Natura si Cultura Cubaneza - circuit 9 zile
  • Cuba este tara miscarilor din solduri si a bunei dispozitii. Odata ajuns acolo, vei intelege perfect: oamenii sunt prietenosi, spontani si ai impresia ca merg pe stradutele colorate in ritmuri de salsa si rumba, incat iti va fi foarte greu sa ramai pasiv la tot spectacolul ce se asterne in fata ta. 

    Plantatii de cafea frantuzeasca, orase spaniole vechi in stil colonial, alpinism montan, sporturi acvatice, plaje magnifice - Cuba le are pe toate!

    Itinerariu detaliat:

    Ziua 1: Sosire in Havana

    Dupa ce vei ateriza pe aeroportul din Havana vei fi tranferat la hotelul unde vei fi cazat. Cina la hotel si timp liber la dispozitie. 

    Mese incluse: cina

    Ziua 2: Havana

    Dupa micul dejun vei face un tur al capitalei cubaneze. Vei incepe cu un tur panoramic Fortareata Morro Cabanas urmand ca mai apoi sa faci o plimbare in centrul istoric al Havanei. Vei ajunge in Piata San Francisco de Asis si vei continua cu o vizita la Muzeul Romului pentru a afla mai multe despre distilarea faimosului rom Havana Club. Turul mai include Plaza Vieja, Strada Mercaderes si Hotelul Ambos Mundos, locul unde faimosul Ernest Hemingway a locuit. Dupa pranz te vei imbarca intr-un autobuz panoramic din care vei vedea: Muzeul Revolutiei, Parcul Central, Teatru din Havana, Capitolul, Strada Malecon, Piata Revolutiei si Universitatea din Havana. Spre sfarsitul turului vei vizita Hotelul Habana Libre, faimos pentru magazinul sau de trabucuri. Spre seara vei servi cina la un restaurant local, dupa vei fi transferat la hotel.

    Mese incluse: mic dejun, cina

    Ziua 3: Havana – Vinales – Havana

    Dupa micul dejun vei face un tur in zona Vinales. Vei ajunge in Pinar del Rio, cea mai vestica provincie a Cubei unde se cultiva cel mai fin si aromat tutun. Vei vizita fabrica de tutun Francisco Donatien Vegueros. Vei mai face o oprire si la ferma El Paraiso. Turul mai include o vizita la pestera Mural si la Indian Cave unde vei ajunge cu barca. Dupa pranz te vei indrepta catre Havana. Pe drum te vei opri la Los Jazmines. Cina la hotel in Havana. 

    Mese incluse: mic dejun, cina

    Ziua 4: Havana – Guama – Cienfuegos  – Trinidad

    Astazi te vei indrepta catre Trinidad. Pe drum te vei opri la ferma Fiesta Campesina pentru a admira flora si fauna endemica. Vei face o vizita si la ferma de crocodili Guama. Dupa pranz vei ajunge in Cienfuegos unde vei face un mic tur de oras ce va include: Parcul Marti, Palacio del Valle, Teatrul Tomas Terry, Muzeul Bunurilor Culturale si Catedrala Purisima Concepcion. Dupa tur te vei indrepta catre Trinidad. Cazare si cina la hotel in Trinidad. 

    Mese incluse: mic dejun, cina

    Ziua 5: Trinidad

    Dupa micul dejun vei face un tur la Biserica Parohiala Sfanta Treime, Plaza Mayor si Muzeul Satului. Vei continua cu barul La Canchanchara pentru a te bucura de un cocktail tipic cubanez. Dupa pranz vei fi transferat la hotel. Vei avea restul zilei la dispozitie pentru a-ti petrece timpul dupa bunul plac. Seara , cina la hotelul din Trinidad.

    Mese incluse: mic dejun, cina.

    Ziua 6: Trinidad – Santa Clara – Varadero

    Astazi, dupa micul dejun te vei indrepta catre Orasul lui Che, Santa Clara. Vei vizita Muzeul Ernesto Che Guevara si vei face o vizita in centrul istoric. Dupa acest tur te vei indrepta catre Varadero. Cina si cazare la Varadero. 

    Mese incluse: mic dejun, cina

    Ziua 7-8: Varadero

    Zile libere.

