Vacanta de lux in Antalya
  • Antalya, capitala vacantelor la mare si la soare, este un oras modern, cu un mic dar cochet centru istoric, un muzeu arheologic de calitate, plaje alungite in partile de est si de vest, hoteluri incredibile, o multime de lucruri de făcut si de văzut si o priveliste senzationala atat spre munte cat si spre mare.

    Centrul sau istoric, numit Kaleiçi, inconjoara vechiul port roman. Multe cladiri de aici dateaza din perioada otomana, dar exista si cateva mai vechi, tocmai din vremea romanilor. Cateva dintre ele au fost restaurate si amenajate ca hoteluri tip boutique, pensiuni sau restaurante.

    Viziteaza Antalya si pentru nenumaratele situri arheologice din regiune, precum Aspendos, Olimpos, Perge, Phaselis, Selge sau Xanthos (inclus in patrimoniul UNESCO).

    Antalya se imparte in cateva zone turistice pline cu hoteluri de lux, potrivite tuturor gusturilor si nevoilor.

    BELEK este o statiune cosmopolita si exclusivista ce a fost amenajata pe un spatiu viran, nu are legatura cu nici o localitate si reprezinta un concept nou pentru vacantele de lux: confort deosebit, dezvoltare respectand principiile ecologice, turisti elitisti, facilitati speciale. Un alt avantaj il reprezinta si transferul scurt de la aeroport, distanta fiind doar de 25 de km.

    In aceasta locatie nu exista obiective turistice istorice dar se poate ajunge pe jos la ruinele oraselor antice Perge si Selge si la grandiosul amfiteatru Aspendos. De asemenea, in apropiere se afla superbul Parc National Köprülü Kanyon, un adevarat paradis al celor peste o suta de specii de pasari, printre care si simbolul Belekul-ui: bufnita Tyto Alba. Pentru pasionati, viata culturala are atractiile ei: foarte apreciate sunt festivalurile de opera si balet, care se desfasoara in fiecare an pe Aspendos Arena.

     

    Muntii stancosi acoperiti cu paduri dese de pin, strajuiesc indeaproape statiunea KEMER, situata chiar pe malul marii. Plajele cu pietris sau nisip cu pietris sunt spalate de o apa curata, care isi pastreza limpezimea pana in larg. Aerul este parfumat cu miros de rasina, crengile de pin protejeaza de soarele arzator, iar vanturile sunt domolite de crestele muntoase. Localitatea este incantatoare: un peisaj pitoresc cu iahturi care se leagana la tarm, un parc frumos amenajat pe malul marii, multe vile acoperite de flori si verdeata, un bazar colorat organizat in zilele de luni. Din apropierea statiunii incepe Parcul National Yurukler, recunoscut pentru pesterile sale deosebit de frumoase, iar putin mai departe se afla ruinele oraselor antice Olympos si Phaselis.

    Transferul pana la hotelurile din Kemer dureaza aproximativ o ora si jumatate, dar drumul de-a lungul tarmului este foarte placut. 

  • Imaginea cu care ramai atunci cand vizitezi Turcia este una de plaja mediteraneeana, marginita de marea de culoarea cerului.

    Cu toate acestea, soarele si marea nu ne dau niciun indiciu despre adevaratele valori pe care aceasta tară le poate oferi.

    O punte intre Europa si Asia, Turcia este unul dintre cele mai importante leagane ale civilizatiei, o tara mandra, ale carei comori culturale si istorice, va incanta si inspira pana si pe cei mai experimentati turisti.

  • Nu ezita si intra in vorba cu localnicii. Daca stii si cateva cuvinte in limba turca, nu veti avea decat de castigat. Poporul turc este cunoscut pentru ospitalitatea sa. Un vechi proverb turcesc spune ca „Un strain la usa ta este oaspetele Domnului pentru cel putin trei zile”.

    Localnicii au un respect de nedescris pentru primul lor presedinte, Atatürk. Asa ca, daca nu detii prea multe informatii despre trecutul acestui popor, nu intra in discutii elaborate. O intamplare amuzanta spune ca Atatürk a eliberat femeile din Turcia, insa a uitat sa mentioneze asta barbatilor.

    Desprinde-te un pic de plaja minunata si resort-ul All Inclusive si alege-ti o excursie la unul din multele obiective turistice din preajma Antalyei – nu vei regreta!

    KEKOVA - SIMENA SI DEMRE - MYRA - Excursia începe cu o plimbare cu iahtul până pe o insulă deosebit de frumoasă, Kekova, unde prin apa translucidă se văd ruinele oraselor antice Kekova si Simena, scufundate în urma unui cutremur. După prânzul luat într-o localitate pescărească, veÈ›i merge cu autocarul în orasul lician Myra, unde veÈ›i putea vedea o necropola deosebită cu morminte săpate în stâncă ce s-a păstrat până în zilele noastre, precum si ruinele amfiteatrului Demre.

