Nordul Moldovei: Bucovina
  • Nordul Tării Moldovei oferă călătorului priveliÈ™ti de rară frumuseÈ›e, la care se adaugă renumitele mănăstiri construite de mari domnitori si boieri moldoveni. Zona este presărată pe toată întinderea ei cu biserici ÅŸi mănăstiri renumite pentru picturile exterioare ÅŸi interioare, edificii unice in lume. 

    Suceava a fost multa vreme capitala Moldovei şi este un excelent punct de plecare pentru atracții istorice, culturale si naturale. Suceava este poarta de acces pentru a vizita mănăstirile din Bucovina.

    Târgu NeamÈ› este al treilea oraÈ™ ca mărime din judeÈ›ul NeamÈ›, Moldova, România. Localitatea este renumită pentru Cetatea NeamÈ›ului, ridicată de Petru I MuÈ™at, È™i pentru prin satul (astăzi cartierul) HumuleÈ™ti, leagănul copilăriei povestitorului Ion Creangă. De asemenea, oraÈ™ul este centrul unui areal din nordul judeÈ›ului NeamÈ› în care se găsesc aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe, unele de o importantă valoare artistică È™i culturală, de exemplu Văratec, Agapia sau Secu.  

    Mănăstirile din Nordul Moldovei

    Aceste comori sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO ÅŸi au fost construite pentru a consolida puterea Moldovei. Călătorii sunt atraÈ™i de măiestria artistică a frescelor care acoperă atât zidurile exterioare, cat si pe cele interioare cu o mulÈ›ime de imagini ce par astfel însufleÈ›ite .Prin grija restauratorilor ÅŸi a obÈ™tilor călugăreÅŸti, lăcaÅŸurile îÅŸi continuă ÅŸi astăzi menirea, primind deopotrivă pe credincioÈ™i sau pe simplii iubitori de frumos. 

    Mănăstirea NeamÈ› 

    În decursul vremii Mănăstirea NeamÈ› a È›inut făclia ortodoxiei aprinsă atât in Ţările Române cât ÅŸi în întreg spaÈ›iu sud-est european. Încă de la formarea acestui aÅŸezământ monahal, călugării s-au îndeletnicit cu arta scrisului si a meÈ™teÈ™ugului în „arta de frumos” specific în timpul respectiv numai vieÈ›ii monahale. Pentru multe mănăstiri, Mănăstirea NeamÈ› a fost un simbol de inspiraÈ›ie fiind supranumită „Mănăstirea Mănăstirilor”.  

    Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de oraÈ™ul Târgu NeamÈ›.

    Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (judeÈ›ul NeamÈ›). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici È™i aflându-se pe locul doi ca populaÈ›ie după Mănăstirea Văratec.

    Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861. 

    Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai mari ÅŸi mai vizitate mănăstiri ortodoxe din judeÈ›ul NeamÈ›. Aflată la numai 12 kilometri de Târgu NeamÈ› ÅŸi la 40 de kilometri de Piatra-NeamÈ›, este amplasată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văratec este situată într-o mică depresiune, de la poalele munÅ£ilor, adăpostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine de doar 460 metri. 

    Mănăstirea Putna este un lăcaÈ™ monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase È™i artistice româneÈ™ti. A fost supranumită  "Ierusalimul Neamului Românesc" (M. Eminescu).

    Mănăstirea se află la 33 km de oraÈ™ul RădăuÈ›i, în judeÈ›ul Suceava, în nordul Moldovei. Potrivit vechilor cronici moldoveneÈ™ti, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 È™i s-a terminat în 1469.

    Astăzi mănăstirea este una dintre cele mai vizitate din Å£ară, captând vizitatorul prin simplitate dar  ÅŸi grandoare.  

    Bine sfătuit la vreme de restriÈ™te de către sihastrul Daniil din VoroneÅ£, Åžtefan cel Mare hotărăşte, drept mulÅ£umire, înălÅ£area unei mănăstiri care să fie sfânt loc de rugăciune. Aici exista un schit de lemn, unde, conform tradiÅ£iei, a trăit Daniil Sihastrul căruia domnul, la ceas de cumpănă în timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat ÅŸi ajutor. În locul vechiului schit de lemn, Åžtefan Vodă a ridicat actuala biserică, cu hramul Sfântul Gheorghe. Expresie artistică a dreptei credinÅ£e, a rafinamentului ÅŸi gustului pentru frumos, Mănăstirea VoroneÅ£ îndeamnă la reculegere, încântă inima ÅŸi mintea privitorului ce ajunge aici din toate colÅ£urile lumii.

