la cerere
vezi harta
Mexic - quesadilla, plaja si vestigii mayase
  • Unele locuri te uimesc, altele te seduc - Mexicul le face pe amandoua. Doar prin magie s-ar putea explica de ce un loc in care s-au intalnit atat de multe culturi si-a pastrat autenticitatea, farmecul si misterul. 

    Iti propunem un circuit care atinge capitala Mexico City, orasele coloniale Guanajuato si San Miguel de Allende si superbele plaje din Peninsula Yucatan.


    Cand ar trebui sa vizitezi Mexicul? 

    Depinde de toleranta ta la caldura si umiditate. Din iunie pana in octombrie, Mexicul e afectat de sezonul ploios, asa ca, daca nu te deranjeaza "dusurile" de dupa-amiaza, poti sa-ti organizezi fara grija vacanta atunci. In septembrie si octombrie, zona de coasta e expusa uraganelor, iar in iulie si august temperaturile sunt extrem de ridicate. Ia toate aceste detalii in calcul atunci cand iti planifici vacanta. 

     

    Itinerariu:

    Ziua 1 – Mexico City

    Vacanta ta incepe in Mexico City. De la aeroport, vei fi transferat la hotelul Four Seasons , situat central, langa Paseo de la Reforma si Parcul Chapultepec, in cartierul exclusivist Polanco.


    Ziua a 2-a – Coyoacan si Xochimilco

    Astazi vei explora suburbiile pline de farmec ale Mexico City. Opreste- te in Plaza San Jacinto  si admira magazinele  cu bijuterii, ceramica si sticlarie, toate produse de artizanii locali. 

    Exploreaza Bazarul Artizanal din Coyoacan, unde vei gasi numeroase suveniruri, de la ceramica la tesaturi. Viziteaza Casa Azul, unde vei vedea lucrari originale ale Fridei, precum si fotografii ce marcheaza evenimentele din viata acesteia.

    Dupa Coyoacan, aventureaza-te pana in cartierul Xochimilco.Vei face o croaziera pe canalele artificiale, strabatute de insulite cu flori, intr-una din traditionalele gondole, cunoscute ca „trajineras”. 

    Dupa, te poti intoarce la hotel pentru relaxare, iar seara o poti dedica unei iesiri in oras. 

     

    Ziua a 3-a – Teotihuacan – San Miguel de Allende

     
    Porneste intr-un tur al zonei arheologice din Teotihuacan, la 45 km de Mexico City . Orasul, parasit in anul 750, era considerat un loc sfant de catre azteci. Aici, cele mai importante repere sunt Piramidele Soarelui si Lunii. 

    Dupa Teotihuacan, excusia continua spre San Miguel Allende, un oras aflat in Patrimoniul UNESCO, cu vile superbe, gradini luxuriante si fantani impresionante. Pentru un plus de autenticitate si culoare locala, iti recomandam sa te cazezi la Casa de Sierra Nevada by Orient Express




    Ziua a 4-a – San Miguel de Allende

    Cel mai bun mijloc de a simti farmecul acestui oras este sa-l parcuri la pas, deci incalta-te cu ceva comod. Vei vizita Parroquia de San Miguel - o catedrala neo-gotica  si Casa de Allende- muzeu dedicat lui Ignacio Allende, erou al Razboiului de Independenta. Bucura-te de o masa traditionala in oricare din restaurantele locale. 

    In Piata Centrala -  El Jardin - se afla numeroase galerii de arta - viziteaza macar una din ele. Aseaza-te pe una din bancile de pe margine si observa oamenii, bucura-te de muzica live (in chioscul situat in centru au loc concerte in fiecare zi). El Jardin e locul de intalnire al localnicilor si, totodata, inima acestui oras colonial.  

     


    Ziua a 5-a – San Miguel de Allende – Guanajuato

    Dupa micul dejun, pleci spre  Guanajuato, oras inclus in Patrimoniul UNESCO, unde vei explora strazile intortocheate si pasajele subterane, Marele Teatru Juarez , Alhondiga de Granaditas - cladirea a fost initial un depozit de cereale, acum adaposteste un muzeu de arta - si Piata Hidalgo, proiectata de Gustave Eiffel .  

