Nopti albe la Sankt Petersburg
  • Imagineaza-ti o zi petrecuta alergand de la un muzeu la altul, urmata de un dus rapid si un pui de somn.

    Te trezesti, privesti afara pe fereastra si cerul e luminos ca in mijlocul zilei! Asa ca nu te miri prea mult ca somnul dispare si ai senzatia ca ai castigat inca 24 de ore. Pe strazi, locuitorii si turistii se amesteca, ciocnind sticle de sampanie si vodca. Mirosul tigarilor de foi si cel de liliac se inalta la cer, deasupra parcurilor pline, fiecare zi se transforma intr-un nesfarsit sir de tsusovki (intruniri), fiindca toata lumea isi regaseste prietenii petrecand pe iarba, in Gradina de Vara, sau plimbandu-se de-a lungul bulevardului Nevski Prospekt.  


    E ora noua seara, iar St. Petersburg-ul se pregateste pentru inca o “noapte alba”..

     

    Cea mai buna perioada pentru a vizita St Petersburg profitand de Noptile Albe este inceputul lui iunie. 

    Ar trebui sa stai cel putin cinci zile - si conteaza unde stai - asa ca te sfatuim sa-ti alegi cu atentie hotelul, pentru o experienta ruseasca la superlativ. 

    Noua ne place RED STARS 4* - la numai 500 m de Teatrul Marinski - ofera camere confortabile si moderne, conexiune wireless gratuita si un excelent restaurant international - iar preturile sunt rezonabile.

     

    Daca sarbatoresti o zi speciala, merita sa-ti upgradezi sederea la GRAND HOTEL DE L'EUROPE, care face parte din lantul Orient Express. Vei vedea ce inseamna sa te trezesti in mijlocul unui basm rusesc.


    Pune-ti burta la cale cu morozhenoe si arbus

    Rusii iau foarte in serios inghetata - iar in timpul verii, minunata morozhenoe, o specialitate de inghetata foarte cremoasa, cu un gust deosebit, e la mare cautare. In timpul celor cateva saptamani de vara, dughenele care vand arbus - o specie de pepene - impanzesc orasul. Ia-ti cornetul de inghetata si plimba-te pe malul Nevei sau inhata un pepene mare si indreapta-te spre primul parc umbros.

     
    Viziteaza Gradina de Vara si fa plaja pe malul Nevei 

    Letnii Sad (Gradina de Vara), cu aleile sale marginite cu statui de marmura si fantani arteziene este perfecta pentru plimbari lungi in timpul zilelor de vara. Plaja pe malul Nevei e si ea un obicei vechi al localnicilor - care obisnuiesc sa se expuna razelor stand in picioare - pentru un bronz uniform. 

     

    O partida de inot

    Lacul  Ladoga - de unde izvoraste Neva - e la mica distanta de oras. Malurile sale impadurite sunt o destinatie preferata pentru picnicuri si plaja. Si daca tot vorbeam de plaja, Komarova, la Golful Finic, se afla la mai putin de o ora distanta. 

     

    Stai treaz toata noaptea 

     Macar o data de-a lungul sezonului Noptilor Albe, merita sa te incarci cu energia orasului care petrece la miezul noptii sub un cer luminos. Incepe-ti seara cu o cina pe terasa unui restaurant - poate chiar  la Okean - amenajat pe un vas ancorat pe cheiul Nevei, apoi danseaza intr-un club de noapte pana la  rasaritul soarelui - care se inalta deasupra orizontului la 3 dimineata.

     


    Priveste spectacolul podurilor peste Neva, care se ridica pentru a face loc ambarcatiunilor

    E o traditie a Noptilor Albe - spectacolul podurilor masive ridicandu-se si separand malurile Nevei. Daca esti pe jos - adica, nu la bordul unui vas de croaziera - n-ar strica sa te asiguri ca esti pe acelasi mal unde se afla si hotelul tau - cu metroul care se opreste la 12.30 si podurile ridicate pana la 5 am  nu prea mai ai cum sa treci raul.

     


    Stelele noptilor Albe

    Vara era, conform traditiei, perioada de vacanta a artistilor rusi , iar scenele St Petersburgului erau goale in acea perioada. Pana cand, in 1993, Valery Gergiew, directorul Teatrului Marinskii, a pus in scena primul spectacol numit Stelele Noptilor Albe. Acum, intre sfarsitul lui mai si mijlocul lui iulie, sunt reprezentatii zilnice de opera, balet si concerte de muzica clasica. Iar in 2011, Sting a cantat in fata unei audiente de 30 000 de spectatori, adunati in fata Palatului de Iarna al Tarului. 

