Nordul Moldovei: Bucovina
 • Nordul Tării Moldovei oferă călătorului priveliști de rară frumusețe, la care se adaugă renumitele mănăstiri construite de mari domnitori si boieri moldoveni. Zona este presărată pe toată întinderea ei cu biserici şi mănăstiri renumite pentru picturile exterioare şi interioare, edificii unice in lume. 

  Suceava a fost multa vreme capitala Moldovei şi este un excelent punct de plecare pentru atracții istorice, culturale si naturale. Suceava este poarta de acces pentru a vizita mănăstirile din Bucovina.

  Târgu Neamț este al treilea oraș ca mărime din județul Neamț, Moldova, România. Localitatea este renumită pentru Cetatea Neamțului, ridicată de Petru I Mușat, și pentru prin satul (astăzi cartierul) Humulești, leagănul copilăriei povestitorului Ion Creangă. De asemenea, orașul este centrul unui areal din nordul județului Neamț în care se găsesc aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe, unele de o importantă valoare artistică și culturală, de exemplu Văratec, Agapia sau Secu.  

  Mănăstirile din Nordul Moldovei

  Aceste comori sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi au fost construite pentru a consolida puterea Moldovei. Călătorii sunt atrași de măiestria artistică a frescelor care acoperă atât zidurile exterioare, cat si pe cele interioare cu o mulțime de imagini ce par astfel însuflețite .Prin grija restauratorilor şi a obștilor călugăreşti, lăcaşurile îşi continuă şi astăzi menirea, primind deopotrivă pe credincioși sau pe simplii iubitori de frumos. 

  Mănăstirea Neamț 

  În decursul vremii Mănăstirea Neamț a ținut făclia ortodoxiei aprinsă atât in Ţările Române cât şi în întreg spațiu sud-est european. Încă de la formarea acestui aşezământ monahal, călugării s-au îndeletnicit cu arta scrisului si a meșteșugului în „arta de frumos” specific în timpul respectiv numai vieții monahale. Pentru multe mănăstiri, Mănăstirea Neamț a fost un simbol de inspirație fiind supranumită „Mănăstirea Mănăstirilor”.  

  Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț.

  Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec.

  Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861. 

  Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai mari şi mai vizitate mănăstiri ortodoxe din județul Neamț. Aflată la numai 12 kilometri de Târgu Neamț şi la 40 de kilometri de Piatra-Neamț, este amplasată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văratec este situată într-o mică depresiune, de la poalele munţilor, adăpostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine de doar 460 metri. 

  Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită  "Ierusalimul Neamului Românesc" (M. Eminescu).

  Mănăstirea se află la 33 km de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469.

  Astăzi mănăstirea este una dintre cele mai vizitate din ţară, captând vizitatorul prin simplitate dar  şi grandoare.  

  Bine sfătuit la vreme de restriște de către sihastrul Daniil din Voroneţ, Ştefan cel Mare hotărăşte, drept mulţumire, înălţarea unei mănăstiri care să fie sfânt loc de rugăciune. Aici exista un schit de lemn, unde, conform tradiţiei, a trăit Daniil Sihastrul căruia domnul, la ceas de cumpănă în timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat şi ajutor. În locul vechiului schit de lemn, Ştefan Vodă a ridicat actuala biserică, cu hramul Sfântul Gheorghe. Expresie artistică a dreptei credinţe, a rafinamentului şi gustului pentru frumos, Mănăstirea Voroneţ îndeamnă la reculegere, încântă inima şi mintea privitorului ce ajunge aici din toate colţurile lumii.

 • Nordul Moldovei este o regiune din nord-estul României, alcătuită din următoarele județe: Botoșani (fără localitățile Sinăuți, Rogojești și Cândești, care fac parte din Bucovina) Neamț (fără localitățile Bicazu Ardelean, Bicaz-Chei și Dămuc, care fac parte din Ardeal) Suceava (partea sud-estică a județului, restul făcând parte din regiunea istorică Bucovina).