    Ulterior, un tur intr-o mina locala - de exemplu, La Valenciana, iti va da mai multe informatii privind mineritul argintului, asa cum avea loc in  secolul al 16-lea.

    Vei explora cavernele, unde sunt expuse instrumentele de forare folosite in vechime. Parte din mine au fost restaurate si expun echipamentele originale, precum si artefacte istorice. Vei putea observa reprezentari ale Fecioarei Maria, sculptate in peretii minelor si un labirint de coridoare inguste care merg pana in profunzimea muntelui. In imediata apropiere a intrarii se afla Templul San Cayetano - un monument care atesta bogatia adusa de minerit. Construit din piatra roz de catre Contele de Valenciana, are un interior bogat ornamentat, altare imbracate in argint si picturi murale enorme. 

     

    Ziua a 6-a – Guanajuato - Muzeul Mumiilor si Callejon del Besso 

    E, probabil, cea mai populara atractie din Guanajuato. Mumiile provin din Pantheonul Santa Paula - un sit arheologic cu nise, morminte si mausolee, incarcat de o atmosfera misterioasa. In 1865 a avut loc prima exhumare - trupul unui doctor francez, Remigio Leroy,  cel mai vechi exponat al colectiei. Conservat in mod miraculos, datorita calitatilor solului, a atras sute de vizitatori care au inceput sa viziteze locul, parte din ei, manati de curiozitate, altii de misticism. In zilele noastre, colectia muzeului numara peste 100 de mumii, toate gasite in Pantheonul Santa Paula.  O vizita la muzeu va fi un contact cu filosofia de viata a mexicanilor, cu felul in care acestia privesc si accepta moartea. 


    In centrul orasului poti vizita Aleea Sarutului (Callejon del Besso). Legenda care inconjoara acest loc e o poveste de dragoste. Dona Carmen, singura fiica a unui barbat violent si incapatanat, s-a indragostit de Don Luis, in ciuda intentiilor tatalui, care planificase o casatorie cu un nobil bogat, pentru a-si restabili situatia financiara. Una dintre ferestrele casei in care locuia Dona Carmen dadea inspre o alee atat de ingusta, incat peretele cladirii de vis-a-vis se putea atinge. Don Luis a cumparat casa vecina, insa, in timp ce vorbea cu iubita sa, tatal acesteia a navalit in camera si a ucis-o.  De atunci, aleea dintre cele doua case  a fost cunoscuta sub numele de Callejon del Besso, in amintirea povestii celor doi indragostiti. 

    Pentru fotografii perfecte, urca pana la monumentul El Pipila - cel mai bun punct de belvedere.


    Ziua a 7-a - Cancun

    Dimineata devreme, vei fi transferat spre Mexico City  (drumul dureaza 4 ore). De aici, iei un zbor intern spre Cancun, pentru cateva zile de relaxare la plaja. Iti recomandam sa te cazezi in Playa del Carmen, mai degraba decat in Cancun -  mai putin aglomerata si plina de culoare, Playa del Carmen e o destinatie mai ofertanta atat ca obiective de vizitat, cat si ca atmosfera.

    Faleza, denumita " Quinta Avenida", e locul principal de promenada si de-a lungul ei vei gasi magazine de artizanat, restaurante, cluburi si hoteluri. 

    Daca vrei sa faci snorkelling si diving, poti lua un ferry catre Cozumel - e cel mai bun loc. Daca esti pasionat de arheologie si istorice, trebuie sa stii ca principalele situri mayase se afla foarte aproape. Tulum si Xel-ha sunt cele mai cunoscute, dar merita sa te aventurezi si pana la Coba sau Punta Laguna. Putin mai spre Nord gasesti Valladoid si Chichen Itza, care nu mai are nevoie de prezentare. Poti ajunge aici cu un autobuz, cu excursiile oferite de agentiile locale sau poti inchiria o masina. 

