Provence - De veghe in lanul cu lavanda
-
Orase medievale si campuri de levantica, picturi celebre si ruine antice, castele din povesti si restaurante ascunse pe strazi intortocheate, lumina si culoare - Provence le are pe toate.
Poti sa te limitezi la orasele mari - Arles, Avignon, Aix en Provence si Marsilia - dar de ce sa nu te bucuri si de peisajele minunate? Drumurile serpuiesc printre paduri, ruine antice, sate si campuri de levantica. Trebuie sa vezi cu ochii tai ce inseamna “lumina” care i-a inspirat pe Cezanne si Van Gogh care au trait si au pictat aici.
In acest circuit in Provence, recomandam cazare in Aix-en-Provence, iar vizita la celelalte orase se poate face cu masina inchiriata.
Ziua 1: Ruinele antice din ARLESArles e presarat cu obiective istorice, dar, fiind un oras extrem de mic, nu va fi greu sa le vezi pe toate intr-o singura zi.
A fost conceput ca o imitatie la scara redusa a Romei, de aceea, pe strazile sale inguste vei gasi vestigii de palate imperiale, un circ roman, o necropola unde erau ingropati demnitarii orasului (si unde legenda marcheaza o aparitie a lui Hristos), un labirint de galerii subterane si, atractia principala, Arena din Arles - locul in care inainte se infruntau gladiatorii, gazduieste acum lupte cu tauri!
Ziua a 2-a : Pe urmele lui Van Gogh - (Les Baux-de-Provence & St-Rémy-de-Provence)
Ar fi bine sa te trezesti devreme - pitorescul Baux de Provence, o bijuterie medievala, e asaltat de grupuri de turisti in a doua parte a diminetii De la Baux, indreapta-te spre St-Rémy-de-Provence, locul nasterii lui Nostradamus.
Cladirile medievale adapostesc galerii si magazine, iar cafenelele si restaurantele de-a lungul bulevardului principal te vor tenta fara indoiala sa te opresti pentru un pranz in stil provensal.
Dupa-amiaza, poti vizita Manastirea St. Paul de Mausole, datand din secolul al 12-lea - Van Gogh a fost internat in 1889 in sectia de psihiatrie a spitalului fondat aici si a pictat peste 140 de tablouri.
Poti vizita o camera reconstituita dupa cea in care artistul si-a petrecut ultimul an din viata, iar de la fereastra, vei privi acelasi camp de grau pe care Van Gogh l-a pictat de 14 ori.
Ziua a 3-a: AvignonCentrul istoric, inconjurat de ziduri medievale, e dominat de Palatul Papilor, construit in secolul al 14-lea.
Dupa o vizita la Palat, plimba-te pe strazile inguste ale orasului pana la Pont St Benezet ( vechiul Pod peste Rhon, despre care e vorba in cantec!).
Ziua a 4-a: Partea de Nord a LuberonuluiIncepe ziua cu pitorescul sat Bonnieux, construit in varful unui deal.
Pe drum, opreste-te in Gordes si Rousillon sau Menerbes si Lacoste - dar pastreaza-ti suficient timp pentru Bonnieux, fiindca panorama din crestetul dealului e memorabila, iar cafenelele si restaurantele de aici merita un scurt popas.
Ziua a 5-a: Partea de Sud a LuberonuluiFa o plimbare pana la Lourmarin - aici se afla fost primul castel renascentist construit in Provence. O sa-ti placa strazile intortocheate, pavate cu piatra cubica, pe care, la inceputul secolului al 20-lea, au rasunat si pasii lui Albert Camus.
In cursul dupa-amiezii, opreste-te la Cucuron - cunoscut pentru bazinul din centru - atat de mare incat pare mai degraba un lac.
Adaposteste multe specii de pesti recunoscatori pentru viata linistita - nimeni nu se incumeta sa arunce monede in fantana! Bazinul si piata sunt umbrite de copaci vechi de 200 de ani, de aceea terasele de aici sunt racoroase chiar si in mijlocul verilor fierbinti.
Ziua a 6-a: Aix-en-Provence si CezanneAici merita sa-ti petreci ultimele doua zile - Aix reuseste sa concentreze sicul parizian de pe Rive Gauche si relaxarea provensala - bulevardele si pietele publice sunt marginite de case vechi de 300 de ani si punctate de fantani arteziene acoperite cu muschi.
