Maramures
 • Maramureșul este renumit pentru faptul că a reușit sa îşi menţină vii tradițiile, prin conservarea monumentelor arhitecturale.  Arhitectura maramureșeană iese in evidenţă prin elemente ca: porți de lemn cioplite cu măiestrie, case tradiționale, biserici din lemn cu turnuri înalte. Aceste biserici decorate cu fresce, reprezintă mai mult decât simple muzee - sunt deschise şi pentru public şi chiar puteți asista la slujbe. Opt dintre aceste biserici au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Comuna Săpânţa, situată la doar 4 km distanță de granița cu Ucraina este faimoasă în toată lumea pentru originalul „Cimitir Vesel" pe care îl găzduiește. Un altfel de cimitir, deține cruci pictate în culori vii peste care domnește un albastru special, care de mult timp poartă numele locurilor: Albastru de Săpânța.

  Meșterul Stan Ioan Pătraş, creatorul acestui cimitir, a cioplit prima cruce în 1935.

  După moartea lui, în 1977, mesteșugul i-a fost moştenit şi continuat până în zilele noastre de ucenicul lui, Dumitru Pop.

  Fiecare cruce este diferită de cealaltă: imaginile cioplite în lemn înfăţişează în mod naiv una din caracteristicile vieții celui îngropat acolo iar epitafurile sunt scurte poezioare lipsite de obișnuitele clișee și pline de tâlc, scrise la persoana I, ca o spovadă a răposatului însuși. 


  Sighetul Marmației 

  Municipiul aparține administrativ de județul Maramureș (cu municipiul Baia Mare ca reședința de județ). Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este cel mai important obiectiv turistic al orașului.

  Fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, ajunge în anul 1995 sub egida Consiliului Europei. Primele săli ale muzeului au fost inaugurate in 1997, an în care Memorialul a fost declarat “ansamblu de interes național”, totodată fiind recunoscut ca cel mai important proiect dedicat de societatea civilă, reconstituirii şi analizei trecutului comunist, unic in ţările est-europene.


  Bisericile de lemn din Budești Josani, Desești, Bârsana, Poienile Izei și Ieud Deal se află în Maramureșul istoric, cele de la Șurdești și Plopiș sunt din vechea Țară a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situată în Țara Lăpușului. Împreună, aceste 8 biserici de lemn reprezintă un ansamblu de exemple remarcabile de diverse soluții arhitecturale din diferite perioade și zone. Ele sunt înguste, dar înalte, cu turle suple și lungi la capătul vestic al clădirii.

  De aceea ele sunt expresia particularității locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul României.

  Se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn și a realizării învelitorilor din șindrilă, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafața portalurilor și ancadramentelor - ce se susțin pe stâlpi zvelți - simbolizând elemente de natură vegetală, animală și geometrică realizate prin dăltuire şi crestare.

 • Bisericile de lemn din Budești Josani, Desești, Bârsana, Poienile Izei și Ieud Deal se află în Maramureșul istoric, cele de la Șurdești și Plopiș sunt din vechea Țară a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situată în Țara Lăpușului.

  Împreună, aceste 8 biserici de lemn reprezintă un ansamblu de exemple remarcabile de diverse soluții arhitecturale din diferite perioade și zone.

  Ele sunt înguste, dar înalte, cu turle suple și lungi la capătul vestic al clădirii. De aceea ele sunt expresia particularității locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul României.

  Se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn și a realizării învelitorilor din șindrilă, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafața portalurilor și ancadramentelor - ce se susțin pe stâlpi zvelți - simbolizând elemente de natură vegetală, animală și geometrică realizate prin dăltuire şi crestare

 • Odată ajuns in Maramureș trebuie musai sa încerci cât mai multe preparate tradiționale. Pe fiecare masă trebuie neapărat să se găsească mămăligă cu urdă, sarmale cu pasat, plăcintă creaţă sau turtiţe de mălai. Se pare că sarmalele cu pasat sunt foarte apreciate, mai ales de către turiștii străini, care le devorează cu plăcere. Alte feluri de mâncare de mare rang sunt colacii împletiți sau cartofii copți cu usturoi.

  O legendă spune că atitudinea veselă în faţa morţii este un obicei dac. Din această legendă s-a inspirat si Stan Ion Pătraş când a creat Cimitirul Vesel, cu o mulţime de cruci colorate, cu așa-numitul  “albastru de Săpânţa” şi poezii inscripționate, care descriu scene din viaţa celor decedaţi. 