  • Nordul Moldovei este o regiune din nord-estul României, alcătuită din următoarele judeÈ›e: BotoÈ™ani (fără localitățile SinăuÈ›i, RogojeÈ™ti È™i CândeÈ™ti, care fac parte din Bucovina) NeamÈ› (fără localitățile Bicazu Ardelean, Bicaz-Chei È™i Dămuc, care fac parte din Ardeal) Suceava (partea sud-estică a judeÈ›ului, restul făcând parte din regiunea istorică Bucovina).

    Cuprinde un teritoriu vast, atât PodiÈ™ul Moldovei cat si Obcinile Bucovinei, contribuie semnificativ la frumuseÈ›ea si dezvoltarea turistica a întregii zone.

  • Bucovina este cunoscuta pentru folclor, costume, mobilier, olarit, tapiterii si covoare. Mestesugarii continua traditiile mostenite din generatie in generatie. Masti, costume traditionale, oua vopsite, obiecte din lemn sculptate, broderii si covoare care sunt inca elemente al vietii cotidiene.

    Prelucrarea lemnului este mult apreciata in Bucovina, unde materialul este din belsug. Lemnul este folosit in special pentru obiecte gospodaresti, ca si pentru construirea caselor. Diferitele parti ale caselor sunt decorate cu sculpturi, ca si stalpii verandei sau poarta curtii. Zestrele includ, in fara de trusoul de textile, cani de lemn sculptate, linguri, butoaie, polonice si vase.

    O ocupatie veche pe aceste meleaguri este olaritul. Sunt bine cunoscute cateva ateliere: Radauti, Marginea, Boroaia si Dolhesti. Olaritul familiei Mogopat in Marginea si cea a familiei Colibaba din Radauti sunt cunoscute in lung si-n lat pentru abilitatile lor.

    Bucovina este una dintre putinele regiuni unde traditia vopsirii oualor de Pasti este inca practicata. Cele mai mari si mai grele oua sunt transformate in adevarate capodopere cu desene complicate in verde, rosu, albastru, negru si galben. In Bordina, Izvoarele Sucevei, Sucevita, Breaza, Moldova Sulita si Ulma vopsitul oualor este ocupatia de baza a femeilor.

    Regiunea din Sudul Moldovei este invadata de o colecÅ£ie impresionantă de mănăstiri din secolul XV. Multe dintre acestea au fost fondate de către Åžtefan cel Mare, ca o jertfă de mulÈ›umire adusă lui Dumnezeu, de cate ori câÈ™tiga o luptă, printre acestea, una dintre cele mai impresionante este Mănăstirea Putna unde se afla ÅŸi moaÅŸtele domnitorului Åžtefan cel Mare si Sfânt.

    • Pensiunea Buchenland - Sucevita

      Chiar de cum pasesti in holul pensiunii noastre, te vei simti invaluit de caldura si ospitalitatea unei case bucovinene. Amplasata in inima Bucovinei, la mica distanta de majoritatea manastirilor si obiectivelor turistice, Pensiunea Buchenland iti ofera o experienta unica. Construita in 2007, langa liziera padurii, pensiunea ofera oaspetilor cele mai moderne dotari necesare confortului, imbinate perfect cu decoratiunea interioara in stilul clasic (cu influente bucovinene). 

      Orice pensiune este definita in final prin cadrul natural in care este amplasata. Si la acest capitol, Pensiunea Buchenland exceleaza, pentru ca aici vei descoperi frumusetea padurilor neatinse si te vei relaxa intr-un sezlong ascultand sunetul cristalin al paraului din apropiere. 

      Descopera cu pasul si cu privirea acest colt de rai, cu traditii care incanta sufletul si cu povesti despre fapte marete, cu locuri in care natura are o stralucire aparte. Credeai ca aceasta lume nu mai exista? 
      Te asteptam sa o descoperi in Bucovina! 

      la cerere
    • Hilde's Residence - Gura Humorului

      Nascuta din inlantuirea fericita a unor dorinti de copilarie si a unor ganduri de maturitate, Hilde’s Residence apare acum ca o mica, dar foarte cocheta pensiune din inima Bucovinei.