    Mese incluse: All Inclusive

    Ziua 9: Plecare din Varadero

    Dupa micul dejun vei fi transferat la aeroportul din Varadero pentru a te imbarca in zborul catre casa

    Mese incluse: mic dejun

     

    Itinerariul include : 

    - bilet de avion Bucuresti - Havana si retur 

    - transferuri intre orase

    - transferuri aeroport - hotel - aeroport la sosire si retur

    - cazare 3 nopti la Havana cu demipensiune

    - cazare 2 nopti la Trinidad cu demipensiune

    - cazare 3 nopti la Varadero cu all inclusive 

  • La doua ore de neoanele mall-urilor din Miami, vechea eleganta a Cubei inca mai dainuie, in catedrale spaniole si resedinte rococo, in ecoul masinilor de epoca ce strabat, hurducaind, strazile marginite de palmieri si cladirile in ruina.


    Despre Cuba, sau „El Crocodilo”, asa cum o numesc localnicii („Crocodilul”, deoarece vazut din aer, are forma acestui animal), se spune ca ar fi esenta latinitatii, tinuta intr-o sticluta frumos slefuita.

    O calatorie in Cuba inseamna un mic salt la bordul unei masini a timpului veche, ce trece pe stradute rustice intesate de cladiri in stil colonial. Toate acestea, combinate cu centrele turistice moderne, ii dau  un farmec aparte, care pare sa aduca fata in fata doua lumi total diferite. 

    HAVANA

    Refugiu al piratilor contrabandisti, piata de desfacere pentru negustorii spanioli de sclavi si cartier general al Mafiei Nord Americane, Havana a supravietuit incercarilor istoriei si a gasit puterea de a merge mai departe.

    Fa o plimbare pe El Malecon, unde vei fi intampinat de briza marii si acorduri de salsa,Piata Veche - pentru a admira arhitectura deosebita, Old Havana - pentru delicii locale si peisaje pitoresti, Museo de la Ciudad, Muzeul National de Arta, Museo del Tabaco, Muzeul Ciocolatei, Museo y Farmacia Taquechel (o farmacie fondata in 1898, care mai pastreaza inca recipientele pictate in stilul epocii), Muzeul Romului.

    Miramar si Cubanacan, zone rezidentiale, cu cladiri in stil art deco si hoteluri de lux, merita vizitate - odinioara grandioase, acum decazute, si-au pastrat un anume farmec desuet . Cubanacan e supranumit „Beverly Hills din Cuba”. Interesant de vazut este macheta Havanei, construita din cutii de trabucuri reciclate si Fabrica El Laguito - unde se produc cele mai scumpe trabucuri (Cohibas).

    Vedado: Initial, acesta a fost un domeniu de vanatoare. Acum are bulevarde largi si vile luxoase construite in anii 1950, cand cubanezii bogati si nord americanii au construit aici blocuri de apartamente si vile in stil neoclasic. Aici se afla si Universitatea, Muzeul de Istorie Naturala si o statiuie de bronz a lui John Lennon realizata de artistul cubanez Jose Villa, dar si Tribuna Antiimperialista, cu o statuie a lui Jose Marti cu un deget indreptat acuzator spre fosta Ambasada SUA.

    La Cabana: Fa o plimbare aici noaptea, cand se aprind felinarele si se organizeaza defilari ale soldatilor cubanezi imbracati in uniforme militare din secolul 18. Finalul e marcat prin salve de tun, iar aceasta manifestare are loc in fiecare noapte.


    TRINIDAD

    Este comoara coloniala a Cubei - centrul istoric restaurat, cu casele datand din perioada de aur a insulei, este inclus in Patrimoniul UNESCO. O mina de aur care a functionat putin a aruncat o scurta stralucire asupra orasului si portului sau, insa Havana a eclipsat rapid orasul din Sud, care a devenit un avanpost al contrabandistilor, piratilor si negustorilor de sclavi. 

    In zilele noastre, centrul colonial a intrat intr-un amplu proces de restaurare, cu toate ca viata inca se mai desfasoara in ritmul din trecut. Este o placere sa colinzi labirintul de stradute necirculate, concepute ca un labirint menit sa-i zapaceasca pe pirati. 


    VARADERO

    Principala atractie turistica a Cubei, Varadero e situat la 140 km Est de Havana. Jumatate din hotelurile tarii sunt aici - de la cele mai ieftine, pana la resorturi de cinci stele, apartinand lanturilor internationale. 

