Roma - "Caput Mundi"
  • Pentru a te bucura din plin de frumusetea Romei, iti propunem un program desfasurat pe 3 zile ce include cele mai importante obiective turistice ale orasului.

     

    ZIUA 1 – VATICAN

    Vaticanul este un stat suveran plasat in mijlocul unui oras, unic in lume. Sediul central al Bisericii Catolice, si caminul Papei, impresioneaza de fiecare data cand il vizitezi.

    In cadrul zidului ce-l inconjoara, Vaticanul se desfasoara cu Gradinile sale superbe fondate de Nicholas II-lea,  unde poti admira plante si copaci din intreaga lumea, opere de arta, toate aranjate armonios pe langa alei si bancute. Muzeele Vaticanului, formate din multiple galerii de arta si initial gandite drept o colectie privata de arta a Papei, au fost deschise publicului pentru a promova cultura, arta si istoria. Cand te hotarasti sa vizitezi Muzeele, trebuie sa tii cont de faptul ca acestea sunt intinse pe o suprafata de peste 14 km, si un tur complet ar dura mai bine de 6 ore.

    Obiectivele de neratat sunt: Muzeul Pio Clementino cu faimoasa statuie "Laocoon" din anul 50 I.Hr, vestitele "Stanze di Raffaello" (4 camere cu picturi realizate de vestitul pictor considerate capodopere supreme ale artei vest-europene), galeria hartilor geografice, apartamentul Borgia cu celebra fresca realizata de Pinturicchio, Muzeul Gregoriano Egizio cu colectia de artefacte egiptene.

    Orice vizita la Vatican trebuie sa se incheie la Capela Sixtina – locul in care marii artisti ai timpului si-au pus amprenta. Fiecare perete al Capelei reprezinta o importanta scena religioasa, insa cea mai importanta pictura din Vatican este Fresca lui Michelangelo de pe tavanul Capelei. Michelangelo a fost initial angajat sa picteze cei 12 apostoli insa, intr-un final, i-a fost data mana libera pentru a picta intregul tavan. In final, Michelangelo a pictat mai multe scene din Cartea Genezei.

    Dupa lungul tur al muzeelor, iti propunem sa mergi la Basilica Sf. Petru, impreuna cu imensa piata a acestuia. Basilica din cadrul Vaticanului este, probabil, cea mai importanta biserica Crestina si un loc in care artisti ca Michelangelo si Rafael si-au lasat amprenta intens. In Basilica putem gasi faimoasa si incredibila sculptura a lui Michelangelo - Pieta - creata dintr-un singur bloc de marmura si considerata etalon al artei in intreaga lume.

    Incheie ziua cu o vizita scurta la Castelul St. Angelo (numit si Mausoleul lui Hadrian), construit pe malul raului Tibru chiar de catre Imparatul Hadrian pentru el si pentru familia sa. Mausoleul, cu un diametru de 64 metri, si-a schimbat functia de-a lungul anilor, de la un loc de siguranta pentru comunitatea Papala, la depozit de mancare si bunuri, la inchisoare. In prezent, poti vizita camerele superbe folosite de Pontifi, precum si celulele si camerele de tortura ale inchisorii.


    ZIUA 2 – ROMA ANTICA

    Iti propunem sa incepi cu Pantheon-ul, sa continui cu Piazza Venezia, Forumul Roman, Colosseum, si sa inchei ziua pe Dealul Palatin.

    Pantheon-ul, o constructie exceptionala, construit in anul 27 i.H., este situat in Piazza della Rotonda, si poseda cea mai mare cupola din lume. Cupola, cu un diametru de 43,3 metri este inca un mister pentru arhitectii din intreaga lume, fiind cea mai rezistenta constructie de acest gen, cu o varsta de peste 2000 ani. Oculul - fereastra catre cer - completeaza imaginea impozanta a interiorului cladirii. 

    Desi nu este cea mai frumoasa piata din Roma, Piazza Venezia este cea mai centrala si intersecteaza multe bulevarde principale, cum ar fi Via Corso si Via dei Fori Imperiali. Este situata chiar la baza Dealului Capitolin, langa Forumul lui Traian. Desi nu este pietonala, aceasta este importanta pentru cladirile si obiectivele ce o contureaza: Palazzo Venezia (in prezent muzeu), monumentul lui Victor Emanuel II, Palazzo Bonaparte (casa mamei lui Napoleon Bonaparte).