     

    Admira cel mai grandios spectacol al Rusiei

    Punctul culminant al Noptilor Albe este Spectacolul Panzelor Purpurii, eveniment la care participa mai mult de un milion de oameni. Spectacolul include o reconstituire a unei batalii a piratilor pe Neva, apoi jocuri de artificii culminand cu aparitia unui vas cu catarg inalt, impodobit cu panze rosii. Imaginea isi are originea intr-o poveste veche, dar Panzele Rosii - Alye Parusa - au devenit simbolul Noptilor Albe si poate cel mai important moment al verii la St. Petersburg.

     

     

    N-ar trebui sa ratezi:

    Vizita la Tsarskoye Selo - Palatul Ecaterinei si Parcul Pushkin

    Tsarskoye Selo (cunoscut inainte sub numele de Pushkin) e una din multele domenii imperiale din jurul St. Petersburgului.

    Situat la numai 25 km Sud de centru, Tsarskoye Selo isi intampina vizitatorii cu un parc urias, presarat cu statui, construit in jurul magnificului Palat al Ecaterinei, scaldat in alb, albastru si auriu. Interioarele baroce sunt deosebite, mai ales Marea Sala si Camera de Chihlimbar - ale carei panouri au fost devastate in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, fiind reconstruite cu migala de artizanii rusi.

    Turul incepe la ora 09.30, cu preluare de la hotel si dureaza pana la ora 13.00. Pretul include transportul, serviciile unui ghid, bilet de acces pt parc si Palat.


    Spectacol folcloric la Palatul Nicolae

    Pregateste-te pentru o experienta ruseasca autentica!

    La inceputul serii, vei fi preluat de la hotel si transferat la Palatul Nicolae. Vei fi intampinat de cavaleri si doamne in costume de epoca, ce te vor conduce de-a lungul scarilor sculptate prin salile monumentale ale Palatului. Spectacolul dureaza doua ore - vei asculta melodii populare rusesti si vei putea admira dansatori in costume nationale stralucitoare, din toate provinciile Rusiei. In timpul pauzei, vor fi servite gustari: caviar rosu, branza , sunca, fructe, sampanie, vin, vodca, racoritoare si apa. Bucura-te de muzica ametitoare, frumusetea dansatorilor si lumina lumanarilor oglindita in cupele de sampanie!

    La sfarsitul spectacolului, reprezentantii nostri te vor conduce inapoi la hotel. Preluarea de la hotel va fi la ora 18.00. Pretul include transportul pana la Palat si inapoi la hotel, acces la spectacol si gustari la pauza.

     

    INFORMATII UTILE DESPRE VIZA:

    Valabilitate viza: 1 luna

    Documente necesare obtinere viza

    Pasaport valabil

    Copie dupa prima pagina a pasaportului

    Chestionarul de viza completat cu fotografie (color, pe fond alb, dimensiuni 3.5x4.5 cm)

    Originalul sau copia confirmarii din partea unei firme turistice rusesti cu privire la primirea turistului strain.

    Originalul sau copia voucher-ului touristic, emis de catre o firma turistica ruseasca.

    Copia politei de asigurare medicala, valabila pe teritoriul Federatiei Ruse pe intreaba durata a calatoriei (aceasta trebuie sa contina numele si prenumele persoanei asigurate si perioada de valabilitate a politei).

    Originalul chitantei bancare cu care s-a achitat taxa consulara.


    La trecerea frontierei Federatiei Ruse, turistul trebuie sa aiba asupra lui pasaportul cu viza turistica rusa, biletul cu data confirmata a zborului de intoarcere, voucher-ul touristic, precum si banii necesari sederii in Rusia.

    Nu exista viza turistica pentru intrari multiple.

    Viza turistica nu se acorda pe baza unei confirmari de rezervare a hotelului.

    Termenul de acordare a vizei turistice este de 5 zile.


  • Cu 300 de ani vechime, orasul a fost gandit ca o „fereastra catre vest”.
    Turnuri indraznete, cupole aurite, palate extravagante, catedrale scaldate in lumina candelabrelor, Sankt Petersburg isi captiveaza vizitatorii cu peisaje dintre cele mai neconventionale.

    Orasul poate fi numit o comoara arhitecturala si culturala a Rusiei.
    Daca doriti sa simtiti esenta acestei tari, Sankt Petersburg este o alegere inspirata, fiind unul dintre cele mai reprezentative orase. Sankt Petersburg, denumita si „Venetia Nordului”, datorita numeroaselor rauri si canale, are ingredientele necesare pentru o experienta de neuitat: arta, arhitectura impresionanta, viata de noapte, o istorie extraordinara si traditii culturale bogate ce au inspirat o mare parte din literatura moderna, arta vizuala si muzica. 

    In zilele de astazi, datorita numarului mare de constructii si edificii, Sankt Petersburg-ul poarta denumirea de „Orasul Palatelor”. 
  • Sarbatoreste alaturi de ei intr-un stil pur traditional.