    Localitatea Varadero s-a dezvoltat in 1880, ca statiune de vara pentru cubanezi - casele de lemn cu acoperisuri rosii inca se mai pot vedea de-a lungul bulevardului principal . In anii 1920, industriasul american Irenee du Pont a construit vile pe o mare parte a peninsulei si, pana in 1950, au rasarit mari hoteluri si cazinouri, care atrageau si starurile din lumea filmului de la Hollywood. 


  • Incearca sa participi la un spectacol la Cabaret Tropicana  Cel mai spectaculos club de noapte din Havana, Tropicana este un simbol al Cubei prerevolutionare, care nu a fost lasat sa moara. Spectacolele sunt cunoscute in lumea intreaga pentru numerele de cabaret, aduse in centrul atentiei de magnificele costume ale dansatoarelor . Inconjurata de gradini luxuriante, scena centrala este sub cerul liber - de aceea, atunci cand ploua, spectacolele sunt anulate. Spectacolele, desi biletele sunt scumpe , sunt adesea rezervate in totalitate - deci incearca sa ti le cumperi in avans. 

     

    Fa turul Havanei intr-o masina clasica din anii ’50. Care este primul lucru care-ti vine in minte atunci cand auzi „Cuba”? Probabil vei spune Rom. Departe de realitate. Tigari? Pe-aproape, dar nu. Un tur cu o masina clasica din 1950 este cea mai buna solutie daca vrei sa descoperi esenta acestui oras.

    • Iberostar Parque Central - Havana, Cuba

      Elegantul hotel situat in centrul orasului Havana, este cunoscut pentru arhitectura sa in stil colonial spaniol, si este considerat cel mai bun hotel din oras. 

      Este un excelent punct de pornire pentru turistii ce vor sa cunoasca istoria Cubei si sa exploreze strazile unice ale Havanei.

      la cerere
    • Iberostar Grand Hotel - Trinidad

      Oricine crede ca hotelurile de lux, fermecatoare si exclusiviste se gasesc doar in capitale sau la malul marii, se insala amarnic.

      Hotelul Iberostar Grand Trinidad este cel care seteaza standardele de calitate in servicii si facilitati hotelurilor tip boutique in Cuba. Cladirea de culoarea fisticului, care dateaza din sec. al XIX-lea, se afla in centrul orasului, vis-a-vis de linistitul si primitorul Parque Cespedes. Elementele coloniale abunda, incluzand un lobby cu coloane din marmura o fantana si numeroase obiecte de colectie. Cu toate acestea, hotelul emana o ambianta eleganta, contemporana, cu un accent puternic pe confort.

      la cerere
    • NH Capri La Habana - Havana, Cuba

      Este situat in districtul Vedado, aproape de Centrul Istoric din Havana si de animatele cluburi de noapte, de piata de artizanat La Rampa si de faimosul bulevard Malecon. A fost renovat in 2014 si reprezinta o alegere perfecta pentru cateva zile in aglomerata capitala cubaneza. 

      la cerere
    • Melia Habana - Havana, Cuba

      Este situat in zona rezidentiala Miramar, pe malul marii si are o piscina enorma - cea mai mare piscina urbana din Cuba. Amatorii de trabuce se vor bucura de o dupa-amiaza relaxanta la cigar bar! 

       

      la cerere
    • Melia las Americas- Varadero, Cuba

      Este un hotel linistit, rezervat adultilor, cu un design rafinat si elegant si vederi superbe asupra marii si terenurilor de golf.  Situat chiar pe plaja din Varadero, se intinde pe o suprafata de 3500 de metri patrati si dispune de sase restaurante ( unul tip bufet si cinci a la carte) , plus patru baruri. Perfect pentru o vacanta in cuplu sau pentru distractie cu prietenii . 

      la cerere
    • Sol Sirenas Coral Resort - Varadero, Cuba

      Situat pe frumoasa plaja din Varadero, e o alegere buna pentru vacanta cu familia. Pune la dispozitia oaspetilor 650 de camere, impartite in patru cladiri principale. Are 8 restaurante, trei a la carte, doua tip bufet cu preparate internationale, un restaurant italian, unul mexican si unul oriental, si, de asemenea, de un club de noapte cu muzica live si 8 baruri. Iti recomandam camerele CONCIERGE, care sunt situate in Casa de los Cosmonautas - renovate recent si cu checkin separat. 

      la cerere
  • In Cuba n-o sa suferi de foame, asta e sigur, dar nici n-ar trebui sa te astepti la revelatii gastronomice. Bucataria locala sufera de un deficit de condimente - cubanezilor nu le place mancarea picanta. Lipsa varietatii e si ea o problema si, daca stai aici doua saptamani, o sa inveti, probabil, pe dinafara tot meniul. 