    Forumul Roman, situat intre Dealul Capitolului si Dealul Palatin, a fost o mlastina ce a fost secata de etrusci, ce au transformat zona in centrul Romei Antice. Aici puteai gasi piete, temple, sedii guvernamentale, hanuri, si tot felul de magazine.

    Poate cel mai cunoscut simbol al Romei este Colosseum-ul, cel mai mare amfiteatru de piatra din lume care, in perioada sa de glorie, avea o capacitate de 70 000 de spectatori. Sub motto-ul “panem et circenses”, adica paine si circ, se organizau aici curse cu animale, lupte intre gladiatori, evenimente importante si curse de calesti. Perioada de glorie a Coloseum-ului a apus de mult, insa si astazi impresioneaza milioane de turisti anual. Puteti vizita Colosseum-ul pe cont propriu sau cu un ghid.

    Dealul Palatin, situat la 10 minute de mers pe jos de Colosseum, este cel mai faimos si cel mai central deal dintre cele 7. Inconjurat de Circus Maximus, Forumul Roman si Colosseum, Dealul Palatin se ridica la o inaltime de 40 metri deasupra orasului. In timpul Republicii Romane, situl a fost un cartier rezidential datorita privelistilor superbe si a pozitiei privilegiate, fiind ales de majoritatea conducatorilor pentru propriile case, ajungandu-se la palate lipite unul de celalalt, de unde si numele de Palatin. Muzeul Palatin (din cadrul Palatului lui Caesar) va prezinta descoperiri arheologice datand inca din Epoca Mormintelor de Fier, ceea ce demonstreaza ca Dealul a fost prima zona locuita a Romei.

     

    ZIUA 3 – ROMA BAROCA

    Aceasta zi o rezervam descoperirii laturii baroce a orasului, plimbandu-va prin superbul parc Villa Borghese, cu vizite scurte la Galleria Borghese si la Palatul Barberini, cu vedere la Piazza di Spagna de pe Treptele Spaniole, cu dorinte puse la Fontana di Trevi si cu un mic popas in Piazza Navona.

    Galleria Borghese este un superb muzeu de arta din cadrul Villei Borghese Pinciana, unde puteti admira fresce in ulei, mozaicuri romane, datand inca din secolul 1.

    Villa Borghese este cel mai frumos parc din Roma, situat in cadrul unei podgorii transformata in anii 1600 de catre Cardinalul Scipione Borghese. Dupa indelungi transformari si adaugiri, parcul ocupa in prezent 148 acri si, pe langa spatiile verzi, este gazda multor muzee, statui si chiar a unui amfiteatru mic.

    Uluitorul Palat Barberini este gazda Galeriei Nationale de Arta Antica, unde poti admira fresca lui Pietro da Cortona “Triumful Providentei Divine”. Principalele opere de arta apartin artistilor italieni din perioada secolelor 15-18, cum ar fi Raphael, Caravaggio, Michelangelo si multi altii.

    In secolul 17 francezii au propus un proiect de constructie a Treptelor Spaniole care sa includa in capatul lor si statuia Regelui Louis XIV-lea. Si, pentru ca au intampinat opozitie din partea Papei, Treptele s-au construit fara statuia dorita. Cele 137 trepte reprezinta pacea dintre francezi si spanioli, si locul este considerat unul dintre cele mai romantice locuri din Roma. Piata ce se afla la capatul superior al treptelor poarta numele Bisericii aflate in acel scuar - Piazza della Trinita dei Monti. Coloana “Conceptiei Imaculate” a fost adusa aici, dupa ce a fost recuperata de sub o manastire in anii 1700.

    La baza acestor trepte este Piazza di Spagna, ce si-a luat numele de la Ambasada Spaniola aflata in apropiere.

    Fontana di Trevi este cea mai mare fantana in stil baroc din lume, construita pe baza planurilor lui Bernini, de catre Nicola Salvi. Fantana marcheaza, de asemenea, si punctul de incheiere al unuia din cele 11 apeducte romane antice, Aqua Virgo. De aici provine si povestea sculpturilor, ce au dat numele: Fecioara pastorita ce a condus soldatii romani la apa, infatisata deasupra lui Neptun, zeul marii, care sta in varful unei trasuri in forma de scoica, condusa de doi cai de mare si de doi zei. Caii reprezinta starea schimbatoare a marii. Statuia mai mare din stanga este reprezentarea zeitei Abundentei, iar in dreapta se afla zeul Sanatatii.

