Maramures
  • MaramureÈ™ul este renumit pentru faptul că a reuÈ™it sa îÅŸi menÅ£ină vii tradiÈ›iile, prin conservarea monumentelor arhitecturale.  Arhitectura maramureÈ™eană iese in evidenţă prin elemente ca: porÈ›i de lemn cioplite cu măiestrie, case tradiÈ›ionale, biserici din lemn cu turnuri înalte. Aceste biserici decorate cu fresce, reprezintă mai mult decât simple muzee - sunt deschise ÅŸi pentru public ÅŸi chiar puteÈ›i asista la slujbe. Opt dintre aceste biserici au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Comuna SăpânÅ£a, situată la doar 4 km distanță de graniÈ›a cu Ucraina este faimoasă în toată lumea pentru originalul „Cimitir Vesel" pe care îl găzduieÈ™te. Un altfel de cimitir, deÈ›ine cruci pictate în culori vii peste care domneÈ™te un albastru special, care de mult timp poartă numele locurilor: Albastru de SăpânÈ›a.

    MeÈ™terul Stan Ioan PătraÅŸ, creatorul acestui cimitir, a cioplit prima cruce în 1935.

    După moartea lui, în 1977, mesteÈ™ugul i-a fost moÅŸtenit ÅŸi continuat până în zilele noastre de ucenicul lui, Dumitru Pop.

    Fiecare cruce este diferită de cealaltă: imaginile cioplite în lemn înfăţiÅŸează în mod naiv una din caracteristicile vieÈ›ii celui îngropat acolo iar epitafurile sunt scurte poezioare lipsite de obiÈ™nuitele cliÈ™ee È™i pline de tâlc, scrise la persoana I, ca o spovadă a răposatului însuÈ™i. 


    Sighetul MarmaÈ›iei 

    Municipiul aparține administrativ de județul Maramureș (cu municipiul Baia Mare ca reședința de județ). Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este cel mai important obiectiv turistic al orașului.

    Fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, ajunge în anul 1995 sub egida Consiliului Europei. Primele săli ale muzeului au fost inaugurate in 1997, an în care Memorialul a fost declarat “ansamblu de interes naÈ›ional”, totodată fiind recunoscut ca cel mai important proiect dedicat de societatea civilă, reconstituirii ÅŸi analizei trecutului comunist, unic in ţările est-europene.


    Bisericile de lemn din BudeÈ™ti Josani, DeseÈ™ti, Bârsana, Poienile Izei È™i Ieud Deal se află în MaramureÈ™ul istoric, cele de la ȘurdeÈ™ti È™i PlopiÈ™ sunt din vechea Èšară a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situată în Èšara LăpuÈ™ului. Împreună, aceste 8 biserici de lemn reprezintă un ansamblu de exemple remarcabile de diverse soluÈ›ii arhitecturale din diferite perioade È™i zone. Ele sunt înguste, dar înalte, cu turle suple È™i lungi la capătul vestic al clădirii.

    De aceea ele sunt expresia particularității locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul României.

    Se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn È™i a realizării învelitorilor din È™indrilă, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafaÈ›a portalurilor È™i ancadramentelor - ce se susÈ›in pe stâlpi zvelÈ›i - simbolizând elemente de natură vegetală, animală È™i geometrică realizate prin dăltuire ÅŸi crestare.

  • Bisericile de lemn din BudeÈ™ti Josani, DeseÈ™ti, Bârsana, Poienile Izei È™i Ieud Deal se află în MaramureÈ™ul istoric, cele de la ȘurdeÈ™ti È™i PlopiÈ™ sunt din vechea Èšară a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situată în Èšara LăpuÈ™ului.

    Împreună, aceste 8 biserici de lemn reprezintă un ansamblu de exemple remarcabile de diverse soluÈ›ii arhitecturale din diferite perioade È™i zone.

    Ele sunt înguste, dar înalte, cu turle suple È™i lungi la capătul vestic al clădirii. De aceea ele sunt expresia particularității locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul României.

    Se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn È™i a realizării învelitorilor din È™indrilă, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafaÈ›a portalurilor È™i ancadramentelor - ce se susÈ›in pe stâlpi zvelÈ›i - simbolizând elemente de natură vegetală, animală È™i geometrică realizate prin dăltuire ÅŸi crestare

  • Odată ajuns in MaramureÈ™ trebuie musai sa încerci cât mai multe preparate tradiÈ›ionale. Pe fiecare masă trebuie neapărat să se găsească mămăligă cu urdă, sarmale cu pasat, plăcintă creaţă sau turtiÅ£e de mălai. Se pare că sarmalele cu pasat sunt foarte apreciate, mai ales de către turiÈ™tii străini, care le devorează cu plăcere. Alte feluri de mâncare de mare rang sunt colacii împletiÈ›i sau cartofii copÈ›i cu usturoi.

    O legendă spune că atitudinea veselă în faÅ£a morÅ£ii este un obicei dac. Din această legendă s-a inspirat si Stan Ion PătraÅŸ când a creat Cimitirul Vesel, cu o mulÅ£ime de cruci colorate, cu aÈ™a-numitul  “albastru de SăpânÅ£a” ÅŸi poezii inscripÈ›ionate, care descriu scene din viaÅ£a celor decedaÅ£i. 