    Totusi, in ultima vreme, au inceput sa apara, timid, restaurantele particulare, asa ca problema pare sa fie pe cale de a se remedia. 

    Fluctuatiile in aprovizionare, cauzate de situatia economica a tarii, provoaca adesea penurie de ingrediente. In acelasi timp, importurile sunt restrictionate de embargoul impus de Statele Unite si, ca urmare, meniurile sunt monotone si doar putine restaurante sunt capabile sa serveasca tot ceea ce au pe lista, compensand in schimb prin dimensiunile portiilor. 

    Monotonia culinara de care sufera Cuba nu se datoreaza doar embargoului - atitudinea conservatoare a cubanezilor fata de mancare ii determina sa fie prudenti si sa respinga orice experiment legat de arome si condimente. Totusi, exista si parti pozitive - ingredientele sunt de obicei proaspete si necontaminate cu ingrasaminte sau hormoni, fiindca agricultura e deocamdata insuficient dezvoltata. 

    Ca regula generala : fii pregatit sa platesti cash la restaurante. Cele de top accepta carti de credit, insa, fraudele sunt destul de frecvente, asa ca e preferabil sa ai intotdeauna numerar. 

    Denumita generic comida criolla, bucataria cubaneza se bazeaza pe carnea de porc sau pui, prajite, insotite de orez, fasole si viandas ( legume radacinoase).

    Un preparat cunoscut este ropa vieja – carne de vita sau miel maruntita, servita cu ardei, rosii, ceapa si usturoi. La fel si ajiaco – o tocana ale carei ingrediente variaza de la o regiune la alta, dar care include intotdeauna carne si ardei. Lechon – purcelul de lapte – e marinat cu usturoi , ceapa si ierburi , inainte de frigerea pe gratar sau la cuptor. Carnea si fructele de mare se pregatesc sub forma de enchilada – adica in sos de usturoi si rosii , iar orezul si fasolea se servesc adesea impreuna , ca garnitura.  

    Alte feluri traditionale : bananele verzi – fierte, prajite sau zdrobite, boniato – o specie de cartof dulce si salata de rosii, castraveti, varza si avocado. 

    Daca –ti plac fructele de mare, o sa te bucuri – homarii, crevetii si pestele sunt in general proaspete si foarte bune – si , ca regula generala, comanda-le la gratar, cat mai simplu preparate. Adesea, felurile mai complexe (cum ar fi risotto) sunt dezamagitoare.

    Pentru o experienta autentica, incearca mancarea care se vinde pe strada – de multe ori, chiar in fata portilor sau peste pervazul ferestrelor : pan con pasta ( paine umpluta cu maionez si usturoi), pizza ,tamales ( placinte din malai, ardei si ceapa, fierte la aburi si invelite in foi de porumb, insotite de sos din ardei iute). 
    Iti recomandam sa eviti racoritoarele vandute pe strada, sau, cel putin, intreaba daca apa folosita a fost fiarta in prealabil (aqua hervida) . 

cum ajungi acolo

Ai zboruri de linie din Bucuresti catre Havana, cu escala la Paris, Madrid, Amsterdam sau Frankfurt. Iti recomandam sa iei in considerare si ofertele de charter cu plecari din Madrid, Frankfurt sau Munchen - uneori, tariful unui pachet poate fi mai avantajos decat pretul unui bilet de avion pe zboruri operate de companii de linie. 

Travel Tips

Fa o vizita la o fabrica de tigari. Nici macar un nefumator convins nu ar trebui sa rateze o asemnea experienta. Arta producerii tigarilor in Cuba este una veche si traditionala, iar Havana dispune de trei fabrici principale unde vizitatorii pot vedea cum se produc tigarile in stilul vechi, rulate manual. 

Intra macar o data in „El Gato Tuerto” din Havana -  acest club si-a pastrat traditia inca din vremea in care era frecventat de catre numerosi cantareti si scriitori faimosi.