    Piazza Navona este un important hub social, cu multe cafenele si restaurante. Este locul perfect pentru a savura o cafea italieneasca. Aici mai poti admira si Fantana celor 4 Rauri (Nil, Dunarea, Ganges si Rio de la Plata) - a faimosului Bernini, Fantana Neptun, cu nimfele sale - construita de Giacomo della Porta, la care s-a adaugat statuia lui Neptun - construita de Antonio Della Bitta, si Fantana Del Morro, cu delfinul si tritonii sai, construita tot de Giacomo della Porta, la care Bernini a adaugat, ulterior, statuia africanului ce se lupta cu delfinul.

  • Italia este o tara fascinanta care a creat multe din capodoperele de arta, literatura si arhitectura ale lumii si a devenit unul din cele mai bogate state europene. Niciodata nu poti declara ca ai vizitat intreaga Italie, iar aceasta scuza este motivul perfect pentru a reveni.  

    Fie ca vorbim de Toscana, de Sicilia sau de orice alta zona a sa, Italia ca un tot unitar este un taram de vis, ce-ti trezeste emotii si senzatii greu de egalat in lumea aceasta.

     

    Roma nu are pereche. Nici un alt oras nu poate egala bogatiile arhitecturale, artistice si istorice si nici nu poate oferi plimbari in locuri care iti taie respiratia. Centrul istoric este pe lista patrimoniului mondial UNESCO si te face sa pierzi zile intregi incercand sa-i descoperi secretele.

    Roma este orasul papilor, al imparatilor, al romanilor, al zilelor insorite si al pietelor cu fantani; un oras plin de muzee, galerii, biserici si monumente glorioase ale unui imperiu care a rezistat aproape 1000 de ani. 

    Numita uneori Capitala Lumii - „Caput mundi” sau Orasul Etern -„Citta Eterna”, aceasta metropola istorica este punctata de vestigii palpitante de o splendoare antica, de la templul roman al Pantheon-ului pana la cea mai importanta ruina romana, emblematicul Colosseum.

  • In mod cert Roma este o destinatie ce-ti cere timp pentru a apuca sa vizitezi toate obiectivele turistice, insa mai este o latura a orasului pe care te incurajam s-o explorezi: Roma prin ochii localnicilor. Asa ca, daca ai timpul necesar, aloca-ti o zi pentru locurile deosebite din Cetatea Eterna. Trezeste-te in zori, savureaza micul dejun, intalneste-te cu ghidul tau local si exploreaza.

    Viziteaza locuri noi si afla povestile lor un pic sinistre (cum ar fi Biserica Chiesa di Santa Maria della Concezione, ce are interiorul decorat in mare parte cu oasele calugarilor decedati), participa la un curs de facut paste (iti poti savura rezultatele muncii dupa aceea), plimba-te pe strazile mai putin cunoscute si explorate de turisti, unde poti vedea exact cum traiesc localnicii, si expediaza o vedere sau o scrisoare din Vatican (este mult mai rapid decat serviciul postal din Roma, plus ca e un lucru deosebit).

    Nu uita de fermecatorul cartier medieval Trastevere, ce te invita la distractia de noapte, la shopping dar si la descoperiri de secrete locale.

    Porneste din Piazza di Santa Maria - centrul acestui cartier notoriu, continua pe Via del Moro - cu multitudinea de cafenele si magazine, si apoi ia-o pe stradutele inguste si aglomerate, pavate cu pietricele. Nici in aceasta parte a Romei nu te vei plictisi: afla povestea Basilicii di Santa Cecilia), admira impresionantele fresce ale lui Raphael si nu numai, din Villa Farnesina, bucura-te de cele peste 7000 de specii de plante din Gradina Botanica a Universitatii Romei.

    Dupa apus iti recomandam sa savurezi o bere sau chiar un pahar de vin la o terasa pe Via Benedetta,  ia cina la unul din numeroasele si faimoasele restaurante de pe Via del Politeama, ca sa-ti inchei seara intr-un mod perfect.

    Daca esti pasionat de cumparaturi, iti recomandam locul perfect din Roma: Via Condotti - caminul modei in Roma, impreuna cu stradutele adiacente. Porneste din Piazza di Spagna pe Via Condotti spre Via del Corso si descopera magazinele designerilor de renume.