  Cuprinde un teritoriu vast, atât Podișul Moldovei cat si Obcinile Bucovinei, contribuie semnificativ la frumusețea si dezvoltarea turistica a întregii zone.

 • Bucovina este cunoscuta pentru folclor, costume, mobilier, olarit, tapiterii si covoare. Mestesugarii continua traditiile mostenite din generatie in generatie. Masti, costume traditionale, oua vopsite, obiecte din lemn sculptate, broderii si covoare care sunt inca elemente al vietii cotidiene.

  Prelucrarea lemnului este mult apreciata in Bucovina, unde materialul este din belsug. Lemnul este folosit in special pentru obiecte gospodaresti, ca si pentru construirea caselor. Diferitele parti ale caselor sunt decorate cu sculpturi, ca si stalpii verandei sau poarta curtii. Zestrele includ, in fara de trusoul de textile, cani de lemn sculptate, linguri, butoaie, polonice si vase.

  O ocupatie veche pe aceste meleaguri este olaritul. Sunt bine cunoscute cateva ateliere: Radauti, Marginea, Boroaia si Dolhesti. Olaritul familiei Mogopat in Marginea si cea a familiei Colibaba din Radauti sunt cunoscute in lung si-n lat pentru abilitatile lor.

  Bucovina este una dintre putinele regiuni unde traditia vopsirii oualor de Pasti este inca practicata. Cele mai mari si mai grele oua sunt transformate in adevarate capodopere cu desene complicate in verde, rosu, albastru, negru si galben. In Bordina, Izvoarele Sucevei, Sucevita, Breaza, Moldova Sulita si Ulma vopsitul oualor este ocupatia de baza a femeilor.

  Regiunea din Sudul Moldovei este invadata de o colecţie impresionantă de mănăstiri din secolul XV. Multe dintre acestea au fost fondate de către Ştefan cel Mare, ca o jertfă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, de cate ori câștiga o luptă, printre acestea, una dintre cele mai impresionante este Mănăstirea Putna unde se afla şi moaştele domnitorului Ştefan cel Mare si Sfânt.

  • Pensiunea Buchenland - Sucevita

   Chiar de cum pasesti in holul pensiunii noastre, te vei simti invaluit de caldura si ospitalitatea unei case bucovinene. Amplasata in inima Bucovinei, la mica distanta de majoritatea manastirilor si obiectivelor turistice, Pensiunea Buchenland iti ofera o experienta unica. Construita in 2007, langa liziera padurii, pensiunea ofera oaspetilor cele mai moderne dotari necesare confortului, imbinate perfect cu decoratiunea interioara in stilul clasic (cu influente bucovinene). 

   Orice pensiune este definita in final prin cadrul natural in care este amplasata. Si la acest capitol, Pensiunea Buchenland exceleaza, pentru ca aici vei descoperi frumusetea padurilor neatinse si te vei relaxa intr-un sezlong ascultand sunetul cristalin al paraului din apropiere. 

   Descopera cu pasul si cu privirea acest colt de rai, cu traditii care incanta sufletul si cu povesti despre fapte marete, cu locuri in care natura are o stralucire aparte. Credeai ca aceasta lume nu mai exista? 
   Te asteptam sa o descoperi in Bucovina! 

   la cerere
  • Hilde's Residence - Gura Humorului

   Nascuta din inlantuirea fericita a unor dorinti de copilarie si a unor ganduri de maturitate, Hilde’s Residence apare acum ca o mica, dar foarte cocheta pensiune din inima Bucovinei.

   Conceptul de BOUTIQUE HOTEL ne permite sa le oferim oaspetilor ambianta, confort, incantare, destindere.
   Aplicarea principiilor ECOTURISMULUI ofera cadrul natural , linistea si relaxarea, intr-o fericita armonie si prietenie cu natura.