Lei de piatra pazesc artera principala - Cours Mirabeau - unde francezi si turisti deopotriva se bucura de razele soarelui, sorbind espresso si devorand farfurii uriase cu bouilabaisse (Stim cateva hoteluri bune!
De exemplu, Villa Galicci, un conac din secolul al 18-lea, cu un restaurant renumit si o piscina minunata). Ia pranzul in oricare din micile bistrouri din Viel Aix - centrul istoric - si apoi viziteaza Atelierul lui Cezanne.
Pe drum, vei avea ocazia sa treci pe langa locurile unde a trait, a studiat si a pictat, urmand asa-numitul Traseu al lui Cezanne, marcat cu placi de bronz inscriptionate cu litera C.
Ziua a 7-a: MarsiliaLa final, acorda o zi celui mai vechi oras din Franta - Marsilia. Da, e mai vechi decat Parisul, a fost infiintat acum 2600 de ani! Dupa o plimbare prin Vechiul Port si pe stradutele pavate cu piatra cubica, traverseaza spre Le Panier.
Initial, un cartier muncitoresc, Le Panier a fost renovat si reabilitat. Poate fi strabatut la pas. Acum, fatadele proaspat zugravite lumineaza strazile, iar atelierele mestesugaresti si restaurantele impanzesc zona in care, inainte, nu indrazneau sa se aventureze nici cei mai curajosi marseillezi!
Si, daca iti plac romanele lui Dumas, ai acum ocazia sa reconstitui aventura Contelui de Monte Cristo cu o croaziera spre Chateau d’If.
-
Sunt locuri de care te indragostesti intr-o secunda. Insa daca pasii te poarta spre Provence, vei avea nevoie de mai putin de-atat.Campuri pline de lavanda care se intind cat vezi cu ochii, tufe inflorite de leandru, trandafiri si mosc.. Nu e de mirare ca pictori faimosi precum Cezanne, Van Gogh si Chagall au fost fermecati de peisajele provensale, dovada fiind multitudinea de tablouri reprezentand viata idilica in Provence.Calatoria in Provence ramane in mintea tuturor ca un moment magic. Mirosul de cimbru salbatic, casutele idilice cu acoperisuri rosii, cerul de culoarea azurului, vantul care bate dinspre Valea Rinului..Odata ajuns aici, „Raiul pe pamant” parca nu ti se mai pare o metafora. Dupa Paris, Provence este prima destinatie turistica cea mai vizitata din Franta. Si nu e de mirare.O vacanta in Provence iti va oferi o desfatare unica pentru simturi. Culorile splendide ale peisajului si tonurile puternice ale raurilor de lavanda formeaza un peisaj specific sub cerul de un albastru mediteranean.Provence merita descoperit in orice moment, insa primavara si vara sunt perioadele optime, cand campurile sunt pline de flori si temperaturile sunt indeajuns de ridicate.
Obiective/ Atractii turistice:Aix-en-Provence - orasul artei, Avignon - cu Palatul Papal si Podurile de pe Raul Rohn, Toulon si insulitele sale Iles d’Hyeres sau Arles - orasul a carui culoare si atmosfera l-a inspirat pe Van Gogh sunt doar cateva dintre orasele cele mai vizitate din zona.Capitala regiunii este Marsilia, al doilea oras ca marime in Franta. Nisa este principalul oras-statiune de pe Riviera Franceza si poarta catre Monaco si Monte Carlo.Cu toate acestea, poate cea mai importanta atractie din aceasta regiune e reprezentata de satele si oraselele fermecatoare, cu peisajele lor unice, cu traditiile, vinurile, macarurile si atmosfera provensala, ce pot fi decoperite cu masina sau pe bicicleta, calatorind pe drumurile de tara si nu neaparat pe autostrazi - Saint-Paul de Vence, Bonnieux, Roussillion, Gordes sunt unele dintre cele mai frumoase. -
Joaca cel putin o data pétanque, un joc cu bile extrem de faimos in Franta, iar dupa hidrateaza-te cu un pahar de pastis - traditionalul rachiu de anason.