    Atunci cand e rost de sarbatoare si nu numai, un lucru e cert: vodka e ingredientul principal. In aceasta parte a tarii, aceasta se bea insotita de, va vine sa credeti sau nu, castraveti murati! Asa ca ia un pahar de vodka intr-o mana, un castravete in cealalta si striga cat te tin plamanii „Na zdorovje!”. Combinatia e mai mult decat reusita. 

     

    Distreaza-te in „Piterland”. Calatoresti impreuna cu familia? Aici este locul potrivit - cel mai mare aquapark din Rusia si unul dintre cele mai mari din Europa. Cu  un turn demn de Cartea Recordurilor, parcul ascunde tobogane, un bazin de scufundari, piscina cu valuri, piscina pentru copii, saune, precum si o multime de baruri, cafenele si restaurante.

    • Grand Hotel Europe - Sankt Petersburg

      De 140 de ani, Belmond Grand Hotel Europe joaca un rol central in peisajul, gastronomia si cultura St Petersburg. Renumit pentru fatada impresionanta si interioarele monumentale, domina Bulevardul Nevsky Prospekt si Piata Artelor. Ofera-ti o experienta ruseasca autentica, indiferent de anotimp – te vei simti la fel de bine iarna, cand zapada invaluieste orasul intr-o aura de poveste, cat si in timpul Noptilor Albe care transforma orasul intr-un centru de distractie!

      la cerere
    • The State Hermitage Museum Official Hotel

      Acest hotel de 5 stele exclusivist este situat în centrul oraÅŸului Sankt Petersburg, într-un conac care datează din anul 1830 ÅŸi reproduce atmosfera muzeului Ermitaj. Oferă acces gratuit la internet WiFi ÅŸi un centru spa ÅŸi de wellness.

      Camerele ÅŸi suitele de lux de la The State Hermitage Museum Official Hotel Saint Petersburg au mobilier elegant, proiectat de artizani ai lemnului din FlorenÅ£a. 

      la cerere
    • Hotel Corinthia

      Situat in inima orasului, pe animatul Bulevard Nevsky Prospekt, hotelul ofera acces facil si direct catre marile obiective turistice, culturale si economice.

      Indeplinind pana la cele mai pretentioase conditii, hotelul creeaza o experienta de neuitat oaspetilor sai si, incapsuland intr-o cladire distincta si deosebita, plina cu arta si frumusete, asigura oaspetilor sai lux de neegalat si ospitalitate de clasa mondiala.

      la cerere
    • Kempinski Hotel Moika 22

      Acest hotel de 5 stele din Sankt Petersburg oferă vedere la Piața Palatului și la Muzeul Ermitaj.

      Camerele, impodobite cu antichităţi, sunt decorate în stil clasic marin cu accente de alb È™i auriu. De asemenea, Hotelul Kempinski oferă un centru spa.

      Hotelul Kempinksi se află la 2 minute de mers pe jos de bulevardul Nevsky Prospect, lângă magazinele È™i restaurantele din Sankt Petersburg. 

      la cerere
  • Rusii pun mare accent pe bucatarie, iar asta se observa in delicioasele feluri de mancare pe care le poti incerca in timpul vizitei tale in Sankt Petersburg.

    Printre numeroasele mancaruri traditionale, nu rata: ukha - supa de peste ruseasca servita alaturi de un pahar de vodka, carne „a la Peter” - probabil aceasta a fost mancarea preferata de intemeietorul orasului, insa un lucru e cert: aceasta mancare este delicioasa , dar ai nevoie de experienta ca s-o pregatesti. 

    De asemenea, nu rata cea mai populara supa ruseasca - bors. Rusii spun ca o nevasta buna trebuie neaparat sa stie sa gateasca bors.  Un alt fel de supa la fel de gustoasa este solyanka - sunt trei feluri de solyanka, pentru ca se poate pregati cu ciuperci, peste sau carne sarata, dar toate retetele includ castraveti murati, marar si smantana. 

    Si nu putem sa nu pomenim de blini - clatitele traditionale rusesti, groase, servite cu gem si miere, dar si caviar sau cartofi fierti si ceapa. 

cum ajungi acolo

Sunt zboruri zilnice prin Viena, Moscova, Frankfurt sau Istanbul.

Travel Tips

Mergi cel putin o data cu metroul. Odata ce vei pasi aici, vei intelege ca acest mijloc de transport nu este unul oarecare. Faimos pentru ornamentele bogate, metroul nu se lasa mai prejos fata de multe atractii turistice din oras. Statia Avtovo are o fatada de marmura impresionanta si un mozaic dedicat asediului din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. De aici, mergi spre Ploshad Vosstaniya, o statie la fel de frumoasa. Iar daca vei consulta harta metroului rusesc, vei descoperi statia Bukharestskaya, botezata dupa numele capitalei noastre.