   Conceptul BIOGASTRONOMIC asigura alimentatia sanatoasa, prin folosirea de ingrediente naturale, traditionale, provenite din gospodariile taranesti locale sau din productie proprie.

   Hilde's TEAM sau marea noastra familie isi dedica parte din sufletul si priceperea ei, marcand atmosfera familiala a casei.
   Ne bucura nespus atunci cand oaspetii nostri remarca diferenta.

   la cerere
  • Casa Poveste - Campulung Moldovenesc

   Povestea noastra a inceput in inima Bucovinei din dragostea de a pastra si reinvia traditiile locului.

   Ansamblul "Casa Poveste" este situat in partea nordica a Masivului Rarau, pe valea paraului Sandru, oferind oaspetilor sai o oaza de liniste in mijlocul naturii.

   la cerere
  • Pensiunea Dor de Voronet - Gura Humorului

   Un loc minunat, inconjurat de pacea si linistea pajistilor, padurilor si raurilor limpezi, acel loc ce va asteapta mereu cu bratele deschise, spre a va oferi tihna si relaxarea atat de necesare, dupa o munca obositoare si indelungata.

   la cerere
  • Popasul Domnesc - Voronet

   Aici veti gasi, pe langa buna dispozitie, o adevarata arta culinara traditional bucovineana prin folosirea ingredientelor naturale si proaspete ca la mama acasa. Tochitura, pastravul, puiul, vitelul, berbecul, smantana, verdeturile, apartin de veacuri locului acestuia ca si oamenii ca si casele lor.

   Pensiunea Popasul Domnesc este situata langa padure, deasupra Manastirii Voronet, intr-un loc linistit de unde poti admira intreaga zona a Voronetului.  Din curtea pensiunii sau din balconul camerei, se poate citi cu ochiul liber memorabila scena a  „Judecatii de Apoi”  sau celebrul  “Albastru de Voronet”,  zugravite cu maiestrie de mesteri locali pe peretele vestic ai Capodoperei Universale.

   la cerere
 • Bucătăria națională moldovenească a influențat mult bucătăriile tradiționale ale altor popoare de pe teritoriul ei. Cunoscută este mămăliga – un terci din faina de porumb cu gust fin si delicios. Mămăliga este servita cu jumări, fripturi, brânza, smântâna, etc. În bucătăria moldoveneasca un rol aparte le revine produselor din carne, în special la pregătirea bucatelor calde, dar si aperitivelor.

  Este populara zama de pui, borș, tocana, friptura si costița din carne de porc, mici din carne de vita, mângea din carne de berbec. 

  In Bucovina, totul se mănâncă folosind smântâna, ingredientul care se regăseşte în aproape toate produsele culinare bucovinene.

  Borşurile şi tocăturile bucovinene sunt preparate cu smântână: Borşul polonez cu cartofi şi sfeclă roşie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vită şi de viţel cu oaie – învelite toate într-o frunză de potbal), tocineii (chifteluţe din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântână etc. Alte ingrediente care caracterizează din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii şi păstrăvul.

  Patrie a mănăstirilor, Bucovina are mâncăruri mănăstireşti şi de post specifice: cârnatul de legume de la Putna, sărmăluţele cu urdă de la Suceviţa, plăcinta cu ciuperci de la Dragomirna.

cum ajungi acolo

Masina personala este cea mai buna varianta de transport, oferindu-ti flexibilitatea de care vei avea nevoie pentru a admira toate frumusetile acestor tinuturi.


Travel Tips

O plimbare prin parcul Şipote (care adăposteşte Cetatea de Scaun şi statuia lui Stefan cel Mare). Drumul până la statuia acestuia este  foarte scurt dacă pornim de la cetate, fiind deja bătătorit de paşii turiştilor si nu numai.  

Nu ratați sa vedeți in Suceava cel mai mare ou tradiţional de Paşte din lume (intrat in cartea recordurilor in anul 2009), cu o înălţime de 7,25 metri.