Vacanta in Toscana
  • Toscana e, de departe, cea mai frumoasa regiune a Italiei , cu sate medievale raspandite pe coline unduitoare, dealuri acoperite cu podgorii , unde iau nastere cele mai bune vinuri ale lumii, cu drumuri serpuite, marginite de chiparosi, care te conduc la ferme vechi de sute de ani si castele impunatoare .

    O saptamana e perioada minima pe care ar trebui s-o aloci Toscanei, daca vrei sa vezi macar reperele importante. Unele zone pot fi atinse cu ajutorul transportului public, dar cea mai comoda solutie este sa inchiriezi o masina din aeroport , pentru a te putea bucura din plin de tot ceea ce Toscana iti poate oferi.

    Ziua 1 si a 2-a – sunt dedicate Florentei

    Florenta are o asemenea concentrare de arta si istorie la tot pasul , incat oriunde ti-ai indrepta privirile, te vei simti ca-ntr-un muzeu – aproape  toate strazile, bisericile si pietele contin cel putin cate un exemplu de arta si arhitectura care a marcat istoria umanitatii.

    Nu trebuie decat s-o iei la pas prin  Piazza del Duomo : aici vei vedea Catedrala Santa Maria del Fiore , cu Domul proiectat de Brunelleschi in Secolul al 14-lea, Clopotnita lui Giotto si Baptisteriul octogonal din Secolul al 12 –lea.  Indreapta-te spre Via Calzaiuoli, ,una din arterele comerciale cu magazine  de lux si vei ajunge in Piazza della Signoria , unde poti admira Palazzo Vecchio, cu zidurile sale crenelate si copia de marmura a celei mai celebre statui – David, sculptat de Michelangelo , alaturi de celelalte zeci de sculpturi din Loggia dei Lanzi.

    Trecand pe langa ele , vei descoperi Galeriile Uffizi si, putin mai departe , cel mai celebru simbol al  Florentei – Ponte Vecchio- edificiu care a infruntat trecerea timpului si apele furioase ale fluviului Arno inca din 1300. Daca vrei sa vezi capodoperele lui Michelangelo, Da Vinci si Botticelli, ar trebui sa-ti faci rezervare – in avans! – la Uffizi si Galeria Academiei , altfel, cozile imense de la intrare te vor descuraja.  Rezerva-ti , daca poti, o vizita a Coridoarelor Vassari, care leaga Palazzo Vecchio de Galeriile Uffizi. Si, dupa o zi petrecuta in muzee, petrece-ti sfarsitul dupa-amiezii in Gradinile Boboli, urcand pana in Parcul Cavalerilor, pentru o vedere panoramica a Florentei!

    Ziua a 3-a – Pisa si Lucca

    Daca in Florenta n-ai nevoie de masina – pentru ca totul e la distanta rezonabila de mers pe jos, in continuare va trebui sa inchiriezi una, si sa te indreapti spre Pisa dis- de-dimineata. In afara de Piata Miracolelor si Turnul Inclinat , cliseele care au consacrat imaginea Pisei, rezerva-ti timp sa vizitezi si interiorul Domului, Baptisteriului si Camposanto.

    Dupa un pranz care ar trebui sa includa bistecca alla fiorentina , continua-ti excursia spre Lucca, unde iti vei petrece dupa-amiaza.  Zidurile care inconjurau orasul in perioada Renasterii  au fost transformate intr-un parc. Dupa o plimbare prin Piazza dell’ Anfiteatro, urca-te pana in varful Turnului Guinigi, unde cresc doi stejari, batrani de sute de ani!

    Ziua a 4-a – Chianti si San Gimignano

    Renumitul Chianti e , de fapt, zona dintre Florenta si Siena – faimoasa pentru vinul excelent, cu dealuri unduitoare acoperite de vii si livezi de maslini – drumul pana aici e, in sine, o incantare. Poti sa te opresti prima data la Greve in Chianti , ca sa vizitezi Muzeul Vinului, care ofera posibilitatea de a degusta peste 200 de soiuri – sa speram ca ai langa tine un prieten care poate conduce mai departe, pentru ca drumul tau ar trebui sa continue spre Panzano in Chianti si Castellina in Chianti – ambele deosebit de pitoresti.  Vei ajunge seara la San Gimignano – supranumit “ Manhattan-ul medieval”, datorita celor peste 70 de turnuri . Bucura-te de seara aici, pentru ca majoritatea vizitatorilor parasesc orasul dupa apusul soarelui, si vei avea astfel ocazia sa faci plimbari pe stradutele care par incremenite in timp. Vinul local – Vernaccia – e mai putin celebru decat Chianti, dar cel putin la fel de bun!