    Tot in apropiere se afla si Xcaret - gandeste-te la Disneyland, dar transpune-l in perioada mayasa! Poti sa-ti petreci o zi intreaga aici sau, daca te plictisesti, poti sa mergi la Parcul Xel Ha, pentru snorkelling.  Cele mai interesante destinatii pentru iubitorii de sport si natura sunt Pestera Aktun Chen ( la Sud de Akumal), Parcul Ecologic Tres Rios ( Nord de Playa del Carmen), Gradina Botanica Yaax Che ( la Sud de Puerto Morelos ) si Rezervatia Biosferei Sian Ka 'an, la Sud de Playa del Carmen. 

    Vei observa fara indoiala cavitatile din pamant - se numesc cenote si sunt alimentate de apele izvoarelor. Poti sa inoti , sa faci snorkelling sau diving in cenote si experienta e memorabila. Toata zona rurala de pe Riviera Maya e interesanta - orasele pastreaza inca atmosfera si cultura mayasa .  

    Dupa lasarea intunericului, barurile de-a lungul falezei revin la viata, cu sute de lumini si muzica puternica - de la reggae la salsa si cantece traditionale mexicane. Bucura-te de muzica live si de un cocktail pe plaja, sub lumina lunii . 

    Ziua a 13-a 

    Vei fi transferat catre aeroportul din Cancun, pentru zborul de intoarcere ! 


    Itinerariul include :

    - bilet de avion Bucuresti - Mexico City - Cancun - Bucuresti

    - transferuri sau inchiriere auto pentru zilele 3 - 7

    - cazare 2 nopti Mexico City ( mic dejun) 

    - cazare 4 nopti San Miguel de Allende ( mic dejun) 

    - cazare 6 nopti Playa del Carmen/ Cancun ( all inclusive) 


  • Ce vei vizita?

    Mexico City – unde n-ar trebui sa ratezi :  Zocalo (piata centrala, ce dateaza din perioada coloniala), Muzeul de Antropologie, Xochimilco - sau "gradinile plutitoare", canale artificiale cu insulite intre ele, pe care sunt plantate flori , Coyoacan - un cartier distins cu titlul de "barrio magico"- deosebit de pitoresc, cu cladiri coloniale, biserici interesante, stradute pavate cu piatra cubica si magazine de artizanat .

    Teotihuacan – vechi oras aztec situat la 45 de km de Mexico City - dateaza din sec. 6 i.e.n. - a avut in perioada de apogeu 200000 de locuitori, apoi, in anul 750 a fost parasit complet, fara sa fie cunoscute motivele. Totusi, a continuat sa fie considerat un oras sfant pana la venirea colonistilor spanioli - de altfel, in traducere, Teotihuacan inseamna "locul unde omul devine zeu". Iti recomandam sa iei un autobuz din Mexico City pentru a ajunge aici - pretul e mult mai convenabil decat excursiile organizate de agentiile locale, plus ca vei avea timp sa explorezi Templele Soarelui si Lunii in ritmul tau, fara sa te uiti la ceas. 

     

    San Miguel de Allende – se spune ca San Miguel e un fel de Disneyland pentru pensionarii americani - si e adevarat ca locul are o atmosfera desprinsa din povesti care poate parea artificiala - insa arhitectura coloniala, strazile inguste si lumina deosebita reflectata de soare pe cladirile colorate si pe bisericile stravechi , festivalurile si paradele cu focuri de artificii si dansatori imbracati in costume traditionale sunt motive suficiente ca sa-i rezervi cateva zile pe itinerariul tau in Mexic. Aerul cosmopolit al orasului se regaseste si in restaurantele excelente si hotelurile de lux.

    Guanajuato – rataceste pe strazile pline de culoare si viziteaza biserica San Cayetano, Aleea Sarutului, El Pipila si Muzeul Mumiilor.

    Playa del Carmen si Cancun - pentru plaje minunate si situri arheologice mayase, pentru snorkeling, shopping si distractie , merita sa te opresti macar 5-6 zile. 

  • E greu de crezut ca o capitala atat de mare, haotica si agitata ca Mexico City poate fi un secret bine pastrat, dar realitatea este ca turistii se indreapta in masa catre zonele de plaja, neglijand interiorul tarii. Probabil ca sunt intimidati - Mexico City e aglomerat, destul de murdar si pe alocuri poate fi periculos. Dar calatorii pasionati se indragostesc de DF - Distrito Federal, cartierul boem al capitalei - inca de la prima vizita. 

