Descopera Portugalia
  • Portugalia, cea mai vestica tara din Europa, mai este cunoscuta si sub denumirea de „Tara celor 3 F”.  Nu vine de la Fantastica, Fabuloasa, si Fermecatoare, desi toate cele trei adjective o descriu perfect,  ci de la Fotbal, Fatima (unul dintre cele mai importante orase de pelerinaj ale crestinitatii) si renumita muzica Fado.

    Orase mari, sate traditionale, viata culturala, distractie si plaje pe malul Atlanticului – daca vrei o vacanta care sa le includa pe toate, Portugalia e alegerea perfecta. 

    Circuitul incepe in Lisabona, unde vei sta timp de 4 nopti la Hotelul Altis Avenida 4*- situat ideal, aproape de Avenida Liberdade, principalul bulevard, si de Praca do Commercio si malul Raului Tejo.

    Principalele obiective din Lisabona sunt  Turnul Belem, Castelul Sao Jorje, Manastirea Jeronimos, - unde se afla mormantul lui Vasco da Gama, Parcul Natiunilor, construit in 1998, cu ocazia Expoziei Mondiale care a marcat 500 de ani de la calatoria lui Vasco da Gama in India. Parcul Natiunilor e, de fapt, un intreg cartier, extrem de modern, care contrasteaza puternic cu peisajul din centrul Lisabonei. 

    Rezerva-ti o zi pentru Sintra - statiunea, intemeiata pe varful dealurilor si inconjurata de paduri de pini, a fost preferata aristocratiei portugheze, care si-a construit aici palate si resedinte somptuoase si parcuri - viziteaza neaparat Quinta da Regaleira - interesanta atat pentru cladirea bogat ornamentata cat si pentru gradina. 

    Nu-ti pierde mai mult de o jumatate de zi in Cascais - aici poti face o plimbare scurta in centru, care e situat chiar la malul marii si Estoril - dar daca vrei sa faci ture de circuit, trebuie sa-ti faci rezervare cu mult timp inainte. Evora , la 120 km de Lisabona, e interesanta pentru centrul istoric - inclus in Patrimoniul UNESCO si sanctuarul cu peretii imbracati in intregime in oase umane. 

    Plecare spre nord - va opriti pe drum la Nazare- un sat pescaresc fermecator unde veti sta timp de doua nopti la Hotel Magic Art 4* In afara de statiune - care e foarte pitoreasca si ferita de agomeratia turistica,  poti vizita in zona Obidos si Fatima

    Obidos e considerat cel mai romantic sat medieval din Portugalia, iar Fatima e un cunoscut centru de pelerinaj - dupa ce in 1917 au avut loc asa-numitele aparitii ale Fecioarei Maria. 

    Excursia continua spre Coimbra , unde te vei caza 2 nopti la Hotel Ibis 2* - centrul istoric cu Universitatea se pot vedea intr-o singura zi,  dar in apropiere se afla si Batalha, a carei manastire e in patrimoniul UNESCO si careia poti sa-i dedici cateva ore. 

    Mai departe, te vei indrepta spre  Porto ,  unde te vei caza pentru doua nopti la superbul Pestana Do Freixe, cladire istorica renovata, inclusa in Leading Hotels of the World.  Intr-una din zile ar merita sa vizitezi si Guimaraes, pentru centrul istoric inclus in patrimoniul UNESCO, si pentru palatul construit de Ducele de Braganca.

    In Porto nu rata:  Districtul Ribeira (centrul istoric), Muzeul de arta contemporana si Vila Nova da Gaia - orasul e situat chiar vis-a-vis, peste Raul Douro si e legat de Porto printr-o serie de poduri spectaculoase, dar si prin istoria comuna a producerii si distributiei vinului de Porto - producatorii au fost obligati sa-si amplaseze depozitele aici, iar seara, dupa ce se lasa intunericul, tot malul raului e luminat de sute de neoane care semnalizeaza magazinele, restaurantele si cramele ce ofera degustari de vin. 

    Circuitul include : 

    - bilet de avion Bucuresti - Lisabona - Bucuresti 

    - inchiriere auto 

    - cazare 4 nopti Lisabona

    - cazare 2 nopti Nazare

    - cazare 2 nopti Coimbra

    - cazare 2 nopti Porto 


  • Cu o diversitate surprinzatoare, o clima idilica si localnici amabili, Portugalia atrage atentia oricarui vizitator, oferind oportunitati nelimitate de la petreceri pe plajele sofisticate pana la plimbari in centre medievale fermecatoare. 

     

    Obiective/ Atractii turistice:

    Lisabona: Belem, Alfama – cel mai vechi cartier al orasului, Baixa, Chiado, Bairro Alto, Metroul – reprezinta nu doar un mijloc de transport in comun, ci si un prilej de a lua pulsul artistic al orasului, Museu do Azulejo (Muzeul Faiantei), Muzeul Marinei, Praca do Rossio, Praca do Restauradores, Castelo do Sao Jorge, Parcul Natiunilor, Ericeria – un adevarat paradis pentru surferi, Muzeul de arta Gulbenkian.

    Fatima: Sanctuarul, Manastirea Alcobaca, Biserica Maicii Domnului, Muzeul Figurinelor din ceara.

    Porto: Centrul Istoric – aici se afla si Casa do Infante, Muzeul Serralves, Muzeul Romantic Quinta da Macierinha, Muzeul Vinului de Porto – da, faimoasa licoare a lui Bachus are propriul muzeu, Turnul Clerigos, Palatul Bursei, Gradinile Palatului de Cristal, Catedrala Porto.

    Braga: Catedrala, Arvore da Vida (Copacul vietii), Biserica Bom Jesus, Palatul Dona Chica, Teatrul Circo, Biserica Do Carmo, Citadela Briteiros, Gradina Palatului Biscainhos.