    Ziua a 5-a – Siena si Monteriggioni

    Daca vizitand Florenta te simti in plina Renastere, odata ce ajungi in centrul Sienei vei fi transportat in atmosfera Evului Mediu ! Orasul e destul de mic si obiectivele sunt grupate – piata centrala in forma de scoica adaposteste in fiecare vara cursa de cai Palio - eveniment trait din plin de toti locuitorii – se pun pariuri, se nasc rivalitati si se pierd reputatii - totul pentru onoarea de a termina pe primul loc. Domul e un exemplu minunat de arhitectura in stil gotic- romanesc, iar Palatul Comunal si Torre del Mangia domina Piata Centrala – urca-te pana in varf, pentru a vedea acoperisurile rosii care marginesc centrul orasului. In imediata apropiere a Sienei, castelul Monteriggioni e un alt bun pretext pentru o calatorie in timp, in Evul Mediu – inca s-au mai pastrat 15 din turnuri – il poti vizita in voie si nu rata ocazia de a te urca pe ziduri, de unde poti admira peisajul dealurilor verzi ale Toscanei.

    Ziua a 6-a : Val D’Orcia

    E o alta zona faimoasa pentru peisaje si vinurile rosii excelente, desi mai putin cunoscuta decat Chianti. Dealurile domoale, cu chiparosi , maci si Floarea –Soarelui , transforma fiecare peisaj intr-o carte postala ilustrata. Dar nu numai natura iti va atrage aici atentia – indreapta-ti pasii pe strazile medivale din Montepulciano, dar si catre Pienza , San Quirico d’Orcia si Montalcino . Regiunea si-a capatat renumele datorita soiurilor de vin Brunello di Montalcino si Montepulciano – motiv foarte bun sa le degusti, mai ales ca sunt magazine si crame la fiecare pas.

    Ziua a 7-a : Arezzo si Cortona

    Rezerva-ti ultima zi pentru incantatorul Arezzo, locul nasterii lui Piero della Francesca si Giorgio Vasari. Viziteaza aici Bazilica Sf Francisc, cu frescele ce reproduc scene biblice, magnifica Piazza Grande, cu logiile semnate de Vasari si Muzeul de Arheologie.

    Cortona – situata pe un deal la Sud de Arezzo e perfecta pentru ultima oprire din itinerariul tau prin Toscana : “la  bella vita” nu e nicaieri mai bine reprezentata decat aici. Daca mai ai timp si rabdare de muzee, poti intra la Diocesan. Daca nu, multumeste-te cu o plimbare prin Piazza de la Repubblica, dominata de Palazzo Comunale.

     

    Itinerariul include :

    -          3 nopti la Florenta

    -          3 nopti in regiunea Chianti

    -          Bilete de avion Bucuresti – Florenta  si retur

    -          Inchiriere auto 5 zile

  • Nu e deloc usor sa alegi intre orasele din Toscana - toate sunt minunate si fiecare merita vizitat. Daca timpul tau e limitat, iti recomandam sa te opresti la:

    Florenta -  Daca n-ai vazut capitala artei si arhitecturii renascentiste, inseamna ca n-ai vazut Toscana deloc.

    Siena - E, poate, cel mai incantator oras medieval din Italia. Inima ei e in Piata Centrala - Il Campo - cunoscuta pentru cursa de cai - Palio - care are loc in fiecare vara. 

    Chianti - nu doar un oras, ci o intreaga regiune, cu sate pitoresti, ferme presarate pe dealuri si podgorii istorice.

    Lucca - pentru ca nimic nu te apropie mai mult de Italia decat un espresso sau un pahar de vin savurate in Piazza dell'Anfiteatro.

    Pisa - trebuie sa ai cel putin o fotografie cu Turnul Inclinat

    San Gimignano - cu cele 72 de turnuri , adevarati " zgarie-nori" renascentisti si vinul de Vernaccio

    Pietrasanta - pentru sculpturile in marmura si plajele din apropiere

    Arezzo - Alt punct de referinta pentru arta Renasterii si pasionatii de arhitectura.

  • Cu toate ca Italia e una din destinatiile preferate de gurmanzi, restaurantele din apropierea obiectivelor turistice ofera un raport calitate- pret mai degraba mediocru, asa ca sunt mari sanse sa te ridici nemultumit de la masa. Incearca sa-ti stapanesti foamea si  cauta "osterii" locale, in special in orasele mai mici. 