    • Hotel Stendhal Luxury Suites

      Intre Fontana di Trevi si Treptele Spaniole, pe Via del Tritone, vei gasi acest fermecator si exclusivist hotel, ce ofera servicii impecabile. Cu un design modern, hotelul promite confort si perfectiune in servicii in inima Cetatii Eterne.

      la cerere
    • Hotel De Petris

      Pozitionat in inima orasului, aproape de Fontana di Trevi, Treptele Spaniole si de Piazza Barberini (unde se afla si statia de metrou), hotelul este o alegere ideala pentru un sejur in Roma.

       

      la cerere
    • Hotel Artemide

      Cu o asezarea privilegiata pe Via Nazionale, la 10 minute de Gara Termini, de Colosseum si de multe alte atractii turistice, hotelul impresioneaza prin arhitectura sa, cladirea care il gazduieste fiind construita in secolul 19 ca o locuinta privata pentru functionarii de stat ce se transferau in Roma.

      Recent renovata, cladirea si-a pastrat unicitatea si eleganta, lucru care se reflecta si in serviciile oferite.

      la cerere
    • Hotel Scalinata Di Spagna

      La capatul Treptelor Spaniole, in Piazza Trinita dei Monti, vei gasi acest hotel mic si fermecator, decorat in stil clasic. Acest hotel atrage prin locatia centrala, prin privelistile superbe ale orasului de la inaltime, prin profesionalismul si caldura oferite de personalul hotelier, toate inglobate intr-un decor minunat in care cu siguranta te vei simti confortabil.

      la cerere
  • Bucataria tipic romana isi are radacinile in trecut si reflecta vechiile traditii in multe dintre felurile sale. Ea se bazeaza pe legume proaspete (regele este, cu siguranta, anghinarea), pe bucati de carne mai ieftina (in principal organe, gatite cu ierburi si ardei iute – asa-numitele “Quinto Quarto”). Mai consta in aperitive gustoase, bine prajite (cum ar fi codul sarat sau florile de dovlecei cu umplutura) si branza “pecorino” – un ingredient important in foarte multe retete.

    Sigur ca nu putem uita de paste, ingredientul principal pentru orice italian si, prin urmare, pentru orice roman. De la “Carbonara” pana la “Aglio Olio” (simple, dar de efect, prin amestecul de foc al ardeiului iute cu usturoi si ulei de masline), de la Rigatoni “con la Pagliata” pana la supa consistenta si parfumata “Pasta e Ceci”.

    Pizza este, probabil, cel mai accesibil fel de mancare din Roma, gasindu-se la orice magazin numit "Pizza al taglio" si in aproape orice restaurant din oras, cu o multitudine de topping-uri, pe gustul tuturor.

    Italia, nu numai Roma, este recunoscuta in intreaga lume pentru cafelele tari si vinurile delicioase. Asa ca gusta un cappuccino si savureaza un vin alb racoros, Frascati sau Castelli Romani fiind cele mai cunoscute din oras.

cum ajungi acolo

Roma este deservita de 2 aeroporturi internationale: Ciampino si Fiumicino. Ambele au transport direct pana la Gara Termini din oras, fie ca iei trenul si, fie ca iei autocarul, vei ajunge in mai putin de 1 ora aici. 

Din mai multe orase din Romania numeroase companii aeriene de linie si low-cost au zboruri directe catre Roma, ca Tarom, Alitalia, Wizzair, BlueAir. 

Travel Tips

Alege sa vizitezi Coloseumul, Forumul Roman si Columna lui Traian in cadrul unui grup organizat, cu un ghid profesionist, pentru care vei plati doar cativa euro, insa vei primi mult mai mult in schimb: povesti amuzante si legende ale locurilor.

Apa de la fantanile din oras este potabila! Asa ca nu mai cheltui banii pe apa imbuteliata, si reumple-ti sticla de la una dintre cele peste 2500 de fantani din oras.

Desi reteaua de transport public este foarte bine pusa la punct, poti inchiria o bicicleta sau un scuter pentru a vizita Roma. Aceste mijloace alternative de transport iti ofera o flexibilitate mai mare la costuri minime.

Osteria Romana este un restaurant pe care noi l-am incercat si pe care il recomandam cu drag! Plasat pe Via Aurelia, restaurantul va asteapta cu preparate alese.