    CAPPADOCIA - Istoria geologică acestui spaÈ›iu a început cu mult înainte de apariÈ›ia omului. Milioane de ani aceste locuri au fost supuse transformărilor naturale provocate de erupÈ›iile vulcanice ce au acoperit cu lavă si cenusă densă întreaga regiune, formaÈ›iunile rezultate căpătând cele mai ciudate si spectaculoase forme: de exemplu, o poiană cu ciuperci gigantice, elfi, goblini. Văile din Cappadocia se deosebesc între ele nu doar prin formă, ci si prin culoare – de la roz până la maro închis.

    Odată ajunÈ™i aici veÈ›i putea admira oraÈ™ele subterane Derinkuy È™i Kaymakly, dispuse pe aproximativ 7 nivele, canionul Yahlar È™i muzeul în aer liber din Valea Goreme – un adevărat complex monastic, ce adăposteÈ™te fresce antice.

    RAFTING - Un strop de extrem, un val de adrenalină si o furtună de entuziasm – este tot ce declanÈ™ează distracÈ›ia aceasta. Călătoria începe, bineînÈ›eles, cu instrucÈ›iuni si distribuirea obiectelor indispensabile: căsti de protecÈ›ie si vesta de salvare, după care vă veÈ›i îmbarca în bărci pneumatice (4 – 12 locuri) si veÈ›i porni în aval pe râul cu cascade, valuri si praguri abrupte, cu câteva opriri în locuri pitoresti pentru înot si o scurtă pauză. Excursia se încheie cu un prânz luat la un restaurant pe țărm.

    AQUAPARC - Pentru cei mici care se plictisesc foarte repede, facilitățile contează, de aceea mulÈ›i turisti preferă în locul micilor parcuri cu distracÈ›ii acvatice, care există în orice staÈ›iune, noile aquaparcuri gigantice cu tobogane super moderne. Turistii din Kemer si Antalya pot merge în aquaparcurile din Antalya: aquapark-ul Dedeman si noul Aqualand. Turistii din Belek sunt asteptaÈ›i în Aquapark-ul Troia cu delfinariu, precum si în Aquaparkul si Aqualandul din Antalya.

    SCUFUNDÄ‚RI (DIVING) - Lumea subacvatică este cel puÈ›in la fel de fascinantă precum frumuseÈ›ile terestre ale litoralului. DimineaÈ›a, când iahtul special echipat va părăsi țărmul, un instructor calificat vă va face un instructaj. În prima jumătate a zilei veÈ›I realiza o scufundare de o jumătate de oră în locurile cele mai interesante, iar după prânz si odihnă pe punte, încă o scufundare.

    PAMUKKALE - Natura creează minuni care nu pot fi făurite de muritori: timp de peste două mii de ani, nenumărate pârâiase termale curg pe un platou de calcar alb ca zăpada, formând în roca moale bazine terasate si stalactite, care au primit denumirea de „Castel de bumbac” (astfel se traduce din turcă cuvântul „Pamukkale”). Turistii vor fi rugaÈ›i să se descalÈ›e si să urce desculÈ›i pe cărăruia care duce spre bazinul Cleopatrei. Cândva în el făcea baie capricioasa regină, iar acum se poate scălda orice doritor.

    Neaparat mergi la HAMMAM – baia turceasca. Este un intreg ritual de relaxare si revigorare, nu degeaba turcii însisi numesc acest proces „o întoarcere la sine”! VeÈ›i savura cu siguranță lespedea caldă de marmură, căldura umedă ce vă va invada trupul precum si masajul puternic cu spumă din fulgi de săpun de ulei de măsline. Este modalitatea perfecta de a-ti incheia vacanta insorita in Antalya.

    • Gloria Serenity Resort - Belek

      Gloria Serenity Resort are o plajă privată mediteraneană ÅŸi un centru spa Serenity, care oferă o gamă largă de tratamente de lux. Pe o rază de 5 minute de mers cu maÅŸina de hotel se găsesc 10 terenuri de golf. Camerele au balcon privat cu vedere la grădină ÅŸi vedere la mare.

      Complexul are 6 restaurante, care oferă preparate culinare din diverse bucătării, de la cea americană, la cea italiană ÅŸi asiatică. De asemenea, există 10 baruri într-o varietate de locaÅ£ii, care servesc smoothie-uri sănătoase, vinuri vechi ÅŸi o listă completă de băuturi alcoolice tari.

      la cerere
    • Maxx Royal Belek Golf Resort - Belek

      Maxx Royal Belek este un hotel de lux cu 7 piscine şi 5 restaurante, situat pe o plajă mediteraneană. Oaspeții au la dispoziție un parc de distracţii şi un teren de golf de clasă mondială, cu 18 găuri.