   

  Pe lângă bisericile din lemn, moroşenii mai au multe tradiţii si obiceiuri, printre care şi sculptarea porţilor din lemn din fata gospodăriilor. Construite în general pe trei stâlpi și un „fruntar” (pragul de sus al porții) din lemn de stejar, având „hăizașul” (acoperișul) șindreluit, porțile din această zonă au fost comparate adesea cu veritabile „arcuri de triumf”, pe sub care țăranii treceau cu demnitate, mândri de originea lor nemeșească.

  • Pensiunea Marioara - Breb, Ocna Sugatag

   Case și porți vechi de lemn, biserică de lemn din secolul XVII, vâltoare, potcovărie, horincii, meşteri artizani şi vechi tradiţii populare, ”self farming”, oameni simpli și prinți, natură pură, aer curat, munți, trasee de bicicletă ... toate strânse întru-un singur loc: Maramureș. 

   Veniți să le vedeți și să le simțiți! 

   De cum ați ajuns, ne ocupăm noi de dumneavoastră! Puteti alege traditionalismul unei case de lemn, veche din secolul trecut sau confortul unei locuinte noi.

   la cerere
  • Casa Iurca de Calinesti - Sighetul Marmatiei

   Pensiunea este situata in inima Tarii Maramuresului, cum este numit acest colt de pamant romanesc, incarcat de istorie si de legende, sculptate in lemn cu harnicie si darzenie de oamenii deosebiti ai acestor locuri.
   Pensiunea incearca sa aduca in sufletul calatorului care ii calca pragul o picatura din tot ceea ce inseamna Maramuresul. 
   O face cu responsabilitate, daruire, drag de oameni, traditii şi frumos.
   Ingredientele acestei picaturi la pensiunea Casa Iurca de Calinesti sunt: posibilitatea de a servi masa intr-un restaurant cu specific local (cu meniuri traditionale, cu muzica autentica din Maramures, iar pentru cei pasionati cu adevarate sarbatori ale traditiilor locale) si cu spatii de cazare care imbina cu eleganta si finete confortul cu traditia, rusticul cu modernismul. 

   la cerere
  • Pensiunea Doina - Sighetul Marmatiei

   La 9 km de Sighetu Marmaţiei, într-o zonă numită - nu de puţine ori - „de vis” se află o pensiune, compusă din două imobile distincte ce poartă (pre)numele proprietarei locaţiei: Doina I şi Doina II.

   Turistul curios va putea descoperi cazare într-o zonă rurală surprinzătoare...cu dealuri şi râu...şi flori şi linişte...şi grădină – livadă mereu roditoare...şi mult lemn…şi libertate! Veţi putea afla secretele sculptorilor in lemn şi deprinde paşii dansului maramureşean. Bucatele noastre sunt unice: ciulamaua delicioasă, cozonacul savuros, paharul de horincă şi pita neagră vă vor umple de energie.

   la cerere
 • Se spune că, în Maramureș, gazdele sunt primitoare, casele frumoase, iar mâncarea, cât poți duce.

  Pentru maramureșeni, un om flămând este un om nefericit, așa că gazdele vor fi întotdeauna în preajma ta, gata să-şi umple farfuria din nou, în secunda în care ai reușit sa o golești. Şi, dacă refuzi o nouă porție, e posibil să se simtă jigniți.

  Asa ca, dacă vii in Maramureș, adu-ţi pofta de mâncare cu tine! Pe fiecare masă trebuie neapărat să se găsească mămăligă cu urdă, sarmale cu pasat, plăcintă creaţă sau turtiţe de mălai. Se pare că sarmalele cu pasat sunt foarte apreciate, mai ales de către turiștii străini, care le devorează cu plăcere. Alte feluri de mâncare de mare rang sunt colacii împletiți sau cartofii copți cu usturoi.

cum ajungi acolo

Poti lua avionul sau trenul din Bucuresti pana in Baia Mare, de unde poti lua un autocar/ microbuz spre destinatia ta.

Noi credem ca masina personala este cea mai buna varianta de transport.


Travel Tips

Mergi pe Valea Vaserului - cu neobosita mocăniţă de-a lungul ei ce transportă din când in când şi turiști pe lângă buşteni, cu relieful său sălbatic şi cu oamenii primitori şi ospitalieri, Valea Vaserului este un loc ce nu trebuie ratat.  

Viziteaza Manastirea Barsana, oază de linişte în inima Maramuresului, este unul dintre cele mai frumoase locuri din zona.