      Conceptul de BOUTIQUE HOTEL ne permite sa le oferim oaspetilor ambianta, confort, incantare, destindere.
      Aplicarea principiilor ECOTURISMULUI ofera cadrul natural , linistea si relaxarea, intr-o fericita armonie si prietenie cu natura.

      Conceptul BIOGASTRONOMIC asigura alimentatia sanatoasa, prin folosirea de ingrediente naturale, traditionale, provenite din gospodariile taranesti locale sau din productie proprie.

      Hilde's TEAM sau marea noastra familie isi dedica parte din sufletul si priceperea ei, marcand atmosfera familiala a casei.
      Ne bucura nespus atunci cand oaspetii nostri remarca diferenta.

      la cerere
    • Casa Poveste - Campulung Moldovenesc

      Povestea noastra a inceput in inima Bucovinei din dragostea de a pastra si reinvia traditiile locului.

      Ansamblul "Casa Poveste" este situat in partea nordica a Masivului Rarau, pe valea paraului Sandru, oferind oaspetilor sai o oaza de liniste in mijlocul naturii.

      la cerere
    • Pensiunea Dor de Voronet - Gura Humorului

      Un loc minunat, inconjurat de pacea si linistea pajistilor, padurilor si raurilor limpezi, acel loc ce va asteapta mereu cu bratele deschise, spre a va oferi tihna si relaxarea atat de necesare, dupa o munca obositoare si indelungata.

      la cerere
    • Popasul Domnesc - Voronet

      Aici veti gasi, pe langa buna dispozitie, o adevarata arta culinara traditional bucovineana prin folosirea ingredientelor naturale si proaspete ca la mama acasa. Tochitura, pastravul, puiul, vitelul, berbecul, smantana, verdeturile, apartin de veacuri locului acestuia ca si oamenii ca si casele lor.

      Pensiunea Popasul Domnesc este situata langa padure, deasupra Manastirii Voronet, intr-un loc linistit de unde poti admira intreaga zona a Voronetului.  Din curtea pensiunii sau din balconul camerei, se poate citi cu ochiul liber memorabila scena a  „Judecatii de Apoi”  sau celebrul  “Albastru de Voronet”,  zugravite cu maiestrie de mesteri locali pe peretele vestic ai Capodoperei Universale.

      la cerere
  • Bucătăria naÈ›ională moldovenească a influenÈ›at mult bucătăriile tradiÈ›ionale ale altor popoare de pe teritoriul ei. Cunoscută este mămăliga – un terci din faina de porumb cu gust fin si delicios. Mămăliga este servita cu jumări, fripturi, brânza, smântâna, etc. În bucătăria moldoveneasca un rol aparte le revine produselor din carne, în special la pregătirea bucatelor calde, dar si aperitivelor.

    Este populara zama de pui, borÈ™, tocana, friptura si costiÈ›a din carne de porc, mici din carne de vita, mângea din carne de berbec. 

    In Bucovina, totul se mănâncă folosind smântâna, ingredientul care se regăseÅŸte în aproape toate produsele culinare bucovinene.

    BorÅŸurile ÅŸi tocăturile bucovinene sunt preparate cu smântână: BorÅŸul polonez cu cartofi ÅŸi sfeclă roÅŸie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vită ÅŸi de viÅ£el cu oaie – învelite toate într-o frunză de potbal), tocineii (chifteluÅ£e din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântână etc. Alte ingrediente care caracterizează din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii ÅŸi păstrăvul.

    Patrie a mănăstirilor, Bucovina are mâncăruri mănăstireÅŸti ÅŸi de post specifice: cârnatul de legume de la Putna, sărmăluÅ£ele cu urdă de la SuceviÅ£a, plăcinta cu ciuperci de la Dragomirna.

cum ajungi acolo

Masina personala este cea mai buna varianta de transport, oferindu-ti flexibilitatea de care vei avea nevoie pentru a admira toate frumusetile acestor tinuturi.


Travel Tips

O plimbare prin parcul Åžipote (care adăposteÅŸte Cetatea de Scaun ÅŸi statuia lui Stefan cel Mare). Drumul până la statuia acestuia este  foarte scurt dacă pornim de la cetate, fiind deja bătătorit de paÅŸii turiÅŸtilor si nu numai.  

Nu rataÈ›i sa vedeÈ›i in Suceava cel mai mare ou tradiÅ£ional de PaÅŸte din lume (intrat in cartea recordurilor in anul 2009), cu o înălÅ£ime de 7,25 metri.