      Suitele elegante sunt decorate în tonuri liniÅŸtitoare ÅŸi beneficiază de mult spaÅ£iu. Restaurantele de la Maxx Royal Belek Golf & Spa oferă mâncăruri din bucătăria internaÅ£ională, precum specialităţi cu specific japonez, mediteraneean, grecesc ÅŸi turcesc. Pentru o băutură reconfortantă, oaspeÅ£ii au la dispoziÅ£ie nu mai puÈ›in de 13 baruri, fiecare cu un design aparte. 

       

      la cerere
    • Regnum Carya Golf & SPA Resort - Belek

      Complexul Regnum Carya Golf & SPA oferă piscine interioare/în aer liber cu tobogane cu apă, un centru spa luxos cu tratamente de masaj, o saună ÅŸi o baie de aburi, precum ÅŸi o plajă privată cu nisip. Hotelul este situat pe terenul de golful Carya.

      Unităţile spaÅ£ioase de la Regnum Carya au balcon sau terasă privată, multe cu vedere la Marea Mediterană. Complexul Ultra All Inclusive oferă restaurante à la carte, un snack bar ÅŸi o patiserie. OaspeÅ£ii se pot bucura de spectacole la teatrul în aer liber sau pot dansa în discotecă.

       

      la cerere
    • Cornelia Diamond Golf Resort & Spa - Belek

      Cornelia Diamond se află chiar vizavi de plaja frumoasă Iskele Mevkii și oferă facilități de piscină deosebite, cum ar fi parc acvatic și 8 piscine. Complexul are plajă privată, cu lungimea de 250 de metri.

      OpÈ›iunile de luat masa de la acest complex de golf de 5 stele includ 9 restaurante È™i 10 baruri. Terenul de golf este la 2 km. De asemenea, puteÈ›i să jucaÈ›i tenis, fotbal, biliard È™i bowling la Cornelia. PuteÈ›i să vă relaxaÈ›i la centrul spa sau să participaÈ›i la activitățile zilnice organizate de echipa de animatori de la Cornelia. Se oferă multe sporturi acvatice, precum È™i concerte È™i spectacole în timpul serii.

       

      la cerere
  • Turcia este un adevarat paradis pentru gurmanzi, oferind o experienta de neuitat prin combinatia excelenta a gusturilor.

    In calatoria ta, incearca sa gusti cat mai multe preparate traditionale, printre care:

    Döner kebap - poate cea mai cunoscuta specialitate, omniprezenta acum si in Romania, consta in carne stratificata pusa pe o tepusa verticala si facuta la foc direct si servita apoi intr-o pide (pita).

    ÅžiÅŸ kebap - reprezinta carnea de miel sau de pui condimentata si facuta sub forma de frigaruie, la gratar.

    Karniyarik - foarte popular in familiile traditionale turcesti, reprezinta vinete amestecate cu ceapa, usturoi, rosii si carne tocata, tot amestecul, extrem de delicios, fiind facut apoi la foc mic, la cuptor.

    Meze reprezinta esenta bucatariei turcesti din perspectiva unui necunoscator si consta intr-o alaturare numeroasa de gustari diverse, servite la inceputul mesei; in principal se vor regasi branza, iaurtul, vinetele, sarmale cu orez, chiftelute sau alte tipuri de salate.

    Menemen - este cel mai intalnit fel la micul dejun; este consistent, baza fiind alcatuita din oua, in care se amesteca apoi ceapa, rosii, ardei, masline si mirodenii, amestecul fiind gatit in unt incins sau in ulei de masline.

    Baklava - cel mai cunoscut desert turcesc, extrem de dulce insa; reprezinta un foietaj stratificat, puternic imbibat in sirop de zahar si in miere, acoperit cu nuci pisate.

    Kadayif - reprezinta bobite marunte de foietaj, folosite ca suport pentru branza dulce siropata, care in final formeaza kunefe, o alta specialitate turceasca.

    Oriunde ai ajunge în Antalya, caută doamnele ce prepară pe loc plăcinta turcească Gözlemeun soi de clătită foarte subÈ›ire umplută cu diverse – un deliciu!!


cum ajungi acolo

Cea mai buna modalitate de a ajunge in Antalya cu avionul este o cursa aeriana tip charter (TAROM/ Turkish Airlines, Air Bucharest)

Travel Tips

Nu cumpara ceva fara sa negociezi cu vanzatorul. Turcii considera impolitete lipsa negocierii dintre vanzator si client, de aceea inainte de a pleca la cumparaturi, pregateste-te sa negociezi “la sange”.