Bucura-te de micul dejun intr-una dintre incantatoarele cafenele, plimba-te pe stradutele pietruite si trage un pui de somn la umbra unui maslin batran. Viseaza cu ochii deschisi si nu te uita la ceas - important este sa petreci o zi placuta in mijlocul naturii. Gandeste-te ca masa de pranz sau cina dureaza cel putin doua ore - asta fiindca trebuie sa te lasi cuprins de atmosfera locala, care innobileaza savorile din farfurie!
-
-
La Mirande - Avignon, Franta
Pe vremuri palat al Cardinalilor, a fost renovat in stil baroc in secolul al 17-lea de arhitectul Pierre Mignard. Desi se afla imediat langa Palatul Papilor, in centrul orasului, zidurile vechi de sute de ani l-au transformat intr-un sanctuar al linistii si relaxarii. O vizita aici te va transpune in epoca dinaintea Revolutiei Franceze. Un sejur nu e complet fara o masa la restaurantul hotelului, celebru in regiune!
la cerere -
Villa Gallici - Aix en Provence, Franta
Interioare luxoase, atmosfera unica, ce combina romantismul cu facilitatile unui hotel de top. Aix en Provence e punctul ideal din care poti explora toata regiunea iar Villa Gallici e, fara indoiala, una dintre cele mai bune optiuni de cazare. Pasionatii de vin vor aprecia crama – amenajata intr-un pavilion datand din Secolul al 18-lea, unde se pot degusta vinuri excelente de productie locala si internationala.
la cerere -
Chateau de la Pioline- Aix en Provence, Franta
Isi va redeschide portile in martie 2016, dupa o restaurare minutioasa, menita sa-i redea farmecul desavarsit de-a lungul istoriei si spiritul domolit doar partial de trecerea veacurilor, insa nestins - pentru ca, in ciuda timpului, Chateau de la Pioline isi mentine locul in topul celor mai frumoase castele din Provence! Restaurantul, situat intr-un superb salon amenajat in stil Louis XVI, iti intampina oaspetii cu savoari provensale si parfum de tei - in timpul verii, mesele sunt aranjate pe terasa umbrita, cu vedere la parcul vechi de sute de ani.
la cerere
-
-
La fel cum verdele stralucitor al maslinilor caracterizeaza peisajul, uleiul de masline domina meniul, completat de usturoi.
Sosul special cu usturoi - aioli - este folosit in orice combinatie posibila, alaturi de o selectie specifica de ierburi aromatice si condimente. Extrem de renumite sunt tocanele din Provence. Ratatouille este o tocanita de legume, devenita celebra si datorita filmului de animatie cu acelasi nume - preparatul isi are originile aici.
Trufele sunt specifice in nordul provinciei, cand preturile lor sunt accesibile din noiembrie pana in martie.
Sa nu uitam ca suntem in Franta, prin urmare branza este nelipsita si se serveste de obicei la finalul mesei. Probabil ca nu vei avea timp sa gusti toate tipurile de branza produse aici - sunt cateva sute. Dar merita sa incerci. Si, daca am ajuns la branza, nu te poti bucura de ea fara un vin bun.
Vinurile cele mai bune din Provence sunt cele rose, dar si cele albe si rosii, precum Gigodas si Châteauneuf-du-Pape, repere pentru cunoscatori.
Chiar daca nu esti un degustator profesionist, trebuie sa incerci neaparat vinurile casei. Vinul casei se gaseste in fiecare restaurant, bar sau pensiune din Provence.
cum ajungi acolo
Cel mai apropiat aeroport international este Nisa - unde exista zboruri directe, operate de companii de linie si low cost.
O aventura in Provence nu poate fi traita la cote maxime decat in ritmul propriu - de aceea te sfatuim sa-ti inchiriezi o masina - nu uita ca vei avea nevoie de o carte de credit internationala, ca garantie.
Travel Tips
Fa o vizita in micul port Cassis, unde podgoriile se invecineaza cu dealurile calcaroase aflate deasupra golfurilor stancoase. La fel de atragator este Jura, cu grandiosul Chateau Chalon.
Petrece cateva zile in satele din Provence. Aici vei invata ca nu ai nevoie de foarte multe pentru a te bucura de viata: o branza buna, o bagheta proaspata si un vin aromat, savurate intr-un peisaj incantator sunt suficiente, mai ales daca esti insotit de cei dragi. La plecare, sensul expresiei joie de vivre ti se va citi pe fata.