareti si scriitori faimosi.