    Mercado San Juan e locul unde subiectele de discutie variaza intre retete de sosuri cu ...furnici (hormiga chicatana) sau supa cu creveti uscati si virtutile cafelei cultivate in Veracruz. Aici, bucatarii vin ca sa se inspire si diversitatea marfurilor e ametitoare - poti gasi in acelasi loc halci de mistret atarnate de tavan, alaturi de varza bok choy, branza spaniola si vinuri locale. Incearca sa ajungi in jur de ora 10 dimineata, pentru a evita aglomeratia.

    Mexico City are si o bogata mostenire artistica si arhitecturala. Dolores Olmedo a pozat pentru artistul Diego Rivera la 20 de ani. Acum, mosia ei de 8 hectare adaposteste Muzeul Dolores Olmedo, cu una din cele mai mari colectii de picturi, desene si litografii semnate de Rivera - si de sotia acestuia, Frida Kahlo. 

    2 Noiembrie e cea mai importanta zi din calendarul mexican si, probabil, una din cele mai colorate. Ziua Mortilor, traditie datand inca din perioada mayasa, e, de fapt, o celebrare exuberanta a vietii. Pe tot teritoriul Mexicului, locuitorii isi onoreaza nu numai rudele disparute, prietenii si stramosii, ci si personalitati istorice si culturale. Mormintele sunt curatate si impodobite cu flori. In toate casele sunt construite altare pe care se pun bomboane in forma de cranii, fotografii ale celor morti, felurile lor preferate de mancare si , adesea, o sticla de bere sau tequila. In multe orase ( Mexico City, Oaxaca, Patzcuaro si San Miguel de Allende) in jurul pietelor principale sunt amplasate altare enorme, strazile sunt decorate cu hartie colorata, iar paradele si muzica dureaza pana tarziu in noapte. 

    • Casa de Sierra Nevada - San Miguel de Allende, Mexic

      E inconjurat de gradini racoroase si arcade de piatra, iar portile grele din lemn izoleaza curtile interioare de zgomotul orasului. Oricat de linistit ar parea, insa, hotelul Casa de Sierra Nevada are o amplasare perfecta, chiar in centrul orasului, asa ca nu-ti ramane decat sa faci un pas afara, ca sa fii asaltat de zgomot si culoare. Amenajat in stil colonial, dispune de un centru spa si de propria scoala de gatit, Sazon. Face parte din lantul Belmond (Orient Express).

      la cerere
    • Belmond Maroma Resort & Spa - Playa del Carmen, Mexic

      Inconjurat de jungla, pe malul unei plaje cu nisip alb, Belmond Maroma e unul din cele mai frumoase hoteluri ale Mexicului, oferind un sanctuar de liniste si relaxare si o atmosfera magica. Poti incepe ziua cu Yoga, urmata de o sauna traditionala - temazcal - iti poti petrece ziua inotand in ocean sau plimbandu-te prin gradinile inflorite, cu papagali si fluturi colorati. Exploreaza ruinele mayase, pesterile scufundate misterioase sau distreaza-te toata noaptea in cluburile animate de la malul marii! 

      la cerere
    • Four Seasons - Mexico City, Mexic

      Four Seasons Mexico City e situat foarte aproape de Parcul Chapultepec, in mijlocul cartierului exclusivist Polanco. Cele 240 de camere ofera vedere la gradinile interioare sau la marile bulevarde ale orasului. Toate sunt spatioase si amenajate elegant. Barul Fifty Mils ofera cocktailuri indraznete, iar restaurantul Il Becco e unul din cele mai bune din oras.

      la cerere
  • Bucataria mexicana e un amestec indraznet - si picant - de influente locale si spaniole - probabil, cea mai buna ilustrare a diversitatii culturale a acestei tari fascinante. 

    Cand exploratorul spaniol Hernan Cortes a ajuns aici in 1519, a descoperit specii de fructe, legume si animale salbatice neintalnite pana atunci : mango, ananas, avocado, rosii , nuci de cocos, fasole si chilli. Colonistii spanioli au introdus in Mexic alimente din Europa ( usturoi, cereale, orez, vin ) si, in secolul al 19-lea, colonistii francezi si-au pus si ei amprenta asupra bucatariei mexicane - in special in metodele de preparare. Prajiturile si produsele de patiserie intalnite in Mexicul zilelor noastre sunt, multe, de origine franceza, reinterpretate in stil mexican.  

