Vacanta la plaja in Sicilia
-
Sicilia este locul care satisface toate cerinţele celor care o aleg drept destinaţie de vacanţă, indiferent dacă este vorba despre iubitori de plaje superbe, de mare şi de natură sau de pasionaţi de artă, cultură sau istorie.
De-a lungul timpului, această insulă i-a atras pe cartaginezi, romani, greci, vandali, arabi, normanzi, spanioli şi francezi. Invadatorii Siciliei au lăsat insulei o extraordinară moştenire: teatrele de la Siracusa şi Taormina, impozantele temple de la Agrigento şi Sagesta, superbele mozaicuri din Piazza Armerina stilul arhitectural cu influenţe maure sau maiestuosul stil arhitectural, moştenire ce se poate vedea cel mai bine la catedralele Monreale şi Cefalu.
Insa cei mai multi viziteaza Sicilia vara, in cautare de mare si soare, asa ca am facut o selectie a celor mai frumoase plaje de aici :
Mondello e plaja preferata de locuitorii Palermo – se afla la doar la cativa km de oras. De obicei aglomerata, merita totusi o vizita – e amplasata intre Monte Gallo si Monte Pellegrino, oferind un peisaj deosebit, nisip alb si apa foarte curata.
Lungomare di Cefalu – plaja aurie, aproape de Centrul Istoric al orasului Cefalu , ofera vizitatorilor o priveliste pitoreasca asupra satului pescaresc din apropiere si muntilor care inconjoara regiunea. E perfecta pentru cateva ore de liniste si de aici poti admira spectacolul apusului de soare.
Isola Bella ( Taormina) – considerata cea mai frumoasa plaja din Taormina, e situata chiar vis-à-vis de insula cu acelasi nume, care are doar 1 km patrat suprafata si e dominata de o fortareata antica. Plaja cu pietris, distinsa cu Blue Flag, are intrarea in apa destul de abrupta. E partial ocupata de resorturi de lux.
Riviera dei Ciclopi – e o fasie de plaja vulcanica, de-a lungul coastei dintre Catania si Acireale. O plimbare de-a lungul ei iti va dezvalui relicve antice dar si o priveliste superba a insulei Lachea si a stancilor sale negre.
Spiaggia Vendicari (Noto) – e situata intr-un adevarat paradis –in mijlocul Rezervatiei Naturale Vendicari . Dunele de nisip auriu, lagunele si vegetatia mediteraneana creeaza un cadru perfect pentru relaxare.
Spiaggia dei Conigli ( Lampedusa) – se afla in partea de Sud a insulei Lampedusa , intr-un parc natural, are nisip alb, fin, ape limpezi , iar intrarea in mare e foarte lina.
Largo dello Specchio di Venere ( Pantelleria) – In centrul unui bazin circular, care a fost crater vulcanic, se afla Lacul Specchio di Venere (Oglinda Venerei ), cu o adancime maxima de 15 metri. E cunoscut pentru proprietatile terapeutice ale namolului si izvoarelor sale termale si populat de pasari Flamingo!
-
Principalele oraÅŸe ale insulei sunt: Palermo, Catania, Siracusa, Agrigento, Messina, Caltanissetta, Trapani, Enna ÅŸi Ragusa.
CataniaAl doilea oraÅŸ ca mărime din Sicilia, este situat pe coasta de est, la mică distanţă de vulcanul Etna. Aspectul unic al Cataniei se datorează în mare parte omniprezenÅ£ei pietrei vulcanice de culoare gri - material preferat de foarte mulÅ£i dintre arhitecÅ£ii care ÅŸi-au pus amprenta aici ÅŸi folosit pentru construirea unui mare număr de clădiri publice ÅŸi palate. FrumuseÅ£ea ÅŸi valoarea artistică ÅŸi istorică a centrului baroc al Cataniei a fost recunoscută prin includerea ei în Patrimoniul UNESCO.
PalermoCapitala Siciliei este un oraş modern, cu un ritm alert de viaţă şi cu numeroase obiective turistice, unde sunt foarte pregnante influentele arabe si normande. Nu rata Catedrala, Teatrul Politeama, pietele publice - La Vucciria e cea mai interesanta si, daca ai nervii si stomacul puternice, poti sa te aventurezi in Catacombele Capucinilor - unde sunt pastrate sute de cadavre ale celor care au pierit in timpul Ciumei.
Taormina
Este recunoscută drept „Perla Mării Mediterane” ÅŸi este situată pe coasta de est a insulei, deasupra a două golfuri, pe culmile Muntelui Tauro, cu vulcanul Etna pe fundal - priveliÅŸte care pur ÅŸi simplu îÅ£i taie respiraÅ£ia.
Taormina poate fi cel mai bine descrisă ca fiind o combinaÅ£ie între munÅ£i, mare de azur, stânci vertiginoase ÅŸi istorie. Renumitul teatru grec din Taormina este una dintre atracÅ£iile turistice importante; de aici puteÅ£i admira o frumoasă priveliÅŸte a coastei de est. O plimbare pe străduÅ£ele înguste cu magazine chic, cafenele ÅŸi restaurante este un prilej de încântare si n-ar trebui sa ratati nici o plimbare prin grădinile publice din Taormina, pline de verdeaţă ÅŸi de flori.