    In Panzano, situat in regiunea Chianti, e renumita Officina della Bistecca - unde specialitatea casei este friptura de vitel preparata traditional - merita sa ajungi aici la pranzul de duminica ! Incearca sa nu mananci dimineata, pentru ca la dejun vei avea de-a face cu o adevarata exuberanta gastronomica!

    Pentru o experienta mai putin spectaculoasa, dar la fel de gustoasa, iti recomandam Osteria Acquacheta din Montepulciano – o autentica trattorie , cu preparate simple , dar excelente. Aici poti incerca bistecca alla fiorentina – o bucata zdravana de carne de vita, servita cu garnitura de fasole alba, intr-un sos cu ulei de masline si rozmarin, sau pappardelle cu sos din carne de mistret, iepure sau caprioara.

     Cat priveste obiectivele de vizitat , in loc sa te inghesui cu hoardele de turisti care se aduna in jurul Turnului Inclinat din Pisa, indreapta-te spre Lucca , mult mai putin aglomerat , elegant si relaxat , cu un centru istoric pe care-l poti parcurge pe jos si o baza perfecta de la care poti vizita Cinque Terre si Chianti . Tot in Lucca ai de vazut Muzeul Puccini si Villa Torrigiani – o fosta resedinta aristocratica.

    Daca te aventurezi putin mai departe de orasele turistice, inspre mare, poti descoperi zona rurala Maremma si campurile ei, strabatute in lung si-n lat de butteri(echivalentul Italian al cowboy-lor ) si, de asemenea, Parcul Regional Maremma iar, in apropierea coastei, te poti opri pentru putina culoare locala in satul pescaresc Castiglione della Pescaia

    • Hotel Brunelleschi ( Florenta)

      Hotelul Brunelleschi este amenajat într-o biserică medievală restaurată cu turn bizantin care oferă vedere la Domul Santa Maria del Fiore. 

      Camerele Hotelului Brunelleschi sunt decorate modern si aveÅ£i la dispoziÅ£ie un restaurant, Osteria della Pagliazza. De asemenea, puteÅ£i savura o băutură la barul Tower. În plus, Hotelul Brunelleschi include un centru de fitness, un muzeu privat ÅŸi 3 săli de ÅŸedinÅ£e. Accesul WiFi este gratuit. AveÅ£i la dispoziÅ£ie o selecÈ›ie de ziare locale È™i internaÈ›ionale.

      Hotelul este situat într-o zonă pietonală, la 1 km de gara Santa Maria Novella. Proprietatea este înconjurată de magazine È™i cafenele populare ÅŸi se află la numai 5 minute de mers pe jos de celebrul muzeu Galeria Uffizi. 

      la cerere
    • Villa Cignano

      E situata in cea mai frumoasa zona din Chianti, langa Siena, inconjurata de podgorii si livezi de maslini si domina intreaga regiune, de la inaltimea dealului pe care a fost construita. Decorata in stil toscan, inspira caldura si simplitate. Intreaga ferma a fost restaurata cu atentie la detaliu: antichitatile locale pun in valoare podelele originale de teracota si tavanele inalte. Terasa se intinde pe toata partea frontala - asa ca, in timpul cinei, ai toata Toscana la picioare - iar gradina coboara lin inspre piscina, unde poti sa-ti petreci o dupa-amiaza relaxanta, alaturi de un pahar de vin bun. 

      la cerere
    • B& B Duca Leopoldo

      A fost amenajat intr-o cladire din 1700, construita de Marele Duce Leopold de Toscana , iar renovarea a pastrat frumusetea si spiritul edificiului original. Inca mai poti admira turnul, camera in care se usca tutunul si anexele castelului. In imediata apropiere se afla Cortona, Montepulciano, Pienza, Siena si Lacul Trasimeno. Dispune de o piscina, inconjurata de o gradina superba. In zona poti gasi terenuri de golf, trasee unde se poate face echitatie si centre de wellness.