    Cascais: Citadela, Muzeul Castro Guimaraes, Caverna Gura Iadului, Parcul Palmela, Plaja Guincho, Muzeul Maritim, Centrul Cultural.

    Evora: Templul Roman, Piata Praca do Giraldo, Catedrala, Manastirea din Evora, Capela dos Ossos – Capela Oaselor, o destinatie sacra, macabra dar interesanta.

    Guimaraes: Palatul Ducilor de Braganza, Castelul din Guimaraes, Biserica San Francisco, Biserica da Oliveira, Manastirea do Carmo, Piata Santiago, Teleferico da Penha.

    Aveiro: Catedrala, Biserica Sf. Dominic, Muzeul Aveiro – unde cea mai importanta piesa este portretul Sf. Joana.

    Coimbra: Universitatea din Coimbra, Se Velha (Catedrala Veche), Praca do Comercio.

  • Plimba-te seara pe strazile din Alfama  – cel mai vechi cartier al Lisabonei, opreste-te la una dintre terase, savureaza o bere Super Bock si asculta muzica fado.

    Inchiriaza un apartament in Bairro Alto si traieste ca un localnic, iar seara bucura-te de agitatia de pa esplanada Miradouro de Sao Pedro de Alcantra.

    Plimba-te prin Praca do Comercio si ia tramvaiul de epoca rosu. Nu conteaza unde merge, din el poti admira tot orasul! 

    Opreste neaparat la Pasteis de Belem, celebra patiserie aflata in Belem, aproape de Turn si Manastirea Dos Jeronimos si cumpara pasteis de nata - dar pregateste-te sa stai la coada, pentru ca sunt extrem de populare! 

    • Hotel Ibis- Coimbra, Portugalia

      Chiar daca nu se inscrie in categoria hotelurilor de lux, Ibis Coimbra se bucura de o amplasare perfecta, pe malurile Raului Mondego, aproape de toate obiectivele turistice si dispune de acces internet, un restaurant si parcare. 

      la cerere
    • Altis Avenida - Lisabona, Portugalia

      Probabil, unul din cele mai bune hoteluri din Lisabona - cu un farmec aparte, inspirat de perioada anilor '40. Are 70 de camere confortabile si o frumoasa terasa pe acoperis . Amplasarea e ideala, chiar langa Avenida Liberdade, cel mai mare bulevard din Lisabona si Praca do Comercio. 

      la cerere
    • Pestana Palacio do Freixe- Porto, Portugalia

      Pestana Palacio do Freixe e un palat din secolul al 18-lea, renovat si inconjurat de gradini si sculpturi in granit. A fost inclus in Leading Hotels of the World. Initial amenajat in stil baroc de Arhitectul Nicolau Nasoni pentru primul proprietar( Jeronimo de Tavora), a fost redecorat dupa gustul celui de-al doilea stapan, Antonio Alfonso Veiled, cu influente maure. 

      la cerere
    • Hotel Magic - Nazare, Portugalia

      Situat in pitorescul Nazare, Magic Art Hotel e o cladire contemporana, cu doar 17 camere, toate decorate tematic. Desi a fost complet renovat, pastreaza arhitectura traditionala a zonei. Amplasarea este ideala, aproape de mare, dar si de obiectivele turistice!

       

      la cerere
  • Nu e o surpriza ca pestele e cel mai frecvent preparat din meniurile traditionale ale portughezilor. Iar dintre specii, codul e pe primul loc in topul preferintelor - pregatit dupa atat de multe retete, incat se spune ca se poate gati in alt mod in fiecare zi din an. 

    Supa este nelipsita de la masa portughezilor si cea mai populara este supa verde (caldo verde), gatita cu varza, carnati, cartofi si ulei de masline.

    Incearca si sopa alentejana, pregatita din pui si servita cu felii de paine uscata si un ou, fiert direct in oala.

    O alta mancare traditionala este caldeirada  -  tocana din mai multe feluri de peste, ceapa, cartoi si rosii - reteta difera de la un oras la altul, insa intotdeauna la prepararea ei se foloseste cel mai proaspat peste. 

    La desert, ai de ales intre arroz dolce  (budinca de orez), simpla dar delicioasa si pasteis de nata - dulciurile traditionale portugheze, cu aluat crocant si crema- cele mai bune sunt, se pare, cele pregatite la Pasteis de Belem, in Lisabona. 

    Vinul de Porto - cel mai popular export al Portugaliei - e servit alaturi de toate felurile de mancare, nu neaparat doar la desert. La producerea lui se adauga, inainte de finalizarea procesului de fermentatie, coniac sau alt alcool tare, iar rezultatul e un vin dulce si foarte tare( 19 - 22% alcool) . 


cum ajungi acolo

Ai zboruri directe pana la Lisabona , cu doua companii low cost . Daca preferi zboruri de linie, exista variante cu escala. La Porto poti ajunge, din Lisabona, fie cu masina inchiriata, fie cu un zbor intern. 

Daca inchiriezi masina, pregateste-te pentru taxele destul de mari de autostrada si tine cont ca, in Lisabona, parcarea e o reala problema - in centru nu poti stationa mai mult de 2 ore, asa ca iti recomandam sa inchiriezi masina dupa ce pleci din Lisabona catre Nord. 

Travel Tips

Fa o vizita la pogdoriile din Valea Douro si degusta vinurile locale.

Descopera viata de noapte din Alfama, cartierul cel mai vechi din Lisabona, unde se observa foarte pregnant influentele arabe. Aici, chiar si cele mai modeste restaurante de familie servesc un peste delicios, iar preturile sunt modeste. 

Urca in Elevador de Santa Justa pentru o panorama a Lisabonei pe inserat!