Vulcanul Etna din apropiere - vulcanul care nu doarme niciodată - a fost un subiect îndelung abordat atât în mitologia clasică greco-latină, cât ÅŸi în credinÅ£ele populare; s-a încercat explicarea comportamentului vulcanului prin religie, considerându-se că zeii uriaÅŸi din legendele romane ÅŸi greceÅŸti controlează vulcanul.
-
Fa o plimbare pe Via Etnea, cea mai cunoscută stradă din Catania, urmată apoi de o cină tradiÅ£ională cu vin local. Astfel, imaginea Cataniei după apusul soarelui vă va rămâne cu siguranţă întipărită în minte.
Viziteaza celebrele localităţi Savoca ÅŸi Forza d’Agro, locurile în care au fost filmate scenele italiene din celebrul film regizat de Francis Ford Coppola, NaÅŸul.Rezerva o zi de plimbare în Taormina. Această localitate este renumită graÅ£ie celebrului sit arheologic, dar ÅŸi pentru cafenelele, magazi¬nele ÅŸi hotelurile de lux de aici. Este zona cea mai exclusivistă din întreaga Sicilie.
-
-
Hotel San Domenico Palace - Sicilia
San Domenico Palace este un hotel istoric, cu terase cu vedere la vulcanul Etna È™i la golful Taormina, si este format din 2 clădiri istorice. Aripa dinspre grădină este o fostă mânăstire cu claustru, datând din secolul al XV-lea, cealalta aripa fiind adăugată în 1896. MenÈ›ionate în cele mai renumite ghiduri culinare, restaurantele È™i barurile Hotelului San Domenico Palace servesc preparate excelente ale bucatariei locale.
la cerere -
Kempinski Giardino di Costanza - Mazara del Vallo, Sicilia
Ascuns intre livezile de maslini si vii, Giardino di Costanza ofera confort si relaxare. Dispune de un centru spa cu produse Clarins, piscine interioare si exterioare si plaje superbe in imediata apropiere. Relaxeaza-te si bucura-te de toate facilitatile de lux ale hotelului , precum si de parcul cu palmieri, plante ornamentale , fantani si cascade in miniatura.
la cerere -
Baia Taormina
Perfect pentru o evadare romantica sau doar o binemeritata pauza de relaxare, Baia Taormina Grand Palace e un hotel de lux, cu privelisti superbe asupra golfului dupa care a fost denumit. Arcadele naturale din piatra si materialele locale se imbina perfect cu imprejurimile, potentand romantismul si sentimentul de izolare. Gradinile dispuse in terasa coboara pana in apropierea celor doua piscine exterioare cu vedere la Golf. Centrul Spa ofera tratamente wellness pentru relaxare, iar in apropiere se pot practica golf, water skiing, snorkeling si windsurf.
la cerere -
Le Calette - Cefalu
E situat intr-un golf aproape de Cefalu. Datorita pozitiei foarte apropiate de mare, ofera o priveliste spectaculoasa - pe de-o parte cu " Rocca" o stanca masiva calcaroasa, dominand orasul, si pe de cealalta parte cu portul si marea. Centru orasului Cefalu se afla la numai 2 km distanta.
la cerere
-
-
Mâncarea în Sicilia este diferită faţă de orice altă regiune italiană. Bucătăria de aici a fost influenÅ£ată puternic de cei care au stăpânit insula în secolele trecute. De la greci la romani, arabi, normanzi, francezi ÅŸi spanioli, fiecare cuceritor ÅŸi-a făcut simÅ£ită influenÅ£a asupra bucatariei siciliene.
Un aperitiv favorit din regiune este tradiÅ£ionala caponata, un amestec de vinete cu ierburi mediteraneene, servit cu pâine crocantă.
O altă delicatesă siciliană servită ca aperitiv sunt Arancini, chiftele de orez umplute cu carne ÅŸi brânză. Pastele simple cu sardine sunt servite de obicei ca aperitiv.
De obicei, în Sicilia se servesc supe din fasole, linte, orez, legume proaspete ÅŸi combinaÅ£ii ale acestor ingrediente. Influenta araba se vede in prezenta in meniuri a cous-cous-ului.
Carnea nu este foarte populară în Sicilia, unde există o abundenţă de peÅŸte proaspăt. TotuÅŸi, carnea de viÅ£el poate fi regăsită în meniurile restaurantelor din insulă. Preferate sunt însă preparatele din ton ÅŸi peÅŸte spada si, desigur, fructele de mare.
La desert, trebuie sa incerci neaparat Frutti Martorana - martipan modelat si pictat sub forma de fructe sau celebrele canoli - facute din aluat crocant cu diferite umpluturi delicioase!
cum ajungi acolo
Ai zboruri directe Bucuresti - Catania sau, daca vrei sa vizitezi si partea de Vest - si ar fi pacat sa n-o faci - poti ajunge cu zboruri Alitalia, prin Roma. Un circuit in Sicilia ar trebui sa dureze cel putin o saptamana si ideal ar fi sa incepi cu partea de Vest, parcurgand insula pe marginea marii, pana la Catania.
Travel Tips
Delecteaza-te cu preparate tradiÅ£ionale siciliene si descopera o combinaÅ£ie excelentă între ingredientele specific italiene ÅŸi cele arabe. Trebuie să încercaÅ£i ÅŸi excelentele produse de patiserie tipice regiunii siciliene. Cu siguranţă vă vor îndulci ziua!
Incearca vestitul vin făcut din strugurii din zona Marsala - este unul dintre lucrurile cu care sicilienii se mândresc. O sticlă de acest gen va fi un cadou pe care cei de acasă îl vor aprecia.