     

    Pe lângă bisericile din lemn, moroÅŸenii mai au multe tradiÅ£ii si obiceiuri, printre care ÅŸi sculptarea porÅ£ilor din lemn din fata gospodăriilor. Construite în general pe trei stâlpi È™i un „fruntar” (pragul de sus al porÈ›ii) din lemn de stejar, având „hăizaÈ™ul” (acoperiÈ™ul) È™indreluit, porÈ›ile din această zonă au fost comparate adesea cu veritabile „arcuri de triumf”, pe sub care țăranii treceau cu demnitate, mândri de originea lor nemeÈ™ească.

    • Pensiunea Marioara - Breb, Ocna Sugatag

      Case È™i porÈ›i vechi de lemn, biserică de lemn din secolul XVII, vâltoare, potcovărie, horincii, meÅŸteri artizani ÅŸi vechi tradiÅ£ii populare, ”self farming”, oameni simpli È™i prinÈ›i, natură pură, aer curat, munÈ›i, trasee de bicicletă ... toate strânse întru-un singur loc: MaramureÈ™. 

      VeniÈ›i să le vedeÈ›i È™i să le simÈ›iÈ›i! 

      De cum aÈ›i ajuns, ne ocupăm noi de dumneavoastră! Puteti alege traditionalismul unei case de lemn, veche din secolul trecut sau confortul unei locuinte noi.

      la cerere
    • Casa Iurca de Calinesti - Sighetul Marmatiei

      Pensiunea este situata in inima Tarii Maramuresului, cum este numit acest colt de pamant romanesc, incarcat de istorie si de legende, sculptate in lemn cu harnicie si darzenie de oamenii deosebiti ai acestor locuri.
      Pensiunea incearca sa aduca in sufletul calatorului care ii calca pragul o picatura din tot ceea ce inseamna Maramuresul. 
      O face cu responsabilitate, daruire, drag de oameni, traditii ÅŸi frumos.
      Ingredientele acestei picaturi la pensiunea Casa Iurca de Calinesti sunt: posibilitatea de a servi masa intr-un restaurant cu specific local (cu meniuri traditionale, cu muzica autentica din Maramures, iar pentru cei pasionati cu adevarate sarbatori ale traditiilor locale) si cu spatii de cazare care imbina cu eleganta si finete confortul cu traditia, rusticul cu modernismul. 

      la cerere
    • Pensiunea Doina - Sighetul Marmatiei

      La 9 km de Sighetu MarmaÅ£iei, într-o zonă numită - nu de puÅ£ine ori - „de vis” se află o pensiune, compusă din două imobile distincte ce poartă (pre)numele proprietarei locaÅ£iei: Doina I ÅŸi Doina II.

      Turistul curios va putea descoperi cazare într-o zonă rurală surprinzătoare...cu dealuri ÅŸi râu...ÅŸi flori ÅŸi liniÅŸte...ÅŸi grădină – livadă mereu roditoare...ÅŸi mult lemn…ÅŸi libertate! VeÅ£i putea afla secretele sculptorilor in lemn ÅŸi deprinde paÅŸii dansului maramureÅŸean. Bucatele noastre sunt unice: ciulamaua delicioasă, cozonacul savuros, paharul de horincă ÅŸi pita neagră vă vor umple de energie.

      la cerere
  • Se spune că, în MaramureÈ™, gazdele sunt primitoare, casele frumoase, iar mâncarea, cât poÈ›i duce.

    Pentru maramureÈ™eni, un om flămând este un om nefericit, aÈ™a că gazdele vor fi întotdeauna în preajma ta, gata să-ÅŸi umple farfuria din nou, în secunda în care ai reuÈ™it sa o goleÈ™ti. Åži, dacă refuzi o nouă porÈ›ie, e posibil să se simtă jigniÈ›i.

    Asa ca, dacă vii in MaramureÈ™, adu-Å£i pofta de mâncare cu tine! Pe fiecare masă trebuie neapărat să se găsească mămăligă cu urdă, sarmale cu pasat, plăcintă creaţă sau turtiÅ£e de mălai. Se pare că sarmalele cu pasat sunt foarte apreciate, mai ales de către turiÈ™tii străini, care le devorează cu plăcere. Alte feluri de mâncare de mare rang sunt colacii împletiÈ›i sau cartofii copÈ›i cu usturoi.

cum ajungi acolo

Poti lua avionul sau trenul din Bucuresti pana in Baia Mare, de unde poti lua un autocar/ microbuz spre destinatia ta.

Noi credem ca masina personala este cea mai buna varianta de transport.


Travel Tips

Mergi pe Valea Vaserului - cu neobosita mocăniţă de-a lungul ei ce transportă din când in când ÅŸi turiÈ™ti pe lângă buÅŸteni, cu relieful său sălbatic ÅŸi cu oamenii primitori ÅŸi ospitalieri, Valea Vaserului este un loc ce nu trebuie ratat.  

Viziteaza Manastirea Barsana, oază de liniÅŸte în inima Maramuresului, este unul dintre cele mai frumoase locuri din zona.