       

      la cerere
    • B&B La Vite

      Situat pe un deal, aproape de Pienza , La Vite ofera peisaje care-ti taie rasuflarea, fiind inconjuratde  dealuri intregi acoperite de maslini si vita de vie. De aici pana la Greve in Chianti sunt doar 20 de km , iar Siena se afla la numai 12 km - este o baza perfecta pentru vizitarea inimii Toscanei. Un alt obiectiv cu acces usor este Parcul Artistic Natural si Cultural Val D'Orcia, intrat in 2004 in Patrimoniul UNESCO 

      la cerere
    • B&B Chiantigiano

      Indiferent ce inseamna pentru tine relaxarea - o baie in piscina, o dupa-amiaza petrecuta lenevind sub copacii umbrosi sau o plimbare pe dealurile cu maslini, BB Chiantigiano e o alegere foarte buna. Personalul hotelului poate organiza tururi ale podgoriilor si vizite la castelele din zona. Restaurantul ofera preparate toscane, cu ingrediente produse de fermele locale , insotite de cele mai bune vinuri ale regiunii. 

      la cerere
    • Vila del Sole

      Vila del Sole Chianti este o ferma veche de sute de ani, apartinand familiei Fusi, situata intr-o oaza de relaxare, in mijlocul unor maslini vechi, intr-un cadru feeric, acolo unde aerul este umplut cu parfum de chiparosi si ierburi salbatice.

      Aceasta ferma a fost recent renovata, intr-un stil elegant, oferind tot confortul de care ai nevoie intr-o vacanta, dar in acelasi timp pastrand arhitectura veche specifica zonei, cu arcade din caramida, plafoane cu grinzi si podele de teracota

       

      la cerere
  • Toscana e faimoasa, in primul rand, pentru vinuri. In afara de Chianti, merita sa incerci Montepulciano, Brunello di Montalcino, Vernaccia si Morellino di Scansano . Majoritatea cramelor si magazinelor iti ofera degustari, asa ca ai de unde alege!

    La pranz, ar trebui sa incerci bistecca alla Fiorentina - friptura de vita care adesea e servita impreuna cu fasole proaspata cannellini. 

    La fel de popular este Lampredotto - burta de vita pregatita cu sos picant, servita la farfurie sau sub forma de sandwich, sau, daca te feresti de excese alimentare , poti gusta o Panzanella - salata cu rosii, ceapa verde, busuioc proaspat, ulei de masline, otet si paine uscata.

    Toamna tarziu si iarna, Ribolitta e la loc de cinste - e o supa consistenta, cu fasole, varza, morcovi si ceapa, ideala pentru a infrunta vremea rece.

     Iubitorii de dulciuri se vor bucura de Bomboloni - gogosi prajite, glazurate cu zahar si umplute cu dulceata, ciocolata sau crema de vanilie. 

    Cu toate ca Italia e una din destinatiile preferate de gurmanzi, restaurantele din apropierea obiectivelor turistice ofera un raport calitate- pret mai degraba mediocru, asa ca sunt mari sanse sa te ridici nemultumit de la masa. Incearca sa-ti stapanesti foamea cauta "osterii"locale, in special in orasele mai mici. 

    In Panzano, situat in regiunea Chianti, e renumita Officina della Bistecca - unde specialitatea casei este friptura de vitel preparata traditional - merita sa ajungi aici la pranzul de duminica ! Incearca sa nu mananci dimineata, pentru ca vei avea de-a face cu o adevarata exuberanta gastronomica !

    Pentru o experienta mai putin spectaculoasa, dar la fel de gustoasa, iti recomandam Osteria Acquacheta din Montepulciano – o autentica trattorie , cu preparate simple , dar excelente. Aici poti incerca bistecca alla fiorentina – o bucata zdravana de carne de vita, servita cu garnitura de fasole alba, intr-un sos cu ulei de masline si rozmarin, sau pappardelle cu sos din carne de mistret, iepure sau caprioara. 


cum ajungi acolo

Ai zboruri directe cu companii low cost pana la Pisa, Florenta si Bologna. Iti recomandam ca, la sosire, sa-ti inchiriezi o masina, pentru a te putea bucura in voie de tot ceea ce ofera Toscana .

Travel Tips

Aproape de Florenta, Montecatini Terme e o statiune mica si cocheta, cu izvoare termale, cladiri belle epoque, cluburi de golf, piete, teatre si restaurante - merita sa-ti petreci aici o zi. 

In partea de Vest, langa Grosetto, se afla una din cele mai interesante atractii ale Toscanei - izvoarele termale Saturnia. Apa izvoraste dintre stancile de travertin, formand un sirag de cascade si piscine naturale, cu temperatura de 37 de grade. 

Cel mai interesant hotel din zona e Terme di Saturnia - cu un urias centru spa care ofera tratamente de infrumusetare si relaxare.