    Guacamole - fara indoiala, unul din cele mai populare preparate - dateaza din perioada azteca. Contine avocado copt, ceapa, rosii, suc de lamaie, chilli si usturoi si se serveste de obicei cu chipsuri din tortilla. 

    Enchiladas  au si ele o istorie lunga - in perioada mayasa, pestii mici, proaspat pescuiti, se mancau infasurati intr-o tortilla de porumb. Acum, tortillas se fac si din faina de grau si pot contine o multime de umpluturi - carne, branza, fasole, legume - toate stropite cu sos de chilli. 

    Elote - sau porumbul fiert - se vinde la fiecare colt de strada, fie intreg, fie doar boabele, desprinse de pe cocean, in pahare, pudrate cu sare, chilli, suc de lime, unt, maioneza sau smantana. 

    Chiles en nogada e unul din cele mai reprezentative feluri nationale - ardeii poblano se umplu cu picadillo (un amestec cu carne, fructe si condimente). Sosul de smantana cu nuci si boabele de rodie, impreuna cu ardeii verzi reprezinta culorile steagului mexican. Preparatul e originar din Puebla si se spune ca a fost pregatit in cinstea lui Don Agustin de Iturbide, eliberatorul si Imparatul Mexicului. 

    Iubitorii de ciocolata au de ce sa se bucure - in fond, aztecii au fost primii cultivatori de cacao, iar zecile de sortimente care se vand aici pot satisface orice exigenta - cele mai cunoscute marci de ciocolata sunt Abuelita, Carols V, Ibarra si Don Gustavo. 

    Churros - gogosi prajite - sunt foarte populare in Mexic- desi se gasesc in toate tarile din America Centrala si Latina, si chiar si in Spania si Franta. Se mananca de obicei la micul dejun, inmuiate in ciocolata calda sau cafea cu lapte. 

    Cel mai cunoscut export al Mexicului - tequila - se produce doar in Statul Jalisco si in anumite regiuni din Guanajuato, Michoacan, Nayarit si Tamaulipas. Tequila se obtine din siropul fermentat de agave albastre si trebuie sa stii ca singura tequila autentica provine din Mexic- fiind un produs cu denumire de origine controlata.

    In ultimele zeci de ani, pe masura ce s-a format clasa de mijloc a societatii mexicane, gastronomia pare sa se indrepte intr-o noua directie. Tortilla e treptat inlocuita cu painea alba, siropul de papaya si sucul de portocale pierd teren in fata Coca Cola, iar adolescentii mexicani se feresc de sosurile iuti cu chilli mai rau decat un "gringo", in timp ce fast food-urile internationale castiga lupta cu micile restaurante locale - nu-i de mirare, asadar, ca obezitatea a devenit o problema de sanatate nationala in Mexic. 

    Asa ca, in cele 12 zile pe care le vei petrece aici, asigura-te ca ai incercat cel putin cateva din preparatele traditionale autentice - nu cauta restaurante scumpe, aproape de atractiile turistice, alege mai degraba pietele in aer liber, carciumile de la colt de strada sau restaurantele mici, de familie - doar asa vei putea intelege si savura bucataria mexicana. 

cum ajungi acolo

Ai zboruri cu escala  din Bucuresti pana la Mexico City si retur din Cancun, tot cu escala, cu majoritatea companiilor de linie. Distantele in Mexic sunt foarte meri, asa ca din Mexico City pana la Cancun iti recomandam un zbor intern. 

Travel Tips

San Miguel de Allende are o traditie artistica bogata. La Aurora - fosta fabrica de confectii textile - adaposteste acum peste 40 de studiouri, galerii de arta, magazine si restaurante. Daca o vizitezi in prima vineri din luna, poti sa faci cunostinta cu artistii  la un pahar de vin si, daca te inscrii la unul din seminarele organizate aici, te poti transforma din iubitor de arta in creator!